PSD sau Dragnea? Patru scenarii pentru ziua de dupa alegeri

Vineri, 24 Mai 2019, ora 12:55
28781 citiri
PSD sau Dragnea? Patru scenarii pentru ziua de dupa alegeri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Scenariile de dinaintea scrutinului europarlamentar de duminica il privesc in primul rand pe Liviu Dragnea, in al carui foisor se urzesc zilele acestea tot felul de strategii daca nu de salvare, macar de diabolizare a sistemului care l-a trimis la inchisoare si/sau care l-a facut sa duca PSD-ul in cea mai dezastruoasa situatie postdecembrista. Cum ramane insa cu Partidul?

Luni, 27 mai, rezultatele vor arata cum au evaluat romanii guvernarea PSD/ALDE incaputa, in ultimii doi ani, pe mainile lui Liviu Dragnea.

Teza manipulatorie este ca, odata cu referendumul prezidential, temele europene au fost deturnate si campania a vizat mai degraba regimul Dragnea decat Parlamentul European. Nimic mai fals: de vreme ce Guvernul PSD/ALDE a dezvoltat un discurs public de demonizare a Uniunii Europene si, mai mult, politici care au pozitionat Romania impotriva institutiilor europene, votul de duminica este in mod direct si unul de validare sau invalidare a regimului Dragnea.

Tot luni, 27 mai, instanta va decide daca Liviu Dragnea merge la inchisoare, mentinand sentinta de condamnare la trei ani si jumatate, sau daca seful PSD ramane in libertate. O decizie de care vor depinde practic raporturile de putere din PSD si care va reseta intregul proces de aliante si de negociere pentru scrutinurile care urmeaza, prezidentialele si legislativele.

Scenariul 1: PSD se prabuseste electoral sub 25%, instanta respinge apelul lui Liviu Dragnea si mentine decizia de condamnare la inchisoare

E cel mai prost scenariu aflat pe masa PSD-ului, caruia nu ii ramane la indemana nicio solutie profitabila de iesire.

In primul rand, invalidarea in alegeri face imposibil un discurs al victimizarii sau al diabolizarii justitiei, urmare a incarcerarii lui Liviu Dragnea.

Sigur, vor exista ramasite ale camarilei Dragnea - Codrin Stefanescu, Liviu Plesioanu - care vor promova un astfel de mesaj, pentru ca nu vor mai avea incotro. Nu toti primesc sansa unei reevaluari, asa cum se pare ca a primit Victor Ponta, iar politica ultimilor 30 de ani ne arata ca, odata plecat de la masa marii puteri, recuperarea e cel mai adesea imposibila.

PSD insa nu se va putea refugia in discursul tip victima, pentru ca votul priveste deopotriva guvernarea, cat si Justitia si invalidarea electorala inseamna, in acelasi timp, invalidarea politicilor duse fata de Justitie.

In al doilea rand, PSD nu va avea suficient timp sa se refaca in Opozitie, nedecontand costurile unei guvernari care a asezat Romania pe pozitii ostile fata de Uniunea Europeana si a dus la paroxism polarizarea sociala.

Anul electoral continua imediat ce voturile la europarlamentare vor fi fost numarate, iar Viorica Dancila va fi prim-ministru cel putin o perioada, dupa arestarea lui Liviu Dragnea. Chiar si in eventualitatea in care Guvernul Dancila cade si se formeaza o noua coalitie de guvernare, cu PNL si PLUS/USR impreuna sau nu, PSD are prea putin timp la dispozitie pentru a iesi din era Dragnea si a-si reinventa povestea.

In acest scenariu, Victor Ponta ar putea capitaliza cel mai mult, intrand in rolul de salvator al partidului.

Scenariul 2: PSD trece sub pragul de 25%, dar instanta admite apelul lui Liviu Dragnea si acesta ramane in libertate.

De aici incolo va fi momentul celei mai puternice radicalizari a PSD-ului, care se va arunca intr-un asalt fara precedent asupra magistratilor si asupra institutiilor UE, la unison. PSD va tine cu dintii guvernarea, dar va fi, mai mult decat astazi, o guvernare de palat, cu acces privilegiat la resursele de putere.

O consecinta a acestui scenariu se va vedea in plan social si ar putea duce la fisurarea si mai profunda a increderii cetatenilor in mecanismul votului. Daca oamenii se vor fi mobilizat pentru a-l indeparta pe Liviu Dragnea de la putere, dar acesta va reusi sa impuna strategia invingatorului in partid si sa ramana la putere, starea de apatie sociala s-ar putea croniciza.

Scenariul 3: Sondajele de opinie care estimeaza acum scorul PSD la sub 25% - 30% se plaseaza intr-o spirala a tacerii, asa ca PSD obtine cel putin 30 de procente, iar Liviu Dragnea este condamnat, luni, definitiv, la inchisoare.

Este unul dintre scenariile de lucru ale unui grup inca inform din PSD, care ar da sa se coaguleze in jurul Vioricai Dancila, pentru ca, altminteri, Liviu Dragnea a reusit sa depersonalizeze orice alt lider social-democrat, dar deocamdata nu e clar daca prim-ministrul joaca o carte a maginalizarii in tandem cu Dragnea sau nu.

PSD poate sa forteze aici un discurs al razboinicului si sa isi sustina liderul "condamnat politic", care trebuie eliberat, dar, lipsit de personalitati politice, Partidul se va auto-marginaliza.

Traditional, PSD e partidul care isi devoreaza fostii atotputernici, dar cum Dragnea a stiut foarte bine asta, a avut grija sa lase partidul fara alternativa. Daca liderul merge la inchisoare, ia cu el acolo, simbolic, si Partidul.

Scenariul 4: PSD e validat electoral - pragul psihologic e la + 30% -, iar Liviu Dragnea este achitat.

E momentul ca PSD sa faca o investitie serioasa in campania pentru prezidentiale si sa scoata din maneca un candidat care ar putea, daca nu sa il invinga pe Klaus Iohannis, macar sa ajunga in turul doi si sa pregateasca terenul pentru legislative si locale.

Liviu Dragnea nu are de ce sa candideze la prezidentiale, pentru ca dupa ce isi va fi conservat libertatea si puterea in partid, are deschise toate caile de a juca cate marionete vrea el, o paradigma de putere de tipul celei a lui Viktor Orban la Budapesta.

Referendumul absent

Cele patru scenarii au o variabila lipsa, si anume referendumul prezidential. Un referendum cu care am fost ademeniti vreme de doi ani si intarziat pana in punctul in care multe dintre masurile antiJustitie ale PSD/ALDE au devenit ireversibile si care, odata decis si pornit, s-a transformat in marele absent al campaniei electorale.

Sigur, l-a pomenit Klaus Iohannis in toate discursurile din ultima luna, corelandu-l in mod direct cu un vot antiPSD, dar peste obiectul propriu-zis al acestui referendum - imposibilitatea ca Guvernul sa emita OUG pe teme de justitie si interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie - s-a asternut tacerea. Rezultatele votului vor arata daca aceasta strategie a fost una oportuna sau nu, pentru ca mobilizarea se va putea cuantifica in validarea si in rezultatele acestuia.

Opozitia: intre oportunitate si capcana

Dincolo de Liviu Dragnea si de PSD, insa, care raman obiectul scrutinului europarlamentar si al referendumului pe teme de justitie, sunt scenarii de lucru care privesc potentialul partidelor din Opozitie de a negocia o noua formula de putere.

Potrivit sondajelor, Partidul National Liberal a reusit sa capitalizeze cel mai mult din pierderile PSD sau din mobilizarea unui electorat indecis. E o consecinta fireasca in logica unui comportament electoral care spune ca omul are tendinta de a se urca in trenul victoriei - bandwagon (tendinta opusa e underdog - sa te raliezi celui de la care te astepti sa piarda) -, pentru a nu ramane marginal, iar liberalii au construit o campanie intreaga in jurul acestui instinct, comunicand repetat mesajul: "PNL e singurul care poate bate PSD/PNL a depasit PSD".

In acelasi timp, insa, PNL ar putea sa fi cazut in capcana asa-numitei spirale a tacerii. Nu e o atmosfera sociala prielnica insotirii cu PSD si un anume sentiment al rusinii publice sau de evitare a conflictelor i-ar fi putut determina pe oameni sa ascunda ca voteaza cu PSD/Dragnea si declinarea ALDE.

O victorie anuntata triumfalist si apoi infirmata in alegeri ("dragostea mea") ar fi paguboasa pentru PNL.

Cea mai buna ecuatie in care s-ar gasi Alianta 2020 USR/PLUS ar fi aceea a unei mobilizari serioase la scrutin, asta insemnand peste 38 de procente prezenta. In acest context, Alianta ar putea sa construiasca o naratiune a victoriei - bandwagon-ul pomenit mai sus - si sa neutralizeze, si aici ar fi un efect important, partidul lui Victor Ponta.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#PSD alegeri Dragnea PNL USR , #alegeri europarlamentare 2019