"Sa voteze 20 de oameni intr-o ora este inadmisibil": Cine raspunde pentru 26 mai si ce e de facut

Vineri, 31 Mai 2019, ora 09:52
11514 citiri
"Sa voteze 20 de oameni intr-o ora este inadmisibil": Cine raspunde pentru 26 mai si ce e de facut
Foto: captura video Facebook/Kristian Schuster

"Daca esti la coada, ai asteptat 8 ore, mai sunt trei persoane inaintea ta si te trimite cineva acasa pentru ca nu mai poti vota, asta este clar o ingradire a dreptului la vot", spune Septimius Parvu, expert in procese electorale si manager al proiectului Vot Corect.

Peste o mie de sesizari au fost trimise incepand din 26 mai catre site-ul votcorect.ro, iar mass-media s-a umplut cu relatari si imagini ale haosului de la alegeri.

Tot cateva mii de romani (cel putin) au vrut, dar au fost impiedicati sa voteze si, desi legea spune ca acest lucru este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, nimeni nu pare sa dea socoteala, nici macar politic, cu o demisie de onoare sau o demitere.

Mai mult, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) se lauda intr-un comunicat de presa ca reprezentantii institutiilor care au organizat alegerile europarlamentare si referendumul pe justitie s-au reunit miercuri in grupul de lucru, iar din concluzii "a reiesit faptul ca cele doua scrutine s-au desfasurat cu succes si fara incidente majore, iar colaborarea interinstitutionala a fost eficienta".

Concluziile autoritatilor sunt contrazise de alegatori, observatorii acreditati si jurnalistii care au relatat toata ziua de duminica, insa pentru actuala putere acest lucru nu conteaza.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Septimius Parvu (Expert Forum) puncteaza cateva dintre problemele inregistrate duminica, ii arata cu degetul pe principalii responsabili si spune ce masuri ar trebui sa fie luate imediat, pentru ca haosul de acum sa nu se repete (a treia oara, dupa prezidentialele din 2014!) si la alegerile prezidentiale din decembrie anul acesta.

Care sunt concluziile dvs legate de scrutinele de duminica, 26 mai?

Noi am avut platforma Vot corect, pe langa call-center-ul pe care il organizam de cativa ani, si recunosc ca de data asta am avut mult mai multe reclamatii decat aveam de obicei.

Cred ca este greu de spus in acest moment daca a fost ceva premeditat, cred ca a fost un cumul de lucruri. In primul rand, cred ca a fost o proasta organizare. Incepand de la pranz, deja existau sectii in strainatate unde nu mai erau urne sau buletine si mi-e greu sa cred ca in tari precum Germania, Franta sau Italia cineva se gandeste sa puna intr-o sectie doar 1.000 de buletine, in conditiile in care se stie ca sunt foarte multi romani acolo.

Este adevarat ca a crescut un pic numarul de sectii de votare fata de anii trecuti, dar degeaba facem sectii in plus, daca nu le facem acolo unde trebuie. Au fost orase cu populatii importante de romani care au avut mult prea putine sectii.

Apoi, erau doar 2-3 stampile. Era personal insuficient.

Deci in primul rand a fost o problema legata de organizare.

Cred ca a fost o problema si din partea Autoritatii Electorale Permanente.

Apoi, legal vorbind, cred ca BEC nu putea prelungi votul duminica seara pentru ca BEC nu poate modifica legislatia, poate doar sa o interpreteze, iar prelungirea votului este clar o atributie a Guvernului. Eu cred ca Guvernul trebuia sa faca asta, dar nu a facut-o.

Iar Biroul Electoral pentru sectiile din strainatate parca nici nu mai exista la un moment dat, pentru ca nu mai raspundea nimeni la telefon. Bine, probabil o fi fost si foarte mare presiunea, pentru ca sunau foarte multi alegatori, sunau presedintii de birouri...

Apoi, am vazut pe site-ul BEC-ului cereri de la presedintii de birouri pentru ajutor, fiindca voiau sa ii lase pe oameni sa voteze. Dar am avut si cazuri in celalalt sens, in care unele sectii s-au inchis mai devreme sau, pur si simplu, presedintii nu mai voiau sa ii lase pe oameni sa voteze.

Deci cred ca este un amestec de motive si, daca tragem linie, putem spune ca organizarea votului in diaspora a fost un esec. Si ne-am fi asteptat ca, dupa ce s-a intamplat in 2014, la alegerile prezidentiale, sa vedem ca lucrurile se intampla diferit.

Trebuie ca cineva, bineinteles dintre organizatori, sa isi asume si raspunderea politica. Nu se poate ca lucrurile sa se intample la fel ca in 2014 si nimeni sa nu-si asume raspunderea sau sa nu existe niciun fel de sanctiuni.

Mai ales ca, intamplator sau nu, ministrul de Externe e acelasi ca si cel de atunci. Cum e posibil asa ceva, un ministru acuzat ca organizeaza prost niste alegeri sa fie mandatat sa mai organizeze inca un scrutin?

Da, este un lucru uimitor. Dl Melescanu nu pare sa vada vreo problema. Am vazut ca s-au cerut scuze, dar pe de alta parte am vazut si reactii de genul 'Asta e, asa s-a intamplat'. Cred ca exista o lipsa de asumare de raspundere politica.

Si, cand ai un ministru care de doua ori organizeaza alegerile in acelasi fel, e clar ca exista o problema.

Dvs sunteti de parere ca Guvernul Dancila putea sa dea duminica o ordonanta de urgenta pentru prelungirea programului de vot dupa ora 21:00?

Se putea, da. In primul rand, pentru ca era vorba despre o situatie in care chiar exista o urgenta, pentru ca era vorba despre drepturile electorale ale cetatenilor si, daca tot dam ordonante de urgenta pe teme care nu sunt urgente, acum chiar era cazul sa se dea ordonanta de urgenta si cred ca era posibil.

Daca Guvernul lua o decizie, chiar si dupa-amiaza, tot se mai putea salva ceva.

Cum va explicati ca sistemul informatic SIMPV s-a blocat la 21:30, fara ca sectiile de votare din diaspora sa fie anuntate?

Legea spune ca operatorul din sectie trebuie sa opreasca sistemul, dar, intr-adevar, am primit si noi foarte multe plangeri prin care presedintii de sectii reclamau faptul ca s-a blocat sistemul si, pur si simplu, nu s-a mai putut continua votarea, desi erau oameni la ora 21:00 in cladire.

Iar daca stam si ne gandim, e clar ca un astfel de sistem nu ar trebui sa blocheze accesul la vot al unei persoane. Nu poti, din cauza unui sistem electronic, sa blochezi un drept constitutional.

Si noi am primit foarte multe plangeri in acest sens, am incercat sa sunam la tot felul de institutii, am tot fost plimbati, dar, pana la urma, problema nu s-a rezolvat.

Citeste dezvaluirile ambasadorul roman in Germania despre cum s-au dus luptele cu BEC pentru voturile diasporei la scrutinul de duminica.

Ii puteti ajuta pe cei care v-au facut sesizari? Faceti plangere penala?

Noi chiar in ziua respectiva am pus modele de plangeri pe site-ul VotCorect.ro, precum si modele de solicitare pe care alegatorii le puteau folosi atunci, pentru a cere prelungirea votului sau pentru a face reclamatie impotriva presedintilor de birouri electorale si am oferit asistenta.

Am trimis toate reclamatiile pe care le-am primit si catre Ministerul de Externe, pentru ca vrem sa vedem si care este pozitia institutiilor care s-au ocupat de organizarea alegerilor.

Bineinteles ca noi ii ajutam pe toti cei care cred ca drepturile le-au fost incalcate si ii putem sfatui ce sa faca mai departe.

In opinia dvs, Avocatul Poporului avea un cuvant de spus in situatia data?

Este vorba despre drepturile cetatenilor, iar Avocatul Poporului putea si sa se autosesizeze, asa cum a facut in foarte multe alte cazuri.

Cred ca nu il opreste nimeni sa porneasca o ancheta in acest sens, nu trebuie sa existe neaparat plangeri.

Vezi ce ne-a declarat Victor Ciorbea despre o posibila autosesizare legata de 26 mai.

Ce ar trebui sa schimbam ca asemenea situatii sa nu se mai repete?

In primul rand, cred ca trebuie modificate acele reglementari care au impiedicat accesul alegatorilor dupa ora 21:00, cum e cea care prevede ca dupa ora 21 mai voteaza doar cei din interiorul sectiei. Este o reglementare foarte daunatoare si care a daunat la foarte multe alegeri.

Toti cei care sunt la coada la ora 21:00 ar trebui lasati sa voteze. Nu stiu cum facem, punem un jandarm in spatele ultimei persoane si toti cei care se afla la ora aia la coada care e fie de 30 de persoane, fie de 100 sa zicem, sa poata vota.

Sau introducem bilete de ordine, ca la medic, pentru ca oamenii sa se poata duce sa isi cumpere apa de baut sau sa mearga macar la baie, daca stau ore in sir la coada, nu?

Se pot inventa tot felul de sisteme. In strainatate exista astfel de sisteme, exista si recomandari internationale, totul e sa gasim, pur si simplu, un sistem pentru a nu mai bloca accesul alegatorilor la urne.

Daca esti la coada, ai asteptat 8 ore, mai sunt trei persoane inaintea ta si te trimite cineva acasa pentru ca nu mai poti vota, asta este clar o ingradire a dreptului la vot.

Apoi, pe termen mai lung trebuie sa gasim metode alternative de vot. Exista mai multe. De exemplu, votul prin posta la alegerile parlamentare, care poate fi imbunatatit. Mai exista si metoda votului in avans, adica alegatorii sa poata sa voteze pe tot parcursul saptamanii anterioare zilei votului.

Si votul pe Internet poate fi o optiune, dar ma indoiesc ca pentru alegerile din aceasta toamna putem face ceva care chiar sa functioneze. Sunt foarte multe tari care au renuntat la votul electronic, considerandu-l o experienta proasta, asa ca este foarte important sa ne asiguram ca lucrurile merg bine.

Dupa parerea mea, nu cred ca el se poate face pana la prezidentiale si mai cred ca ar trebui sa facem astfel de teste pe alegeri de o importanta mai mica, pentru ca, daca esueaza si ne trezim la prezidentiale ca voturile nu sunt toate inregistrate sau cine stie, nu e in regula.

Noi ne uitam foarte mult la Estonia, dar Estonia e o tara mult mai mica, mult mai informatizata, cu o experienta de multi ani.

Insa sunt si tari care au renuntat la votul electronic. Norvegia, de exemplu, unde s-a incercat o data si apoi s-a renuntat, pentru ca exista foarte multe probleme cu votul prin Internet si, realist vorbind, suntem deja in iunie, pana in decembrie nu stiu ce se mai poate face.

Eu cred ca pentru toamna putem sa ne gandim daca putem aplica macar votul prin corespondenta, dar clar trebuie sa lucram la modul in care se organizeaza procesul de votare.

Pentru ca, daca acum existau nu una, ci doua tablete, apoi 10 cabine si 10 stampile, nu 2-3, cred ca era mult mai bine.

Si mai cred ca trebuie sanctionati oamenii care au blocat voturile, si la nivel central, si la nivel local, pentru ca din unele dintre reclamatii am inteles ca uneori a fost vorba si de rea intentie, pur si simplu. Sa voteze 20 de oameni intr-o ora este inadmisibil.

Se mai pot gasi metode de a semna electronic, pentru ca si completarea listelor suplimentare dureaza mult, este adevarat. Acum au fost doua liste, intr-adevar, si trebuie sa ii intelegem si pe cei din sectii care stau toata ziua si scriu de mana, pentru ca la un moment dat obosesti.

Dar trebuie sa ne asiguram ca in acele tari in care sunt foarte multi romani (si stim care sunt acelea, sa nu ne ascundem dupa deget!), facem mult mai multe sectii si aducem mult mai mult personal, mult mai multe cabine.

Sunt lucruri decente, nici macar nu necesita o schimbare legislativa. Dar pentru asta e nevoie de vointa politica si nu stiu daca Guvernul actual o are.

Vorbeati despre asumarea unei raspunderi politice. Cine credeti ca ar trebui sa plateasca pentru incalcarea dreptului constitutional la vot al atator cetateni romani?

In primul rand, Ministerul de Externe, pentru ca acolo a fost marea problema si MAE e responsabil de organizarea votului in diaspora. Si mai cred ca scuzele exprimate public nu rezolva problema in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#vot diaspora europarlamentare 2019 , #alegeri europarlamentare 2019