Principalii 4 candidati la sefia Comisiei Europene: Proiectele si viziunile fiecaruia pentru viitorul UE

Marti, 07 Mai 2019, ora 08:51
4871 citiri
Principalii 4 candidati la sefia Comisiei Europene: Proiectele si viziunile fiecaruia pentru viitorul UE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Candidatii sustinuti de principalele patru familii politice europene sa ocupe pozitia de presedinte al viitoarei Comisii Europene s-au confruntat, joi seara, intr-o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene organizata la Florenta, in Italia.

Discutiile au fost atat de aprinse si de controversate, scrie Politico, incat cu greu poti intrevedea ca dupa alegerile din mai aceiasi patru oameni vor sta la masa sa negocieze aliante.

Candidatii - Manfred Weber, sustinut de PPE, Frans Timmermans, sustinut de PES, Guy Verhofstadt, sustinut de ALDE, si Ska Keller, sustinuta de Verzi - au expus viziuni substantial diferite in legatura cu viitorul UE, in special in ceea ce priveste politicile economice si sociale.

Schimburi de replici taioase au aparut in momentul in care dezbaterea a atins zona de politici de securitate si daca UE trebuie sau nu sa infiinteze o armata europeana.

Cei patru candidati au avut si puncte comune - toti s-au plans, de exemplu, ca anumite state membre blocheaza diverse procese de integrare.

Noul centru

Guy Verhofstadt a folosit cuvantul de deschidere pentru a anunta public ca ALDE a luat decizia dizolvarii sale dupa alegerile din mai, urmand ca impreuna cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu candidatii listei sale -"Renasterea"- sa formeze o noua familie politica de centru, pro-europeana.

Liderul ALDE a criticat din nou procedura nominalizarii unui cap de lista - asa-numitul proces Spitzenkandidat, in baza caruia familia care obtine cele mai multe locuri in Parlamentul European castiga pentru persoana desemnata conducerea Comisiei Europene.

El a mai reafirmat ca ALDE este nemultumit ca celelalte familii politice europene au refuzat sa sustina proiectul listelor trans-nationale la aceste alegeri.

Atat Martin Weber, cat si Frans Timmermans l-au atacat pe Guy Verhofstadt pentru faptul ca vrea sa schimbe un sistem politic care functioneaza - o pozitionare oarecum normala din partea liderilor care au interes sa mentina un sistem de la care se asteapta ca sefii de state si de guverne care formeaza Consiliul European sa desemneze ca presedinte al Comisiei pe cel sustinut de formatiunea care castiga alegerile europene.

Desemnat cap de lista al PPE, formatiune cu cele mai mari sanse sa castige cele mai multe locuri in Parlamentul European, Martin Weber este unanim privit ca persoana cu cele mai mari sanse sa preia locul lui Jean Claude Juncker.

Asta a facut din el principala tinta a celorlalti candidati. Opozantii sai au folosit prima tema de dezbatere - migratia - pentru a-l descrie ca fiind apropiat de politicile pe care le promoveaza unul dintre membri PPE, Viktor Orban.

Ulterior, Fidesz a anuntat ca ii retrage sustinerea lui Manfred Weber la presedintia Comisiei Europene.

Apoi, ceilalti trei candidati au folosit urmatoarea tema - politici economice - pentru a-l portretiza pe Martin Weber, europarlamentar german, ca fiind sinonim cu austeritatea.

Raspunsurile oferite de Martin Weber au fost relativ plate, el rezunandu-se sa repete idei sau sloganuri de campanie.

Armata europeana e in ceata

Subiectul armatei europene a fost aprig disputat, Martin Weber si Guy Verhofstadt fiind in principiu favorabili initiativei, in vreme ce Frans Timmermans si Ska Keller exprima scepticism, daca nu chiar opozitie.

"Armata Europeana!", a afirmat Verhofstadt dupa ce s-a declarat de acord cu Weber care a spus ca ar trebui sa existe o versiune europeana a FBI.

"Cea mai mare risipa financiara din Europa este in domeniul militar, asa cum este organizat acum. Cheltuim aproape jumatate din cat cheltuiesc americanii si de trei ori mai mult decat Rusia, dar nu sunt sigur ca, daca rusii vin incoace, am putea sa ii oprim. O armata europeana cu 20.000 de militari pana in 2024 - hai s-o facem!", a spus Guy Verhofstadt.

Frans Timmermans a respins ideea constituirii unei structuri europene pe modelul FBI sau a unei armate europene. "Sa nu exageram cu promisiunile. Nu vom avea o armata europeana in viitorul apropiat", a fost reactia liderului PES.

Citeste si: Imagineaza-ti ca au loc alegeri si nimeni nu se prezinta la vot!

Pro-UE, dar cum?

Discursurile de final au aratat diferentele de opinie in ceea ce priveste UE si viitorul acesteia.

Guy Verhofstadt a insistat pe ideea ca UE trebuie sa faca front comun pentru a concura China, India si SUA. "Noua ordine mondiala nu este una a statelor-natiune, ci este una a imperiilor. Imperii precum China, India, Rusia, Statele Unite. Doar impreuna, ca o reala Uniune Europeana, putem sa reusim, putem sa supravietuim", crede liderul ALDE.

Martin Weber a repetat principala sa tema de campanie, anume ca UE trebuie sa se apropie de cetatenii sai, aceasta fiind cea mai buna cale de a contracara populismul si retorica nationalista.

"Esenta Europei - sa o mentinem in viata. Esenta Europei este calea de mijloc, deschiderea de a discuta impreuna si de a gasi cai de intelegere a drumului spre viitor. Ca sa facem asta avem nevoie de optimism. Putem fi mandri de ce am realizat, dar trebuie sa mergem mai departe. PPE vrea sa arate oamenilor ca UE nu este ceva distant, ci casa noastra", a fost mesajul liderului PPE.

Frans Timmermans spune ca UE trebuie sa lupte pentru supravietuire. "Cred ca este pentru prima oara de la inceputul procesului de integrare cand este real pericolul ca UE sa se destrame. Noi, ca politicieni, avem datoria de a da voce celor care acum tac dar se ridica pentru a apara lucrurile in care cred.

Lor trebuie sa le dam curaj fiind noi insine curajosi, sa combatem populismul si extremismul, sa spunem clar si repetat ca nu dorim o societate abazata pe confruntare si pe ura", spune liderul PES.

Citeste mai departe despre proiectele si viziunile celor 4 candidati la sefia Comisiei Europene pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#candidati presedinte Comisia Europeana , #alegeri europarlamentare 2019