Eurobarometru: De ce au iesit tinerii in mod masiv la vot la alegerile din mai

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 15:21
6522 citiri
Eurobarometru: De ce au iesit tinerii in mod masiv la vot la alegerile din mai
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul mare de alegatori prezenti la alegerile europene din 2019 a fost determinat de o crestere a participarii tinerilor, releva un sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European.

Cresterea numarului de participanti a fost, in primul rand, stimulata de generatia tanara din intreaga Uniune Europeana, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de serviciul de presa al Parlamentului European.

Acesta este unul dintre cele mai cuprinzatoare sondaje cantitative publice realizate dupa ultimele alegeri europene, potrivit sursei citate.

"In special, cetatenii tineri sub 25 de ani (+14 puncte procentuale), precum si tinerii intre 25 si 39 de ani (+12 puncte procentuale) s-au prezentat la vot in numar mai mare decat in trecut.

Rata de participare la alegerile europene a fost de 50,6%, cea mai mare din 1994. 19 state membre au inregistrat cresteri ale participarii fata de 2014, in special Polonia, Romania, Spania, Austria, Ungaria si Germania, precum si Slovacia si Cehia, unde, in mod traditional, participarea la vot este foarte scazuta", se arata in comunicat.

Participarea a scazut in numai opt tari, cu mai putin de 3%, votul fiind obligatoriu in cinci tari - Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Cipru si Grecia.

"Cresterea semnificativa a participarii la alegerile europene din mai arata ca oamenii, in special generatia tanara, apreciaza drepturile democratice si considera ca Uniunea Europeana este mai puternica atunci cand actioneaza la unison pentru a rezolva preocuparile lor", a comentat David Sassoli, presedintele nou-ales al Parlamentului, citat in document.

Si Brexit-ul a jucat un rol important: 22% din respondenti au considerat ca acest aspect le-a influentat decizia de a iesi la vot, cel putin "intr-o oarecare masura".

Alegatorii europeni din 2019 au fost motivati si de un simt crescut al datoriei civice, de un sentiment in plus ca votul lor poate aduce o schimbare, precum si de sprijinul puternic al alegatorilor fata de UE.

"In medie la nivelul UE, economia si cresterea economica (44%), precum si schimbarile climatice (37%) sunt principalii factori care au influentat participarea la vot. O motivatie in plus a fost adusa si de drepturile omului si democratie (37%), de modul in care UE ar trebui sa actioneze in viitor (36%) precum si de imigratie (34%).

Desi economia a fost cea mai importanta problematica pentru alegatorii din 16 state membre, schimbarile climatice au fost factorul principal in opt tari", potrivit studiului.

"In aceste alegeri a votat un numar mai mare de tineri implicati si cu o mentalitate pro-europeana. Acest lucru se traduce printr-o legitimitate mai mare pentru Parlamentul European si ofera mai multa putere de influenta deputatilor atunci cand vor aproba noua Comisie Europeana, cat si in evaluarea prestatiei acesteia in urmatorii cinci ani", a completat Sassoli.

68% dintre respondentii din intreaga UE considera ca tara lor a beneficiat de aderarea la UE, cel mai inalt nivel inregistrat din 1983, iar 56% cred ca vocea lor conteaza in Uniune.

"Rezultatele sondajului demonstreaza legatura dintre convingerea cetatenilor ca vocea lor conteaza in UE si participarea lor la alegerile europene", mai transmite sursa citata.

Sondajul a fost realizat ca "Eurobarometrul 91.5", pe un esantion de 27.464 de respondenti din toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din populatia in varsta de peste 15 ani.

Interviurile - fata in fata - au avut loc in perioada 7-26 iunie 2019.

Romanii au avut una din cele mai bune mobilizari la vot din Europa. Motivul? Tinerii au vrut sa-si arate dezacordul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) analizează, miercuri, contestaţia depusă de partidul AUR împotriva deciziei Curţii Constituţionale referitoare la anularea întregului proces...
Reacția lui George Simion după anunțarea unei coaliții pro-europene: ”Mai devreme sau mai târziu, tot ajungem la vot”
Reacția lui George Simion după anunțarea unei coaliții pro-europene: ”Mai devreme sau mai târziu, tot ajungem la vot”
Liderul AUR, George Simion, a reacţionat marţi seară, 10 decembrie, după ce partidele pro-europene au anunţat formarea unei noi coaliţii de guvernare şi a spus că ”ăştia sunt...
#alegeri europarlamentare 2019, #prezenta vot record 2019 europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019
  1. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
  2. Reacția lui George Simion după anunțarea unei coaliții pro-europene: ”Mai devreme sau mai târziu, tot ajungem la vot”
  3. Concluziile negocierilor privind viitorul României. Ce au decis PSD, PNL, USR și UDMR în privința guvernării și a candidatului la președinție
  4. Călin Georgescu spune că i se pregătește arestarea: ”Sistemul vrea împiedicarea unei noi candidaturi, dezintegrarea mea umană” VIDEO
  5. Ilie Bolojan, întâlnire discretă înaintea negocierilor pentru viitoarea coaliție de guvernare
  6. Cine a dat în judecată, de fapt, Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS şi MAI pentru desecretizarea documentelor care-l vizau pe Călin Georgescu
  7. Elena Lasconi, un nou mesaj pentru alegători: ”Ne vor divizaţi, slabi, tăcuţi”
  8. Arhiepiscopia Tomisului explică de ce este Călin Georgescu ”om al lui Dumnezeu”. Ce calități ar avea fostul candidat la prezidențiale
  9. O nouă dovadă că Georgescu s-a întâlnit cu Potra și Sechila la ferma de la Ciolpani. Imagini de pe camerele de supraveghere VIDEO
  10. Câte femei reprezintă peste jumătate din populația României în noul legislativ. Mai multe în Camera Deputaților decât în Senat FOTO