Ziare.com

Dacian Ciolos despre "atacul la presedintele Iohannis" si ce propune Alianta USR-PLUS dincolo de "Jos Dragnea!" Interviu video

de Magda Gradinaru
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 09:44

   

Dacian Ciolos despre "atacul la presedintele Iohannis" si ce propune Alianta USR-PLUS dincolo de "Jos Dragnea!" Interviu video
Saracia este una dintre metodele prin care guvernarea PSD tine captiv un electorat, manipulandu-l in acest fel, spune Dacian Ciolos. Dar ce poate face din Parlamentul European, pentru ca Romania sa nu mai aiba clivajele acestea folosite politic?

Dacian Ciolos deschide lista 2020 USR/PLUS pentru alegerile europarlamentare, un scrutin crucial pentru Alianta si de rezultatul caruia vor depinde negocierile politice viitoare.

Ce propune insa fostul premier, in afara de mesajul antiDragnea, unul comun cu mesajul liderilor si institutiilor din UE? Cum arata negocierile pentru un nou grup politic, despre care a vorbit la Sibiu cu presedintele Emmanuel Macron, si cum arata, in marja, sansele Laurei Codruta Kovesi pentru a ajunge procuror-sef european?

Sunt intrebari la care Dacian Ciolos raspunde, intr-un interviu acordat Ziare.com.Domnule Dacian Ciolos, incep abrupt. De ce Klaus Iohannis? Ma refer la una dintre ultimele dumneavoastra declaratii si care a dat titluri in presa, de felul "Ciolos il ataca pe Iohannis" .

(citeste declaratiile lui Dacian Ciolos referitoare la Klaus Iohannis)

Interventia mea de la Timisoara a vizat reforma constitutionala si eu sunt convins ca tot ce am spus acolo e in acord cu ceea ce crede domnul presedinte Iohannis, ca functia prezidentiala actuala are nevoie de o clarificare in Constitutie, pentru ca presedintele sa poata sa-si exercite rolul si mandatul pe care le are, fiind persoana cu cele mai multe voturi, care devine o institutie, practic, la nivel national, si care este de multe ori abuzata de o majoritate din Parlament.

Asta a fost obiectivul acelei interventii de la Timisoara.

Acolo am abordat patru teme mari: reforma constitutionala, munca si salariile, educatie si nevoia de unitate si de-a nu mai alimenta diviziunile in societate. Si am ajuns la aceste teme, pentru ca in aceste ultime doua luni de campanie pe teren, de intalniri cu oamenii, cand am vorbit despre europarlamentare, despre candidatii nostri, mai multa lume m-a intrebat: Bine, bine, cu Parlamentul European, dar ce vreti sa faceti in Romania si cu Romania? Si am simtit nevoia sa dam acest mesaj, ca avem o viziune si stim ce vrem sa facem si cu Romania.

De aceea, am abordat acele subiecte.

Prima tema mare a fost cea legata de reforma constitutionala. Din pacate, am vazut ca unele pasaje de acolo au fost interpretate ca fiind un atac la presedinte.

Nu a fost deloc asa, nu a fost deloc in intentia mea sa-l atac pe presedinte,
pentru ca eu sunt convins ca nici presedintele nu e si nu a fost confortabil cu situatia in care a fost pus atunci cand i s-au propus astfel de candidaturi. Si noi credem ca trebuie sa reformam Constitutia, in asa fel incat presedintele sa nu mai fie cu spatele la zid, pus de Parlament, cu amenintarea referendumului pentru demitere, daca nu accepta anumite persoane, chiar incompetente fiind.

Presedintele trebuie sa fie in situatia in care poate sa-si asume, pentru ca el oricum isi asuma public nominalizarile pe care le face, dar trebuie sa poata sa le refuze, atunci cand e cazul, fara sa aiba aceasta amenintare. De aceea, noi am propus acolo un instrument, si anume presedintele sa poata dizolva Parlamentul, atunci cand Parlamentul utilizeaza arma nucleara, pentru ca referendumul de demitere a presedintelui ar trebui sa fie o arma nucleara, de ultim resort. Dar Parlamentul, o majoritate, ameninta frecvent cu asta si presedintele nu are niciun instrument sa reactioneze.

Bun, dar reforma constitutionala pare cumva imposibila, pentru ca ea inseamna dizolvarea Parlamentului si o noua Adunare Constituanta. Vedeti un Parlament care sa isi asume autodizolvarea?

Da, eu vad un Parlament cu o majoritate formata din Alianta USR/PLUS, de exemplu, si eu sper sa fie si alte partide alaturi de noi, care sa voteze si sa sustina o astfel de reforma constitutionala, pentru ca e vorba despre intarirea democratiei in Romania.

Vedeti cata importanta se acorda alegerilor prezidentiale. Sunt alegerile cu cea mai mare participare la vot. Si spunem ca Romania e republica semiprezidentiala. Asta inseamna ca e jumatate prezidentiala si jumatate parlamentara. Ei, unde e jumatatea aceea prezidentiala?

Asadar, vizati un semiprezidentialism mai puternic.

Vizez un adevarat semiprezidentialism, pentru ca nu e, in momentul de fata. Atunci cand cativa oameni controleaza Parlamentul, cum e situatia in momentul de fata, cand il ameninta pe presedinte si ii impun incompetenti, asta nu e republica semiprezidentiala.

O intrebare contrafactuala si poate usor nedreapta. Daca ati fi fost in locul lui Klaus Iohannis, ati fi numit-o sau nu pe Viorica Dancila?

Eu sunt convins ca domnul presedinte a avut motivele dansului sa ia decizia pe care a luat-o si probabil a avut date si informatii pe care eu nu le am. Dar sunt la fel de convins ca domnul presedinte nu a fost foarte confortabil cu aceasta decizie.

Eu nu ma pun in locul nimanui, fiecare, cum am spus, isi asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le ia si sunt convins ca are si argumentele pentru asta.

Dar nu despre asta e vorba, ci despre cum facem ca sa nu mai fim in astfel de situatii limita. Eu cred ca asta vor sa auda romanii: ce vrem sa facem cu Romania, ca sa nu mai ajungem in situatiile astea limita, in care sa ma intrebati ce-as fi facut in locul cuiva.

Fiecare trebuie sa-si poata lua deciziile in cunostinta de cauza si sa aiba instrumentele sa ia deciziile corecte, pentru ca asta e interesul Romaniei.

Ati luat o decizie privind candidatura la prezidentiale?

Nu, nu e nicio decizie luata, am mai spus. Decizia o va lua partidul si probabil Alianta, vom vedea dupa alegerile europarlamentare.

Dar pe masuratorile interne pe care le faceti evaluati si o candidatura?

Nu facem masuratori interne deocamdata, decat pentru europarlamentare.

Ramanem putin in acest registru, sa ii zic prezidential. Referendumul convocat de presedinte: mergeti la vot, presupun.

Evident ca vom merge la referendum si sustinem public acest referendum. Credem ca este o idee foarte buna ca referendumul sa fie convocat in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, pentru ca referendumul vizeaza statul de drept, buna functionare a statului de drept, care e o valoare europeana, in jurul careia s-a construit proiectul european si asta face diferenta fata de abordarile populiste, unde oameni politici, cum e la noi Liviu Dragnea, folosesc populist acest subiect, in interes personal.

Sustinem referendumul si cred ca referendumul putea fi sustinut mai mult si mai bine, de toata Opozitia. Eu sper sa avem participare consistenta.

Ati avut sau ati facut o propunere pentru o campanie comuna de sustinere a acestui referendum?

Discutia initiala, cand am fost intrebati si noi de domnul presedinte, daca sustinem referendumul. Si am spus ca absolut il sustinem si ca poate sa fie un subiect comun de promovat. Nu au fost actiuni comune, dar a fost un subiect care a fost sustinut de Opozitie.

Aveti acest prim test electoral, intr-un moment in care Uniunea Europeana isi regandeste mecanismele. Probabil ca si din cauza cazului romanesc, UE cauta noi mecanisme pentru a sanctiona un stat care derapeaza de la normele democratice. Unul dintre aceste mecanisme este conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cum va pozitionati?

Noi propunem ceva mult mai puternic si mai clar, si anume un MCV european, un mecanism de cooperare si verificare pentru toate statele membre, asa cum e aplicat pentru Romania si Bulgaria. In acel cadru, am putea discuta diferite criterii prin care sa urmarim modul in care se respecta statul de drept si masuri care sa fie luate, pentru a ne asigura ca toate statele membre respecta statul de drept in toate situatiile.

Noi, cine? Va referiti la PLUS si USR sau si la grupul europarlamentar nou din care veti fi parte?

E un obiectiv politic al Aliantei PLUS/USR in Parlamentul European si o sa-l sustinem in grupul politic la care vom participa.

Dar daca ar fi sa votati strict pe conditionarea accesului la fonduri de statul de drept?

Nu e suficient pentru noi. Fondurile europene sunt legate de buna functionare a justitiei, asa cum ar trebui sa fie legate toate fondurile publice de buna functionare a justitiei. Adica trebuie sa te asiguri ca ai toate mecanismele prin care sa fii sigur ca fondurile publice sunt corect utilizate si atunci cand nu ai aceasta certitudine, sa blochezi cheltuirea fondurilor respective, pana cand mecanismele prin care te asiguri ca ele sunt cheltuite corect sunt puse la punct.

Acest mecanism exista, putem sa il intarim eventual, sa fie mult mai clar acest lucru, dar un astfel de instrument poate sa fie parte a unui mecanism mai larg, care sa vizeze toate statele membre, nu doar tarile beneficiare de fonduri structurale, sa zicem.

Daca e un mecanism care se aplica tuturor statelor membre, in cadrul unui instrument de asigurare ca statul de drept e respectat, ca lupta impotriva coruptiei e respectata in toate statele membre, da, putem lua in discutie.

Insistati pe ideea aplicarii tuturor statelor membre. O tema in campania asta, lansata de Liviu Dragnea, e cea a standardelor duble.

Nu a lansat-o Liviu Dragnea. Liviu Dragnea o foloseste populist, asa cum stie el sa faca. Dezbaterea asta a fost lansata la nivel european de doi-trei ani. Deloc nu a lansat-o Liviu Dragnea si nici nu sunt standarde ale lui Liviu Dragnea, ci standarde europene. Liviu Dragnea are nevoie de Uniunea Europeana, ca sa elimine standardele duble despre care vorbeste el, nu le poate elimina prin legislatie nationala. Are nevoie de legislatie europeana, care exista.

Asta trebuie spus romanilor, ca Liviu Dragnea e un populist ordinar si stie sa speculeze si sa manipuleze teme care creeaza frica si care dezbina, asta face Liviu Dragnea. Si foloseste pentru asta, amestecat, inclusiv subiecte europene, intr-un stil populist.

Ca sa fim clari, dublul standard nu e o tema ridicata de Liviu Dragnea, e o tema deja in discutii la nivel european si pentru care sunt deja solutii la nivel european.

La inceput de campanie, ati spus de cateva ori ca temele nu trebuie reduse la "antiDragnea". Ce e mai mult de antiDragnea in oferta Aliantei 2020?

In ceea ce propunem noi e mai mult decat Liviu Dragnea si decat dezbaterea asta care divide. E un subiect-cheie pentru ce se intampla in politica romaneasca si care trebuie rezolvat: e vorba despre saracie. Trebuie sa vorbim despre saracie si despre solutiile pentru a combate saracia.

Pentru ca saracia e factorul utilizat si speculat politic de PSD pentru a se mentine la putere si pentru a manipula o parte din societatea romaneasca si pentru a o dezbina.

Am abordat in interventia de la Timisoara, dincolo de reforma constitutionala, chestiunea educatiei, a muncii, a formarii profesionale, a salariilor, a impozitarii muncii, a asistentei sociale. Toate lucrurile astea trebuie abordate pentru a combate saracia.

E o parte din societate care e tinuta in izolare, care e manipulata inclusiv in interes politic si eu ajung la concluzia ca, de fapt, PSD e foarte confortabil cu mentinerea saraciei intr-o parte din societatea romaneasca, pentru ca asta e modalitatea prin care, aruncand 100 de lei o data la cativa ani - si ne mai amintim cine a mai facut asta - mentine saracia.

Avem un sistem de ajutoare sociale care tin in saracie oamenii, care nu le creeaza oportunitati, nu-i ajuta sa isi castige demn traiul. Noi, si cu politici europene, dar si cu decizii nationale, trebuie sa abordam frontal chestiunea asta, pentru ca e de neconceput ca, intr-o perioada in care economia romaneasca e in crestere, cu 3, 4, 6 procente pe an, in care tara atrage investitii, sa avem un deficit de forta de munca.

Pleaca din tara forta calificata, oameni care se realizeaza in alte tari, dar avem sute de mii de oameni care sunt tinuti in saracie, cu PSD la guvernare.

Asta arata ca avem o problema care merge dincolo de disputa politica si problema asta e combaterea saraciei si asta nu tine de nicio ideologie.

Eu nu vad cum un partid care isi spune nu de stanga, ci de centru-dreapta, care vrea sa stimuleze antreprenoriatul, care vrea sa ofere cu adevara libertatea individului de a se manifesta, cum poate sa aiba politici care sa nu tina cont de aceasta tema.

Ati incercat sa ajungeti la acest electorat? Are Alianta 2020 o platforma pentru rural si pentru aceasta zona captiva in saracie?

Are o platforma care integreaza mai multe abordari. Si anume: munca, taxarea muncii, educatia - ar trebui sa incep cu asta, pentru ca e elementul cheie.

Educatia ofera oportunitati si vorbim aici de calitatea educatiei in sens larg, care tine de oportunitatile pentru profesori, de salarii, de dotarea scolilor, de oportunitati pentru profesori de calitate, sa vina cu metode pedagogice inovatoare, care sa stimuleze creativitatea elevilor, care sa ii invete pe elevi sa isi asume responsabilitati si opinii si sa le argumenteze.

Si mergem pana la chestiuni practice, legate de invatamantul profesional, sa mergi cu sistemul de educatie pana la a da tinerilor, indiferent de nivelul la care pot sa ajunga, oportunitatea de a invata o meserie.

Educatia, forta de munca, taxarea muncii - trebuie redusa si create locuri de munca - sa reducem hemoragia de forta de munca, reformand sistemul de sanatate, administratia publica, pentru ca astea sunt lucruri care alunga.

Vorbiti despre reforma statului. Dar sunt alegeri europarlamentare si apare mereu intrebarea asta, populist sau nu, ce poate face, concret, UE, pentru romani?

In primul rand, de la Uniunea Europeana noi avem fonduri - bani - si legislatie. Mai mult de jumatate de legislatia din tara e decisa in Parlamentul European, impreuna cu Consiliul UE.

Noi trebuie sa ne asiguram ca Romania are in continuare alocari bugetare din fonduri europene consistente, in ciuda faptului ca in momentul de fata nu e capabila sa foloseasca mare parte din acei bani. E si in interesul Europei aceasta convergenta economica si sociala reala, intre Est si Vest.

Veti gasi in Manifestul nostru pentru Europa viitorului, lansat la Sibiu, aceasta convergenta intre Est si Vest, care se face inclusiv prin alocarea de fonduri europene.

Apoi, legislatie europeana care sa permita Romaniei punerea in aplicare a acestor fonduri, si pe politica agricola comuna, si pe educatie, sanatate, unde noi propunem standarde europene de investitii.

Noi propunem, tot pentru intarirea sistemului de educatie din Romania, un program Erasmus si pentru liceeni si scolile profesionale, nu doar pentru mediul universitar, pentru ca elevii sa aiba contact cu sistemul de invatamant european si sa devina europeni fiind romani si pregatindu-se in Romania, sa nu aiba nevoia sa plece.

Propunem masuri legate de intarirea serviciilor publice in mediul rural, unde avem in continuare nevoie sa investim in agricultura si mai ales in comercializarea produselor agricole, pentru ca de acolo vin veniturile pentru agricultori.

Sunt comunele noastre mai frumoase decat cele europene?

Comunele noastre au un potential de resurse locale mai mare decat al altor multe comue din alte tari europene. Eu tot aud treaba asta: Noi suntem mai buni decat europenii. Pai europeni sunt si suedezii, si spaniolii si e o diferenta mare intre ei. Europeni sunt si francezii, si polonezii si, la fel, e o diferenta foarte mare intre ei.

Dar europeni sunt si romanii. Eu spun ca da, in mediul rural, in comunele noastre, avem un potential de dezvoltare pe care ar vrea sa-l aiba alti europeni.

Un astfel de potential e terenul agricol, de asta una dintre masuri e ca legislatia europeana sa ne permita sa avem un cadru de reglementare a comercializarii terenurilor agricole, in asa fel incat sa terminam cu povestea asta, ca terenurile ne sunt cumparate de straini si sa ne asiguram ca terenurile sunt cumparate de oameni care sa le puna in valoare.

Deci nu conteaza nationalitatea cumparatorului, ci ce se face cu terenul.

Conteaza ca aceia din comunitatea locala sa nu fie privati de o resursa care e privata. Terenul agricol e o resursa privata, care se tranzactioneaza, dar e si una patrimoniala, pentru ca terenul acela nu fuge din comunitate. Noi trebuie sa ne asiguram ca acela care il cumpara il ia ca sa il valorifice si comunitatea pe raza careia se afla terenul beneficiaza de punerea in valoare.

Am vorbit despre ce poate face UE pentru romani. Poate insa UE sa faca foarte multe, daca nu are un partener de dialog in tara?

Uniunea Europeana nu exista in afara Romaniei, vreau sa fim foarte clari. Avem de multe ori un discurs in care lasam impresia ca UE e in afara Romaniei. UE nu poate sa faca nimic pentru Romania, fara Romania. Si atunci, pentru ca noi sa putem face lucruri fiind membri ai UE, trebuie sa fim reprezentati in structurile de decizie europene de cetateni romani care lucreaza in interesul Romaniei, folosind instrumentele europene.Oameni care nu merg acolo sa faca populism sau shopping, ci cunoscand cum functioneaza instrumentele europene si lucrand nu in interesul unui partid sau al unui lider de partid si confundand liderul acela cu Romania, dupa principiul "dai in mine, dai in fabrici si uzine". Asta e stilul lui Dragnea.

De asta, europarlamentarii din Alianta 2020 si-au luat angajamentul sa deschida, fiecare dintre ei, doua birouri europarlamentare in tara pentru a avea ancorarea asta in realitatea din Romania.

Spuneti in interesul Romaniei. Spuneti-mi, un vot pentru declansarea procedurii de activare a Art. 7 in cazul Romaniei e in interesul Romaniei sau nu? Cum ati vota? Cu datele pe care le avem acum.

Eu voi face tot ce tine de mine sa nu se ajunga in situatia in care sa trebuiasca sa fie activat Art. 7 pentru Romania, pentru ca asta ar fi o rusine pentru toata tara, indiferent din cauza cui s-ar produce.

Cetatenii romani care reprezinta Romania trebuie sa faca tot ce tine de ei ca sa nu se ajunga in aceasta situatie.

Una e cand calca stramb un politician de aici si alta e cand iti e blocat votul, tie, ca tara. Eu cred ca noi avem instrumentele sa ne asiguram ca nu ajungem in acea situatie, pentru ca procedura europeana e una complexa si lunga.

Si trebuie sa spunem ca nu s-a ajuns in situatia activarii Art. 7 nici pentru Polonia si Ungaria.

Se declanseaza procedura, dar declansarea procedurii inseamna, tradus in limbaj direct: "Bai fratilor, aveti grija ca aveti o problema. Sunteti membri UE, v-ati luat niste angajamente, nu le respectati, noi va spunem ca, daca mergeti asa in continuare, nu veti mai putea vota cu noi ".

Asta e mesajul pe care vreau sa-l transmit alegatorilor: Haideti, fratilor, cu totii avem posibilitatea de a nu fi pusi in situatia de rusine nationala, de catre cativa smecheri care vor sa scape de justitie si care se folosesc de statul roman, fara niciun scrupul, si sunt capabili sa faca de rusine statul roman.

Institutiile europene mai fac diferenta intre Guvern si Romania?

Da, sunt pe deplin convins. Toate discutiile pe care le-am avut cu lideri europeni in ultimul an si jumatate, pentru ca am avut mai multe decat a avut doamna Dancila sau Liviu Dragnea, a reiesit clar ca oamenii fac aceasta distinctie. S-a vazut foarte clar la Sibiu, la summitul Consiliului European.

Cum vi s-a parut summitul?

A fost o buna oportunitate pentru Romania sa fie vizibila la nivel european. Din pacate, din cauza modului in care presedintia Consiliului UE a fost gestionata de Guvernul actual, Romania nu a valorificat aceasta oportunitate.

Ati fost la Sibiu. Stim ca singurii care au lipsit au fost socialistii romani, desi a fost si o intalnire informala a socialistilor europeni acolo. Ati avut o intalnire cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron. Pentru asta ati mers la Sibiu?

Am mers la Sibiu, in primul rand, pentru a lansa acolo manifestul pentru Europa viitorului. Am vrut sa folosim acest moment simbolic ca sa spunem care este viziunea noastra despre viitorul Europei. Pentru ca noi vedem viitorul Romaniei in Europa, si atunci nu ne e indiferent care este viitorul Europei.

Noi nu mai vrem sa fim o tara care urmeaza alte tari care au idei legate de ceea ce ar trebui sa se intample in Europa, noi vrem sa fim oameni care propun idei despre directia in care ar trebui sa mearga Europa. Am pus aceste idei in acel manifest si am vrut sa-l prezentam public la Sibiu.

Am fost la Sibiu si ca sa ne intalnim cu alegatorii, pentru ca am avut timp de trei zile mai multe intalniri, si pe strada, si la diferite reuniuni, cu alegatorii. Am avut intalniri informale cu diversi lideri politici, cea mai vizibila cu presedintele Frantei.

Si cea mai putin vizibila?

Au fost si altele, dar le tinem drept informale, asta a fost conventia pe care am avut-o cu alti lideri. Eu sunt in contact cu foarte multa lume si nu e cazul sa afisez toate aceste intalniri doar ca sa arat cat de bine sunt conectat, pentru mine important este sa stiu cum se gandeste in alte tari din Uniunea Europeana si cum putem valorifica cel mai bine interesul si viziunea Romaniei.

Intalnirea cu Emmanuel Macron a avut un scop concret, un nou grup in Parlamentul European.

A fost cu un obiectiv foarte precis, si anume de a discuta despre constituirea unui nou grup politic in Parlamentul European, din care si noi dorim sa facem parte, si la a carui structurare si noi vrem sa contribuim.

Cred ca este pentru prima data cand o forta politica din Romania, sau o alianta, in cazul acesta, participa la constituirea unui grup politic si nu se afiliaza unui grup politic existent. E un proces complex si dificil, dar ofera oportunitati, si anume de a pune pe masa niste idei si obiective, inca de la inceput, care sa se regaseasca in obiectivele politice ale acelui grup.

Revenind la o tema pe care am mai discutat-o: una dintre tezele lui Emmanuel Macron, in ceea ce priveste viziunea sa pentru Europa, este cea a Europei in cercuri concentrice.

Foarte clar, noi nu sustinem o Europa a cercurilor concentrice si din discutiile pe care le-am avut acum la Sibiu cu Emmanuel, dar si inainte de asta, cu alti lideri, atat din partidului sau, La Republique en Marche, dar si din alte partide care se vor afilia acestui grup politic, eu cred ca vom avea suficienti sustinatori pentru ideea unei Europe Unite, care sa se dezvolte uniform.

Faptul ca sunt unele state membre care vor sa initieze impreuna anumite proiecte la nivel european, care apoi sa devina proiecte care sa inglobeze toate statele membre, asta e cu totul altceva. Asta poate sa fie sustinut, dar, cum am spus in manifestul nostru, doar in conditiile in care astfel de proiecte sunt in interesul Romaniei, cum e de exemplu cel al Procurorului European, din care si Romania face parte. Alte tari nu fac parte - acest gen de proiect este initiat de un grup de state membre, este promovat, si apoi alte state membre pot sa adere la el.

Asta e cu totul altceva decat o Europa in care se delimiteaza definitiv anumite linii care nu pot fi depasite de alte state membre. Cu asta in mod clar nu suntem de acord, si am inteles de la Emmanuel Macron ca nu asta a fost esenta ideii sale.

Contracandidatul la functia de Procuror sef european este un francez. Ati avut ocazia sa vorbiti cu Emmanuel Macron despre acest subiect?

Este si un german.

Cel german practic a iesit din cursa.

Am avut ocazia sa vorbesc si cu Emmanuel Macron, si cu alti oficiali francezi, in ultimele doua luni, despre acest lucru, si sa sustin cauza candidatului roman pentru aceasta pozitie.

Cum vedeti sansele in continuare, ale Laurei Codruta Kovesi? Momentan procesul este blocat, negocierea intre Parlament si Consiliu merge la urmatoarea legislatura.

Eu cred ca sansele raman in continuare mari, pentru ca ea a fost in capul acelei liste scurte care a fost propusa de comisia de selectie, formata din oameni foarte competenti.

A fost vehiculata ideea ca Franta sa faca demersuri pentru retragerea candidatului francez din cursa. Vi se pare o solutie buna?

Este o solutie fezabila si posibila.

Ati vorbit despre Europa unita. Cum arata Romania, pentru ca am vazut ca in timpul summitului de la Sibiu, domnul Dragnea facea in alta parte a tarii un mare miting in care transmitea acest mesaj: la Sibiu strainii au "ocupat" orasul, aici in Moldova suntem noi, romanii. Este Romania in clivaj, exista de pilda Moldova versus Ardeal?

Romania este mentinuta in clivaj de unele forte politice care se hranesc din aceste clivaje artificiale.

Noi am fost in campanie si in comune si sate din Romania, prin zone sarace, care sunt mentinute in saracie. Inclusiv Teleorman, in care s-au pompat bani in infrastructura, dar oamenii au ramas saraci. Acolo nu sunt investitii.

Am fost si am discutat cu oamenii, si dincolo de opinii politice diferite, se poate discuta cu oamenii. Acest clivaj nu este unul real, ci intretinut mediatic, politic, prin tot felul de instrumente de manipulare, si tocmai de asta unul din cele 4 mesaje pe care le-am avut in interventia mea de la Timisoara, in fata sustinatorilor Aliantei 2020 USR+PLUS, a fost tocmai acesta: trebuie sa fim deschisi si fata de acesti oameni, indiferent cu cine voteaza ei. Sa nu-i judecam pentru ca voteaza cu cineva, pentru ca mare parte din ei sunt manipulati.

Vedem cum sunt adusi cu autobuzele, de directori de scoli, de primari, care fac jocuri politice si pe care nu-i intereseaza comunitatea. Sau de primari care sunt constransi sa faca asta, pentru ca altfel nu primesc bani de la guvern. Alte institutii publice sunt politizate si tinute ostatice de catre PSD, si sunt folosite pentru a intretine acest clivaj.

Lucrurile astea trebuie depasite si trebuie sa ne fie foarte clar ca nu suntem romani unii impotriva celorlalti, ci sunt politicieni care se folosesc de clivaje artificiale pentru a ramane la putere. Noi trebuie sa dam un semnal de unitate, noi vrem o Romanie prospera pentru toti, nu doar pentru "ai nostri". Noi, cei de la PLUS, am spus ca nu facem un partid pentru membrii de partid, ci pentru a lucra in interesul Romaniei si al tuturor cetatenilor ei.

Care e scenariul cel mai bun pe care-l aveti pentru aceste alegeri?

Sa le castigam.

Acesta este scenariul realist? Ce procente v-ar da un statut confortabil?

Nu vreau sa discut deloc despre procente, intr-o campanie electorala. Publicarea de procente exagerate este o alta forma de manipulare a opiniei publice. Oamenii trebuie sa mearga la vot din constiinta cetateneasca, trebuie sa fie convinsi ca e dreptul lor sa decida viitorul Romaniei.

Nu e suficient sa stai in strada, nu e suficient sa te enervezi cand vezi ca se iau decizii la varful statului care sunt impotriva intereselor tale si sa crezi ca nu ai alte mijloace decat sa iesi in strada, fie ca e iarna, fie ca e ploaie, fie ca risti sa fii gazat. Sa nu folosesti oportunitatea votului. Acesta este mesajul principal, nu procentele in interesul unui partid sau altul.

Eu le spun: mergeti si votati, cu cine credeti de cuviinta, ca sa poata discuta apoi partidele politice, in functie de increderea pe care ne-o dati, despre cum guvernam Romania. Despre asta e vorba in campania asta.

Uitati ce vrem sa facem noi, uitati la ce fac celelalte partide, si mergeti si votati. Nu o sa intram in jocul manipularii cu procentele. Evident ca avem cifre si avem calcule, dar le folosim sa vedem in ce fel trebuie sa ne ajustam mesajul, in ce fel este perceput.

Se estimeaza ca 30-40% dintre romani vor vota. E suficient?

Eu sper sa trecem de 40% prezenta la vot. Ar fi folositor Romaniei sa fie cat mai multi. Eu inteleg ce vreti sa obtineti de la mine, dar eu nu am intrat in politica sa fac calcule, cum sa mai obtin 2 sau 3 procente. Eu am meseria mea si pot sa ma duc sa-mi vad de treaba, dar nu despre asta este vorba.

Nu am intrat in politica sa arat ca sunt mai "tare" decat unul sau decat altul. Am intrat pentru ca in 2016, cand am spus ca sunt prim-ministru independent, mi-am asumat aceasta misiune, independent fiind, si mi-am dus-o pana la capat, respectand cuvantul dat.

Am spus ca nu voi candida atunci la alegeri si am fost culpabilizat ca nu am participat.

A posteriori, nu vi se pare ca decizia de a nu candida atunci a fost gresita?

Eu am avut argumentele mele atunci si nu cred ca au fost gresite. Si nici ca rezultatul unui vot trebuie sa stea intr-un om. Am inteles dupa ce mi-am terminat mandatul, mai ales dupa Ordonanta 13, ca este de lucru si pe partea asta in Romania, si am facut pasul acesta.

Si l-am facut pentru ca sa-l faca si altii si sa fim cat mai multi cei care sa merem cu sufletul impacat ca facem tot ce tine de noi ca lucrurile sa mearga mai bine. Datorita noua, nu doar pentru ca le cerem altora sa le faca.

Care este mesajul pe care vreti sa-l adresati electoratului?

Avem in fata doi ani care incep cu aceste alegeri europarlamentare, in care ne putem spune cuvantul si altfel decat stand in strada, sau publicand pe Facebook, sau plecand din tara pentru a ne realiza in alta parte, sau aratandu-ne furia prin tot felul de instrumente simbolice. Acum avem instrumentul concret prin care sa incepem schimbarea Romaniei: votul. Votul pentru europarlamentare este unul esential, nu doar pentru ca vom primi bani europeni sau ca vom influenta legislatia europeana. Ci pentru ca vom da un semnal clar celor de la guvernare despre cata legitimitate mai au in tara asta.

Dupa europarlamentare putem incepe o alta discutie intre partidele politice. Dati mandat partidelor politice sa discute despre modul legitim in care va reprezinta sau nu in momentul de fata, pentru a conduce Romania. Despre asta este vorba cu acest vot.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Ciolos alegeri PLUS USR Dragnea UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 39560 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am apreciat modul clar si deschis in care domnul Ciolos raspunde

intrebarilor legitime ale jurnalistului. Are un limbaj de om politic cu o buna experienta internationala. Domnul Ciolos este roman prin sange si occidental prin educatie. Este ceea ce era un Kogalniceanu la vremea lui.

Doar ca din pacate, la o prezenta la vot sub 50%, romanii vor rata aceasta prima ocazie sa isi reafirme suveranitatea. Sper ca participarea la vot si mai ales la referendum sa fie una importanta si indiscutabila.

 

Filiera militisto-securista ardeleneasca

In mod cert acest interviu a fost pregatit anterior. ZERO-ul neamului nu face deloc parte din acea minuscula categorie de politicieni capabila a intretine un dialog liber, consistent si clar. De la un capat la altul este o behaiala greu suportabila, un amestec de demagogie primitiva si (in)cultura politica modesta insusita din presa cotidiana. Daca un astfel de trepadus politic este cap de lista pentru europarlamentare, este de la sine inteles care este valoarea generala a celor care completeaza caricaturala lista.

 

Oricum, discursul dlui Ciolos n-a fost bine gandit politic !

Mai precis, nu era acum cazul sa para ca-l critica pe presedinte ... In perioada alegerilor prezidentiale, daca partidul USR-PLUS decide sa aiba alt candidat, atunci putea fi inteles un astfel de discurs !

 

@Hello. Discursul a fost bine gandit. Interpretarea insa a

fost eronata si rauvoitoare. Domnul Ciolos spune clar asta in articol.

Prea mult idealism

Ciolos a dat-o de gard la Timisoara. Mi se pare prea slab pentru politica.

bun interviu

intr-adevar problema principala in romania e faptul ca un condamnat penal votat de 30 de mii da lectii presedintelui votat de 6 milioane, si rezultatele se vad. si mi se pare perfect normal daca o suspendare nu este confirmata de alegatori, parlamentul sa fie schimbat. e ridcol sa poata face suspendari fara numar fara nici o consecinta. romania scapa de saracie doar daca scapa de hotii din psd. oferta exista, acum ramane de vazut cat ajut capul pe alegatori

VOTATI USR

dupa parerea mea Ciolos are un limbaj cam prea domol pentru politica de la Bucuresti.

aici razbesti dand coate, pumni si picioare.

la USR lucrurile sunt mai clare si discursul mai adaptat situatiei.

Votati USR # REZIST

Halo Opoziția, nu vă mai certați, voi intre voi!

Votați Ciumetii Roșii și nu mai aveți nici o problemă!
Sunt 100% pro USR+PLUS.
Președintele a avut șansa lui dar cred ca o fărămă de
USL sa găsit la mijloc!
Alți la rand fraților!

simt io,ca va rusinati si voi,de ce comentati,dar

asta e situatia,mancati si voi o paine !....totusi,dupa dracovenia asta de plebiscit,sa mergeti,la o cura de dezminciunit,la sediul PSD !!!!....sau ALDE !!!....:))))))...

copilul /prins bengos 15.05.2019, 08:25

Dar ca iei din fata nu simti nimic?
mai bine treci tu pe la gratare sa te mai perpelesti putin ca arati cam verde !
Poate ne spui cand vin Rusii!

@Mos Craciun Am scris in alt comentariu ieri ca

sunt complet de acord cu ceea ce propunea dl Ciolos pentru modificarea constitutiei si atributiile presedintelui. Acum am spus doar ca trebuia ales un moment dupa aceste alegeri ... Exista si o pricepere politica in a alege exact momentul potrivit unor propuneri !

Sunt de acord, a gresit.

In conditiile in care cea mai mare si mai galagioasa parte a presei este sluga PSD-ALDE, nu poti emite lucruri care pot fi usor de speculat. Chiar si presa favorabila dreptei, chiar si ziare.com au inteles ca Ciolos l-a criticat pe presedinte. Iar el nu a dezmintit rapid.
Nu spun ca presedintele nu trebuie criticat. Printre altele, l-as critica pentru ca nu actioneaza pentru unirea opoziriei, preferand sa se ataseze doar de liberali. Dar momentul este nepotrivit si daca totusi o faci, trebuie sa ai un motiv puternic si o faci pe fatza, asumat.
Chiar si in acest interviu, Ciolos cocheteaza cu ideea candidaturii, desi ar trebui sa priceapa ca unitatea opozitiei e mai importanta decat orgoliul dumisale. Ca el este la fel de exagerat tipicar si prudent ca si actualul presedinte, deci nu am castiga nimic daca l-ar inlocui.

ce este de facut in tara

Pentru a crește nivelul de venituri trebuie sa crească procentul de urbanizare și sporirea numărului de locuitori care trăiesc in orașe cu cel puțin 100.000 de locuitori și București unde sunt mai multe joburi, salarii mai decente, scăderea romanilor care muncesc in agricultură. Țările foarte dezvoltate din toată lumea, nu doar Europa, au localități mari, metropole. Romania are doar 56% populație urbană. Produsul intern brut pe locuitor in București, in multe orașe cu peste 100.000 de locuitori este de la 140% pană la dublu față de media națională, dar in mediul rural P.I.B. locuitor aproximativ la jumătate față de media națională (13.000 dolari $ in acest an - 18 milioane de locuitori).

Ma scuz ca ocup prea mult spatiu. Dar nu am scris ceea ce cred

ca este important. In Romani acestor ultimi doi ani am observat:
- ruperea echilibrului intre puteri si a separatiei dintre ele.
- erodarea institutiei presedintiei.
- incercare (absolut ilegala) de transformare a republicii semi-prezidentiale in republica parlamentara. In fapt, o lovitura de stat parlamentara.

Ceea ce spune domnul Ciolos sunt cateva raspunsuri la aceste evenimente care au inlocuit suveranitatea poporului cu suveranitatea parlamentului. Din reprezentanti ai poporului, parlamentarii au devenit stapanii poporului. De mocratia actual din Romania este pur si simplu o caricatura. Este necesara o trezire nationala viguroasa. Asta sustine domnul Ciolos, asta sustine si presedintele Iohannis. Acum va fi randul poporului sa isi arate preferintele si vigoarea.

 

Interviu despre baterea campilor...

... ca sport natzional, versiunea Cio-ko-los... :)

Dincolo de "Jos Dragnea" e un vid dureros, cu o vaga promisiune ca "io pot atrage mai multa pomana de la UE". Vax ! :)

Ba Manelistule, canta tu cu Resturile Sudiste la

masa Porkarul Penal Draknea!
Iți place circ Țigănesc?
Să fi carat ca vita?
Imbrăcat in pijama albă cu dungi maro?
Votezacu Penalului Dragnea, cine te tine?
Valabil pentru toți Maneliștii Sudiști 😜😜
Sau ®️®️omani bronzați!

Cine bate campii

Cine bate campii mai mult decat prietenul tau Dragnea?
Stiu ca cei care te platesc trebuie protejati asa ca dai cu ravna proletara in cine apuci, exceptand, bineinteles, PSD.
Urarea mea nu este Jos Dragnea ci Sus Dragnea... spre Jilava.

Nu e suficient ca le spune

Trebuie sa le spuna clar, fara a lasa posibilitatea de a fi interpretate gresit sau tendentios. Or, acum asta s-a intamplat.
Inafara celor care abia asteaptau un mic pretext ca sa inventeze mizerii, de data asta au cazut in capcana multi dintre cei care nu vor raul opozitiei. Deci, si-a calculat exact efectul vorbelor lansate.
Nu-l pune nimeni la zid, dar unui politician care se vrea la varf trebuie sa-i pretinzi sa fie aproape perfect.

Sunt absolut de acord!

Cu toata consideratia pentru domnul Ciolos, momentul Timisoara mi-a lasat un gust amar chiar si mie, care am militat intotdeauna pentru o opozitie responsabila si unita, dincolo de interesele si de optiunile personale trebuind sa se afle Romania si salvarea ei cu orice pret din drumul fara intoarcere care o asteapta sub conducerea PSD-ALDE.
Si fac parte dintre aceia care stiu si sa citeasca, si sa discearna asupra ceea ce citesc, deci nu trebuie sa mi se traduca de catre nimeni din romana in romana.

Interviul actual vine la distanta considerabila de celalalt, puterea a jubilat, frecandu-si mainile, ceea ce reprezinta, din punctul meu de vedere, o grava eroare de comunicare din partea domnului Ciolos, admitand ca a nu a fost si de intentie.

Nu este suficient sa fie alimentate reprosurile si nemultumirile unei parti a electoratului care l-a votat, cu ani in urma, pe K. Iohannis; dusmanul comun al tuturor, asa cum corect si principial a spus Rares Bogdan in emisiunea moderata de tendentiosul O. Hoandra, trebuie sa fie unica tinta a tot ce inseamna opozitie.

In ochii unora ca mine, cei care nu fac dovada de fair-play in lupta pe toate fronturile impotriva dusmanului comun isi vor avea partea lor categorica de vina in eventualitatea unui - Doamne fereste! - reviriment al PSD-ALDE. asa cum s-a inampla si la alegerile anterioare, care au facu posibila ascensiunea PSD si a partiduletului de buzunar, dar oporunis, ALDE.

Cu totii am vazut si simtit pe pielea noastra unde se ajunge cand cei care nu fac nimic sau fac de capul lor, fragmentat, sunt condusi de catre cei care nici nu stiu ce fac, nici de cele mai bune intentii penru tara, in afara de ei insisi, nu sunt, in schimb sunt uniti in rele.

Felicitari domnule Ciolos

Excelent interviul si excelente raspunsuri pentru dezinformatorii din presa!
De fapt domnul Ciolos a spus adevarul despre domnul Iohannis.
In mandatul domnului Iohannis, functia de presedinte a fost golita de continut.
A spune adevarul despre un presedinte pasiv si plimbaret, nu inseamna niciun atac la persoana.
Eu nu mai am incredere in PNL de cand s-au inhaitat cu psd.
Eu votez schimbarea clasei politice, deci votez USR!

marea vulnerabilitate a statului de drept este actuala constitutie

aici este sursa relelor care fac tara sa mearga inapoi; ccr trebuie regandit si reorganizat, este prea politizat si ordonantele guvernului trebuie sa dispara; parlamentul trebuie redus la un numar rezonabil de membri si trebuie introdus in constitutie mecanismul de check-and-balance intre puteri, care nu prea exista * usr-plus sunt singurii care au vobit despre o reforma serioasa a constitutiei, deci au un proiect politic si inca unul inteligent * pentru a se dezvolta, Romania are nevoie de o constitutie democratica adevarata si de un stat minimal, nu un stat socialist ca inainte de 1989 * in afara de "jos dragnea", trupa lesinata a lui "sica mandolina" nu a prezentat nimic nou, decat o campanie electorala murdara impotriva usr-plus; afise falsificate, lovituri sub centura * aceste fapte mi-au orientat decizia de vot catre usr-plus, chiar daca si unii de aici au un trecut neclar

 

Interesant

Cu cateva luni in urma Ciolos a anuntat ca USR++ va analiza foarte atent daca un candidat din partea lor va avea sanse sa ajunga in turul 2 !
Nu au exclus nici o intalnire cu Iohannis pentru a face o startegie comuna pentru prezidentiale !
Aiurelile aruncate pe piata de catre haznalele mafiei PSD ne arata disperarea mafiotilor care in acest moment au sanse zero la prezidentiale !
Daca observati, in toate sondajele de opinie (controlate in totalitate de catre mafiotii PSD) este introdus un candidat fictiv al USR++ (fie Ciolos, fie Kovesi) pentru a evita sa prezinte romanilor ca Iohannis are sanse foarte mari sa iasa presedinte din primul tur daca USR++ nu arunca nici un candidat in aceste alegeri !

 

Interesant

https://youtu.be/X3bATZa5lXQ

 

incerc sa fiu sincer

a devenit adhoc, presedintele partidului plus. partid creat de casa de avocati a colonelului de securitate, acoperit alexandru iordachescu & comp. in aceste circumstante mr ciolos a devenit seful unei structuri de informatii probata prin componenta membrilor plus, toti cu legaturi in servicii. nu-l suspectez ca a pazit-o pe cornea cand era militar la trupele de securitate dar, este casatorit cu o frantuzoaica si a trait in ultimii 12 ani, NUIN ROANIA. Este somer de luxal Bruxellesului si pentu baii primiti de acolo, le face serviciile pe care le vedem. incercare de pierdere in campanie a urmei securistilor prin alianta cu alt partid sorist usr, finantat masiv de vest, nu este de natura a pacalii oamenii luminati. penibilul situatiei l-am constatat chiar in seara trecuta cand, la postul national de radio,seful de campanie al aliantei plus-usr il lauda pe ciolos ca a fost cel mai bun si mai onest premier al romaniei si a adus in mandatul sau de un an, dupa ce guvernul ponta a dat bir cu fugitii urmare *** a peste 60 tineri in colectiv, 7 (sapte) miliarde euro din banii europeni. tot ce afirm aici sunt informatii publice, usor verificabile.

 

medgidnicolai Rank user: x2

Sa vorbesti de securistii altor partide si sa nu-i vezi pe securistii din partidul pe care il preaslavesti, mi se pare o gluma pentru asistatii sociali.
Ma trolica platit de sputnik, tu nu vezi ce e in partidul tau comunistoid? Tu nu vezi ce dinozauri KGB-isti colcaie in psd-alde? Sa nu mai vorbim de Tariceanu, fost securist si nomenclaturist, vanzatorul tuturor resurselor Romaniei!
Daca ai avea putin bun simt, n-ai comenta despre partidele altora, si te-ai uita in ograda ta plina de securisti si tradatori de neam, ca voi l-ati tradat pe Ceausescu si l-ati impuscat fara un proces corect, de frica sa nu va dea in primire, ca sunteti scoliti la Moscova.

Domnule Ciolos, eu cred ca "v-a luat gura pe dinainte" criticandu-l

pe nedrept pe Presedintele tarii.Romanii au incredere in acest presedinte, intrucat se implica mult in lupta cu PSD si Alde Tariceanu, doua partide care vor sa ne scoata din Uniunea Europeana.Atata ii permite fisa postului, deoarece nu suntem o republica prezidentiala. Shalom

 

Situatia este mult mai complicata....

La noi sunt oameni,persoane(le putem numi politicieni corecti)care doresc cu ardoare schimbarea in bine si indepartarea psd-ului de la putere,in speranta ca totul va merge mai bine cu o guvernare a opozitiei actuale.Din pacate nu cred ca sunt mai mult de 4-5 ''politicieni'' de opozitie care sa fie constienti de adevaratele greutati (dar si de modalitatile reale pentru rezolvarea acestor greutati)pe care Romania le are in acest moment.Simpla aducere la guvernare a actualei opozitii nu inseamna automat si rezolvarea greutatilor noastre!In nici un caz!Problemele si greutatile cu care se confrunta Romania,sunt majore,acute,provocate de 50 de ani de comunism totalitar dar si de ultimii 30 in care Romania a fost condusa de politicieni verosi,incapabili,hoti,mincinosi,spagari,ticalosi,care nu au avut nici un moment intentia de a face Romania prospera,singura lor preocupare fiind doar umplerea buzunarelor si conturilor lor,ale licheleleor din jurul lor si grupurilor de interese ai caror reprezentanti au fost(si sunt inca).Toate aceste probleme sunt rezolvabile in timp,cu hotarire si ambitie si mai ales cu daruirea clasei politice care va fi la guvernare.Nimic nu se poate face peste noapte!Pot spune cu certitudine ca situatia Romaniei actuale este dramatica,mai ales dupa ticalosiile facute in ultimii 3 ani de psd,dragnea,tariceanu,alde si ticalosii din jurul lor.Nu sunt sigur ca politicienii opozitiei,unul ca orban sau turcanu,sunt constienti de amploarea dezastrului in care se scalda Tara Noastra in prezent.Nu cunosc potentialul lui dan barna de a intelege corect situatia,si,in ciuda faptului ca a fost comisar european,nici potentialul lui ciolos.Dupa parerea mea,toti conducatorii opozitiei trebuie(este obligatoriu) trebuie sa se intilneasca,sa decida linia pe care guvernarea viitoare o are de urmat si sa stabileasca exact prioritatile acesteia,si sa nu se abata de la o asemenea hotarire.Si,cel mai important in acest moment,sa se inteleaga!!Opozitia are ,in intregul ei,un singur scop comun actual-indepartarea psd-ului din parlament,guvernare si de la putere!

 

tarziu ciolos

raul a fost facut, USR-ul iti poate multumi ptr cele cateva sute de mii de voturi pe care le-a pierdut dincr2 cauza ta.

 

Gyuri 2 revine in forta

Gyuri 2 sau George 2, in ultima vreme mai retinut, probabil gandindu-se la vorbele intelepte "daca taceai filozof ramaneai", iese din hibernare si ataca acum in forta. Delirul lui psiho-militisto-securista-ardeleneasca, care nu lasa sa se inteleaga ce vrea sa zica de fapt, arata insa ca baiatul a fost eliberat inainte de vindecare. Probabil a venit ordin de sus, din Kiseleff, ca toti cei aparent valizi, sa revina in batalie. El nu suporta "trepadusii", asa ca este gata sa se jertfeasca pentru fiul neamului, Dragnea. Ce va face insa Gyuri, daca Daddy, descurajat de lipsa de intelegere a justitiei, lasa totul balta si ia primul avion spre, nu, nu, Madagascar, ci Brazilia, doar "coliba" de-acolo e pregatita de multa vreme.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor