Ziare.com

Dragos Pislaru: Declansarea Art.7 nu este impotriva romanilor. Consecintele trebuie decontate de PSD-ALDE - Interviu

de Magda Gradinaru
Vineri, 24 Mai 2019, ora 19:05

   

Dragos Pislaru: Declansarea Art.7 nu este impotriva romanilor. Consecintele trebuie decontate de PSD-ALDE - Interviu
Vremea politicienilor care isi extrag puterea din oamenii pe care ii tin captivi in supravietuire si saracie s-a incheiat, considera Dragos Pislaru, fost ministru al Muncii in Guvernul Ciolos, acum candidat al Aliantei 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare.

Acesta spune, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca schimbarea s-a produs si odata cu oamenii noi, ca el si colegii sai, care au intrat in politica in ultimii ani: "Prea mult am fost dezbinati de politicieni iresponsabili. Prea mult tara a fost rupta intre 'ai nostri' vs. 'ai lor'. Noi aducem pe scena politica oameni care inteleg importanta coeziunii sociale si a recastigarii increderii intre romani. Noi credem in oameni si vrem sa readucem nadejdea romanilor in viitor. Vom pune accent primordial nu pe 'a da' din banii altora, ci pe 'a face' impreuna, toti romanii, tara bine".

Fostul ministru a explicat si cat de important e ca in PE sa existe oameni competenti, care inteleg mecanismele europene si le pot folosi in beneficiul romanilor. Pislaru spune ca cei de la PSD si ALDE fac Europa tap ispasitor pentru incompetenta si reaua lor vointa si ca acuza UE exact de lucrurile pe care ei le fac, de la problema "alimentelor otravite", la lipsa sanselor reale de dezvoltare si prosperitate.

De aceea, spune Pislaru, votul de duminica este primul dintr-un sir lung ce ar trebui sa-i trimita pe politicienii care nu lucreaza pentru cetateni la "groapa de gunoi a istoriei", lasand astfel loc celor care vor sa reconstruiasca Romania. Intrebat cum va vota in Parlamentul European in cazul activarii Articolului 7 pentru Romania, Pislaru a spus ca va vota impotriva incalcarii statului de drept, pentru ca sanctiunile ii vizeaza pe cei care acum sunt la putere, nu pe romani.

Dragos Pislaru, candidati pentru un mandat in Parlamentul European. Exista aceasta intrebare, ce anume se poate face din Parlamentul European pentru Romania. Incercati un raspuns?

Se pot face tare multe lucruri bune. Pe de-o parte avem partea de reglementare. Cam 70% din legislatia romaneasca este influentata direct de deciziile din PE. De la reglementarile de protectie a mediului la cele privind concurenta pe piata comuna, de la libera circulatie in spatiul UE la securitatea militara a Europei, de la desfiintarea tarifelor de roaming la colaborarea in domeniul cercetarii-dezvoltarii, multe teme care vizeaza viata noastra de zi cu zi sunt dezbatute in legislativul European.

Pe de alta parte, avem partea de viziune asupra viitorului Europei si sprijinul direct pentru dezvoltarea Romaniei prin fondurile alocate prin Bugetul UE - politica de coeziune, politica agricola etc. Este crucial pentru Romania ca in PE sa fie promovata viziunea unei singure Europe pentru toti cetatenii, de la Est la Vest si de la Nord la Sud, asa cum de altfel Alianta 2020 USR PLUS a prezentat in Manifestul pentru Viitorul Europei lansat cu ocazia Summit-ului de la Sibiu. Fara mai multe viteze, fara cercuri concentrice, fara discriminare. Si mai este crucial ca fondurile europene alocate Romaniei sa fie pe masura nevoilor de convergenta ale tarii noastre, pentru ca o Europa cu decalaje de dezvoltare ar ramane o Europa dezbinata.

Personal, voi merge in Comisia pentru Munca si Afaceri Sociale (EMPL), de unde voi insista pe dezvoltarea la nivel comunitar a invatamantului profesional si a conceptului de invatare pe tot parcursul vietii. Avem nevoie de largirea competentelor europene legate de educatie si competente, avand in vedere provocarile majore de pe piata fortei de munca, atat in Romania, cat si la nivel european. Prin reglementarile pe care le voi sustine doresc sa relansam meseriile in Romania, sa relansam Scolile de Arte si Meserii la nivel comunitar, dupa ce au fost inchise cinic de PSD in tara noastra.

Avem nevoie atat de competente digitale pentru a raspunde cerintelor de transformare ale economiei globale, cat si de meseriile traditionale care sa ofere o sansa dezvoltarii la nivel local. Voi promova in cadrul Pilonului European al Drepturilor Sociale (PEDS) reglementarea privind Garantia pentru Competente (Skills Guarantee), pentru ca toti romanii si in special tinerii care nu au avut acces la cel putin 8 clase de educatie sa fie sustinuti masiv pentru calificare si recalificare, astfel incat sa poata sa obtina un loc de munca mai bun si mai bine platit.

Ar mai fi multe alte lucruri de interes, dar mai mentionez doua initiative punctuale importante pentru mine: prima, protejarea intereselor transportatorilor de marfa din Romania si multe alte tari europene, in conditiile dezbaterii cu privire la Pachetul de mobilitate aflat deja in dezbatere si a doua, sustinerea Directivei privind accesul persoanelor cu diziabilitati la educatie, unde deja exista o initiativa cetateneasca remarcabila in care societatea civila din Romania a fost implicata.

Noua legislatura a Parlamentului European are toate sansele sa inceapa cu o noua dezbatere despre Romania. Si vechea asa s-a incheiat, cu o dezbatere la Strasbourg despre incalcarile statului de drept de catre autoritatile de la Bucuresti. Acum e si mai serios, dupa ce Frans Timmermans a pronuntat sintagma "Articolul 7". Daca se va propune declansarea mecanismului de activare a Art. 7 in cazul Romaniei, cum veti vota?

Dezbaterea privind incalcarea statului de drept nu este despre Romania, ci despre Guvernarea incapabila si corupta de la Bucuresti. Nu noi romanii am vrut masacrarea justitiei, ci o clica de oameni mincinosi si incompetenti in frunte cu Liviu Dragnea, care vor sa isi salveze propria piele. PSD-ALDE si-au pierdut complet legitimitatea de a guverna in conditiile in care la alegerile din 2016 in programul lor de guvernare nu scria nimic de intentia de a "diminua" democratia, cum s-a scapat intr-un discurs public doamna premier.

Prin urmare, declansarea Art.7 nu este impotriva romanilor, ci a puterii iresponsabile ce acapareaza acum efemer tara. Mandatul de europarlamentar este acela de a reprezenta cetatenii europeni, de a reprezenta romanii, in spiritul valorilor europene si in lupta deschisa cu cei care fac rau romanilor. Evident deci ca voi vota impotriva incalcarii statului de drept de catre PSD-ALDE.

Si Parlamentul European, si candidatul PPE la sefia Comisiei Europene propun o conditionare drastica a fondurilor europene de respectarea statului de drept? Sunteti de acord? Care ar fi vulnerabilitatile, totusi, ale unei astfel de conditionari? Cum sa fie protejati de pedeapsa, sa spun asa, beneficiarii?

Alianta 2020 USR-PLUS este cea mai proeuropeana forta politica a Romaniei in prezent. Noi credem ca o Romanie puternica se poate dezvolta doar intr-o Europa puternica. Alianta sustine cu tarie principiile si valorile europene si credem ca respectarea statului de drept este o cerinta nenegociabila pentru o Uniune care lucreaza pentru cetatenii sai. Masurile la nivel european pentru respectarea democratiei trebuie sa fie ferme si sa nu fie discriminatorii sau subiective.

De aceea Alianta 2020 USR-PLUS a propus in programul sau pentru alegerile europarlamentare adoptarea unui MCV (Mecanism de Cooperare si de Verificare) la nivel european, care sa monitorizeze si sa sanctioneze derapajele in orice stat membru, fara exceptii. Romanii, in calitate de cetateni europeni ce sustin democratia, inteleg ca tara noastra nu trebuie lasata pe mana unor vatafi sau baroni ce actioneaza doar in interes propriu. Consecintele unor eventuale sanctiuni trebuie decontate la alegeri de PSD-ALDE, fara discutii.

Iar Alianta 2020 USR-PLUS va remedia imediat dupa castigarea alegerilor parlamentare din 2020 dezastrul facut de actuala guvernare si va rezolva problemele legate de MCV si intrarea in Schengen in scurt timp dupa aruncarea la cosul istoriei a PSD si ALDE prin votul romanilor de la alegerile ce vor veni.

Discursul lui Liviu Dragnea si cel al Coalitiei de la guvernare in general s-au axat pe aceasta tema a standardelor duble. Liviu Dragnea ne spunea ca ajunge pe mesele copiilor nostri peste toxic, periculos. Cat e de valida o astfel de teama?

Daca este ceva cu adevarat toxic si periculos este discursul PSD si al liderilor sai. Standardele europene in domeniul alimentar sunt bine reglementate, poate nu perfecte, dar clar vizand protectia cetatenilor europeni, inclusiv romani. Daca exista alimente necorespunzatoare ce intra pe piata, care nu corespund acestor standarde, este vina exclusiva a Guvernarii PSD-ALDE care nu este capabila sa verifice distribuitorii de alimente.

Actiunile recente heirupiste de propaganda in vami denota incompetenta administratiei - protectia consumatorilor trebuie sa fie permanenta, nu la comanda politica. Daca este vorba de imbunatatirea calitatii nutrientilor din alimente peste standardele europene, adica prin promovarea alimentelor ecologice, bio, iarasi vedem clar esecul guvernarii actuale, care pune nenumarate obstacole micilor producatori agricoli, tinerilor si familiilor din rural, ce nu pot ajunge pe piata cu produsele lor. Exact asta propune Alianta 2020 USR-PLUS prin oferta pentru alegerile europene - sprijinirea prioritara cu fonduri europene micilor producatori prin dezvoltarea lanturilor scurte si incurajarea asocierii si cooperarii. Astfel putem aduce si alimente mai bune pe piata si dezvolta ruralul romanesc.

Romania se afla, o vedem cu totii, intr-o stare de polarizare si clivaj social poate mai puternice decat oricand. Cum vedeti iesirea dintr-o criza pana la urma sociala?

Fibra sociala a natiunii noastre este cu adevarat desirata. Avem o problema legata de lipsa de incredere prevalenta intre romani. Traim in suparavietuire si tot mai multi dintre romani parasesc tara. Polarizarea societatii a atins maximul istoric dupa 1989. Peste 34% dintre romani traiesc in excluziune sociala si in saracie. Politicienii vechi au tinut pe cei vulnerabili in captivitate de 30 de ani.

Oamenii tinuti departe de educatie, de servicii sociale, de servicii medicale, de ocupare au devenit dependenti de baroni locali sau nationali fara scrupule, care i-au transformat intr-o masa de manevra politica. Este timpul pentru un nou Pact Social, in care sa promovam o noua clasa politica, cu o viziune clara si solutii concrete care sa aduca prosperitatea celor necajiti.

Alianta 2020 USR-PLUS nu reprezinta doar o parte mai educata sau care a avut mai multe sanse in viata. Prea mult am fost dezbinati de politicieni iresponsabili. Prea mult tara a fost rupta intre "ai nostri" vs. "ai lor". Noi aducem pe scena politica oameni care inteleg importanta coeziunii sociale si a recastigarii increderii intre romani. Noi credem in oameni si vrem sa readucem nadejdea romanilor in viitor. Vom pune accent primordial nu pe "a da" din banii altora, ci pe "a face" impreuna, toti romanii, tara bine.

Am inceput in 2016 cu Pachetul National Anti-Saracie, initiativa laudata la nivel european in Raportul de Tara de dupa guvernarea tehnocrata. Vom continua prin a sustine ca prioritate nationala politica de acces si oportunitate la educatie, sanatate, munca, servicii sociale, locuire, infrastructura. Noi, cei din Alianta, nu vrem oameni captivi, ci independenti, care sa fie fericiti ca isi pot duce o viata demna prin efort propriu, prin propria munca. Si asa vom reusi sa motivam romanii sa ramana acasa sa puna umarul la dezvoltarea Romaniei si poate chiar sa aducem inapoi acasa pe multi dintre conationalii nostri care au fost nevoiti sa plece in pribegie afara.

Populismul si iliberalismul sunt temerile acestor alegeri. De ce credeti ca a ajuns Europa in acest punct? E o criza a vechii paradigme liberale? Nu mai au partidele mainstream solutii?

Recrudescenta populismului si nationalismului este datorata lipsei de viziune, de lidership, a ignorantei si lipsei de empatie cu privire la cei aflati in dificultate. Ce poate fi mai usor cand ratezi guvernarea la nivel national decat sa dai vina pe Europa?! Nu conteaza ca nu ai alte solutii, important este sa gasesti un dusman imaginar care sa te disculpe pentru incompetenta. Ce poate fi mai usor decat sa intretii dezbinarea la nivel european prin campanii de stiri false si promisiuni desarte care sa amageasca pe cei pe care ii tii departe de educatie sau munca?

Nu este o problema de paradigma, ci de captura a societatii de politicieni iresponsabili, ce au nevoia morbida de a se tine la putere cu orice pret. De o clasa politica veche capabila "sa dea foc" la tara pentru a se erija mai apoi in pompierii sefi ai natiei.

Solutii exista, dar pentru ca ele sa fie puse in aplicare este nevoie de oameni competenti, onesti, care nu clameaza patriotismul in mod fals, ci traiesc zi de zi patriotismul prin ceea ce fac pentru oameni. Este nevoie de o clasa politica noua, care sa nu considere politica drept un privilegiu personal, ci o responsabilitate de a darui, de a servi cetatenii.

Alianta 2020 USR-PLUS este exact raspunsul la esecul politicii in stil vechi. Aducem oameni competenti, cu viziune, proeuropeni, gata sa serveasca Romania si pe romani. Si nu doar la noi in tara apar oameni noi in politica, ci peste tot in Europa. Ne trezim la nivel european si suntem gata sa revigoram principiile pe care parintii fondatori ai Uniunii le-au stabilit si care au adus si vor aduce prosperitate milioanelor de cetateni europeni.

Va fi Dacian Ciolos candidatul comun al Aliantei USR/PLUS la prezidentiale?

Asa cum a declarat si Dacian Ciolos in repetate randuri, va fi o decizie a Aliantei 2020 USR-PLUS ce va fi anuntata dupa alegerile de pe 26 mai. Avem deja convingerea ca rezultatul electoral de duminica va fi unul foarte bun si atunci cu atat mai mult avem responsabilitatea de a reprezenta romanii cat mai bine in toate alegerile ce vor veni, pana cand la sfarsitul anului viitor vom castiga majoritatea in Parlament si vom guverna tara catre prosperitatea europeana pe care o merita toti romanii.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1892 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sunt foarte...speriat!

...Imperiul Roman ne-a...amenințat cu Art. 7,Inalta Poartă, Imperiul Habsburgi, Tarist, iar acum Uniunea Stăpanilor de sclavi, de ce nu te duci cu stelele matale să ii canți osanale la coana merkel și ne lași in pace!...30 de ani de talharii care au sărăcit și indatorat țara pentru 10 generații!

 

...

Bine punctat! Mai mult, deportarea tuturor romanilor dincolo de Urali, aceasta este soluția!
Mă scuzați, răman cozile de topor!

Aia raman, in frunte cu tine!

:-))

Nu esti speriat, ca sa te sperii trebuie sa sesizezi pericolul

...iar ca sa sesizezi pericolul iți trebuie un dram (măcar) de inteligență!

Am auzit si eu, daca se activeaza articolul 7

..e jale! Dezastru suprem! Cataclism national! Nu vom mai putea vota in Parlamentul European cota nationala de mici pe cap de roman sau inmultirea nevastuicii la campie, in procente! Chiar si cormoranii vor fi lipsiti de voturile Romaniei! Jale!

Eu zic ca mai rau de atat poate fi doar ...articolul 8!

...poi tinere maramu'...

...cine boala a condus tara asta in cei 30 de ani ? nu pesedeaua ? cine a facut toate privatizarile dubioase din anii 90 ? parca tot pesedeaua...in timpul caror lideri au plecat afara 5 milioane de oameni ? nu tot pesedeaua ?? hai sa-i mai votam odata !!! :))))

Și cu...

....ajutorul sau complicitatea cui!? A celorlalte partide!!! Ori s-au beneficiat ori au fost indiferenți, deci complici!!! Cand era USL nu zbierati același lucru!!!! Vreți să vă aplice stăpani art. 777!?

Art.7 este sperietoarea pentru Portul Constanta

si Aurul de la Rosia Montana si pentru alegerea lui timmermans in defavoarea lui Weber ... hai ma lasi cu promisiunile astea ...hahahah daca Art.7 ne ia dreptul la vot numai ptem vota nici pe Timmermanns hahahaha

Il intreb si eu pe dom Paslaru, cum se face ca in 2016 n-au bagat

...Romania in Schengen? Am inteles ca acum de vina pentru refuz e Dragnea, dar in 2016? In 2016 Ciolos avea suportul lui Ioannel, Junker, Merkel, francezilor, Europei intregi care era multumita ca cu Ciolos si Pruna avem Stat de Drept, atunci de ce n-au bagat Romania in Schengen? De ce n-au adus multe miliarde de la fondurile europene? De ce Zero km de autostrada? Dar chiar nimic sa nu reusiti?

Eu zic sa lasati politica si sa va apucati de comercializat statui! Dar stai ca nici asta nu v-a iesit! Pana si cumpararea Cuminteniei Pamantului a fost un esec total!

 

CuCunspan.......

intreabal pe "Prince" ca el nu numai se pricepe la economia asta de piatza, dar e si specialist in (((((nu aduce anul cat aduc trei zeci de ani!!!!))))))

 

Paslaru ăsta,ar vinde și pe

mumă-sa pentru a mai roade o tură din ciolan...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor