Curiozitati despre PE: Eurodeputati de la 21 la 92 de ani, vedete si beizadele

Joi, 23 Mai 2019, ora 10:15
4171 citiri
Curiozitati despre PE: Eurodeputati de la 21 la 92 de ani, vedete si beizadele
Foto: Arhiva Pixabay

Parlamentul European (PE) a vazut, incepand din 1979, trecand prin hemiciclurile sale eurodeputati cu o cariera singulara - celebritati, nonagenari, descendenti ai unor personalitati istorice.

AFP a trecut in revista cele mai curioase astfel de cazuri.

Fara varsta

Manolis Glezos, un simbol al Rezistentei elene, dupa ce a dat jos in 1941 steagul nazist care flutura pe Acropole, la Atena, a fost cel mai batran eurodeputat din PE. El avea 92 de ani cand a demisionat, in 2015.

El este secondat de fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, in varsta de 90 de ani, care se desparte de hemicilu anul acesta.

Invers, germana Ilka Schroder, o fosta deputata ecologista, a fost, la varsta de 21 de ani, cea mai tanara membra a PE in 1999.

Germanul Elmar Brok (CDU, dreapta) este singurul eurodeputat care a facut parte din toate cele opt legislaturi. Neales in primele alegeri europene cu sufragiu universal direct in 1979, el intra in PE in anul urmator, in locul unui eurodeputat decedat. A fost reales din cinci in cinci ani. Dupa 39 de ani de mandat, Elmar Brok, in varsta de 73 de ani, nu candideaza in acest an.

Fara frontiere

Un fost lider al studentilor in mai 1968 si o figura politica in Franta si Germania, ecologistul Daniel Cohn-Bendit nu a ales niciodata intre cele doua tari ale sale. Ales prima oara in 1994 pe o lista germana, el a reprezentat apoi Franta in 1999, din nou Germania in 2004 si o ultima oara Franta in 2009.

Dintre cei 3.676 de deputati care au detinut mandate europene din 1979, numai trei au fost alesi in doua tari.

In afara de Cohn-Bendit, Ari Vatanen, un fost pilot de raliu, a reprezentat Finlanda in 1999 si Franta in 2004, iar pastorul Laszlo Tokes, o figura a revolutiei romane, a fost ales in Romania in 2007 si 2009, iar apoi in Ungaria in 2014.

Vedete

Cantareata Nana Mouskouri, care a vandut peste 350 de milioane de albume in lume, a reprezentat Grecia din 1994 in 1999. Cineastul francez Claude Autant-Lara, autorul "La Traversee de Paris", a fost ales in 1989 din partea Frontului National (extrema dreapta), insa a exercitat doar doua luni de mandat, dupa care a demisionat.

In lumea sportului, navigatorul francez Gerard d'Aboville, care a traversat Oceanul Pacific la rame, a fost ales din partea RPR (dreapta) in 1994.

De 15 ani, Italia si-a facut obiceiul sa aleaga personalitati de pe micul ecran. Lilli Gruber, o fosta prezentatoare-vedeta a jurnalului postului RAI, a facut parte din grupul socialist din 2004 in 2008.

Barbara Matera, o fosta finalista a Miss Italia si fosta animatoare de televiziune, si David Sassoli, un fost prezentator de televiziune, fac parte din PE din 2009, alesi pe listele Forza Italia (dreapta) - partidul lui Silvio Berlusconi si, respectiv, Partidului Democrat.

Jean-Marie Cavada (Franta), Frederique Ries (Belgia) si Nikolay Barekov (Bulgaria), de asemenea fosti prezentatori de televiziune, fac si ei parte din Parlamentul in exercitiu.

Mostenitori

Charles de Gaulle, nepotul si omonimul sefului Frantei libere, a facut parte din PE din 1993 in 2004, mai intai ca reprezentant al centrului, dupa care a alunecat treptat catre Frontul National.

Alessandra Mussolini, nepoata lui Benito Mussolini, detine un mandat in Parlamentul in exercitiu, aleasa pe o lista a Forza Italia. Ea candideaza la un nou mandat si s-ar putea intalni in viitoarea legislatura in hemciclu cu varul sau Caio Giulio Cesare Mussolini, un stranepot al Il Duce si candidat din partea Fratelli d'Italia (extrema dreapta).

Otto Habsbourg-Lorraine, fiul mai mare al ultimului imparat al Austro-Ungariei, Carol I, a fost eurodeputat din 1979 in 1999. Acest aprig activist al integrarii europene a reprezentat Germania, ales pe liste CSU in Bavaria (dreapta).

El a renuntat in 2007 la rolul sau de pretendent la tronul austro-ungar in favoarea fiului sau, Karl, care a fost la randul sau eurodeputat din 1996 in 1999, din Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#recorduri Parlamentul European , #alegeri europarlamentare 2019