Nu mai traim in Europa bunicilor

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 20:10
5218 citiri
Nu mai traim in Europa bunicilor
Foto: Arhiva Pixabay.com

Europa s-a schimbat in bine in decurs de doua generatii, dar nu a ajuns acolo unde ar trebui sa fie, e de parere Cristina Burack.

Pe masura ce imbatraneste, bunicul meu traieste tot mai mult in propriile amintiri. Stand pe canapea, el reinvie o Europa care nu mai exista, dar care il defineste pana astazi.

Bunicul s-a nascut in urma cu 92 de ani intr-un sat castilian si a vazut multe: un razboi civil sangeros, 36 de ani de dictatura, o perioada de tranzitie spre democratie care n-a fost usoara, iar apoi integrarea europeana a Spaniei.

Cand ascult ce spune despre alti europeni, ma gandesc cat de departe a ajuns Europa intre timp. Pentru bunicul meu, italienii sunt "oameni rai" pe care Mussolini i-a trimis in Spania sa lupte alaturi de Franco, Germania e o "natie de razboinici" cu "ingineri destepti", care au sprijinit dictatura spaniola cu tehnica lor militara.

Pentru mine, ca tanara de origine americano-spaniola, care traieste in Germania cu un partener de viata francez, prejudecatile bunicului sunt bulversante. Dar e vorba de Europa asa cum a cunoscut-o el din proprie experienta - si sunt foarte fericita ca Europa actuala nu mai e cea care l-a marcat pe vremuri.

E nevoie de cetateni implicati politic dincolo de frontierele nationale

Inainte de aceste alegeri europarlamentare care pot avea un rol crucial, ma intreb ce ar trebui sa faca Europa pentru a deveni, intr-o buna zi, locul potrivit pentru viitorii mei nepoti, care se vor simti acasa in mai multe tari ale continentului.

As vrea ca vocea lor ca europeni sa se faca auzita printr-o reprezentare democratica la nivel european. Pentru a trece peste problemele actuale ale Europei, e nevoie de cetateni implicati politic dincolo de frontierele nationale.

In prezent, cetatenii statelor UE nu au, de fapt, o voce politica in calitate de europeni, ci doar ca cetateni ai unei tari. Potrivit unui sondaj recent, doar jumatate dintre persoanele chestionate in cele 28 de state membre considera ca vocea lor conteaza in UE.

Cu toate ca Parlamentul European e singura institutie europeana ai carei membri sunt alesi prin vot direct, acestia sunt selectati printr-un sistem divizat in functie de statul respectiv.

Statele europene au legislatii diferite privind scrutinul europarlamentar. Opt tari din UE au un anumit prag de care trebuie sa treaca un partid pentru a intra in Parlamentul European, celelalte nu. Cetatenii cehi nu pot vota daca locuiesc in alt stat european. In Belgia, e obligatoriu sa votezi.

O reforma electorala la nivel european ar putea schimba si mai multe

Acestea sunt doar cateva exemple de inechitati structurale, care ii clasifica pe votantii europeni in categorii diferite deja din momentul in care sunt in fata buletinului de vot.

UE trebuie sa introduca liste pan-europene pentru toate statele membre, astfel incat partidele si candidatii trebuie sa-i convinga pe oameni ca europeni, nu doar ca danezi sau suedezi. Fiecare vot ar trebui sa aiba aceeasi greutate (sistemul actual favorizeaza tarile mai mici) . Procedurile de vot ar trebui sa fie aceleasi in fiecare stat european, garantand egalitatea in exprimarea opiniei. In plus, presedintele Comisiei Europene ar trebui sa fie ales prin vot direct de cetateni.

Prin faptul ca nu au abordat aceste probleme, guvernele nationale s-au multumit cu niste cuvinte frumoase despre UE, in loc sa ia masuri pentru a-i ajuta pe cetateni sa se simta intr-adevar reprezentati la nivel european. E in interesul politicienilor sa se angajeze in aceasta directie, daca vor ca democratia sa supravietuiasca in Europa.

Cu cat amana reformele necesare, cu atat mai mult va avea de suferit increderea in democratia din Uniunea Europeana - si, in consecinta, in democratie ca atare. Europa nu poate sa-si permita asa ceva tocmai acum, cand populismul e in plina ascensiune.

Reformele nu vor inabusi populismul, dar vor duce la mai multa identificare la nivelul UE. Datorita granitelor deschise si a libertatii de miscare, Europa a reusit, in mare masura, sa treaca de era prejudecatilor nationale. O reforma electorala la nivel european ar putea schimba si mai multe: i-ar determina pe aproximativ 500 de milioane de oameni sa se simta mai "europeni" si sa actioneze pe masura.

La batranete, cand voi sta pe canapea si le voi povesti nepotilor cum era amenintat proiectul european de nationalisti, imi doresc ca ei sa ajunga la concluzia: "Ce bine ca nu mai traim in Europa bunicii!"

Cristina Burack

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reforma electorala Uniunea Europeana, #alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019