Apelul decanului Facultatii de Litere din Bucuresti catre studenti: Incetati sa va omorati sperantele cetatenesti dispretuind votul

Joi, 23 Mai 2019, ora 14:51
4542 citiri
Apelul decanului Facultatii de Litere din Bucuresti catre studenti: Incetati sa va omorati sperantele cetatenesti dispretuind votul
Foto: Arhiva Ziare.com

Decanul Facultatii de Litere din Bucuresti, Emil Ionescu, a lansat un apel catre studenti, incurajandu-i sa mearga la vot.

Profesorul a explicat intr-o postare pe pagina de Facebook a Facultatii de Litere cat de important este acest an electoral si directia in care se indrepta Romania.

"Duminica, 26 mai, incepe pentru Romania un ciclu electoral de un an si jumatate: mai intai, alegeri pentru Parlamentul Europei si referendum pentru problemele justitiei, initiat de presedintele Romaniei; apoi, in toamna, alegeri prezidentiale; in primavara anului viitor, alegeri locale, iar in toamna/iarna aceluiasi an 2020, alegeri pentru Parlamentul Romaniei.

Acest ciclu nu este unul oarecare. Nu facem parte, din pacate, din familia democratiilor consolidate, care isi mentin, prin reglaje fine, furnizate de vot, continuitatea democratica.

Noi suntem acum in fata unei optiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetatenii in acest intreg ciclu electoral, va depinde daca Romania va ramane un stat ce recunoaste valorile si principiile Uniunii Europene, sau daca, dimpotriva, se va distanta de aceste principii si valori. In lumea de azi, distantarea aceasta nu poate insa insemna izolare. Nu exista decat o singura alta directie: Rusia si, prin ea, Asia - mai apropiata sau mai indepartata", a inceput profesorul mesajul.

In aceste conditii, spune profesorul, indemnul sau catre studenti este simplu: sa isi faca timp sa mearga la urne atat pe 26 mai, cat si la urmatoarele alegeri. Emil Ionescu precizeaza ca are doua motive pentru a-i indemna pe studenti la aceste gesturi civice.

"In primul rand, data fiind gravitatea situatiei cu care ne confruntam acum, este necesar ca votul pe care il dau cetatenii sa fie, prin numar, reprezentativ, in cea mai mare masura. Daca, asadar, cetatenii - si voi printre ei - vor fi prezenti in numar mare la vot, decizia care va rezulta de aici va avea o mare legitimitate populara.

Vom evita, in acest fel, situatia prezenta: o minoritate care isi impune scopurile intregii societati, numai si numai pentru ca majoritatea imensa a cetatenilor nu a fost interesata la precedenta runda electorala sa voteze", a punctat el.

Despre al doilea motiv, profesorul spune ca este si mai important. "Sunt convins ca fiecare dintre voi stie ca cetatean ce isi doreste. Intr-adevar, fiecare exprima prin votul sau ceea ce spera sa se intample - sau sa nu se mai intample - in viitor. Cu tara si cu sine insusi. Nevotand, aceasta speranta este jucata la zaruri. De altii! Votand, dati macar o sansa sperantei voastre sa traiasca.

Daca veti esua, veti putea cel putin sa va spuneti: 'am incercat, n-a iesit, nu am ce-mi reprosa, caci am jucat jocul pe regulile lui'. Asta e de fapt democratia", a adaugat decanul.

"Incetati, asadar, sa va omorati sperantele cetatenesti, dispretuind votul. Caci trebuie sa intelegeti ca, din cauza acestui dispret, in ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis - de prea multe ori - de votanti ingroziti de viitor: in majoritatea lor, varstnici. Incercati, de aceea, sa dati viitorului forma propriei voastre sperante. Dati-va o sansa. Iesiti la vot!", subliniaza profesorul in final.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#decan incurajare studenti vot, #decan Litere studenti vot , #alegeri europarlamentare 2019