Femeile din UDMR cer sa aiba o sansa reala la europarlamentare: Mentalitatea trebuie sa se schimbe! Avem experienta necesara!

Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 15:31
3669 citiri
Femeile din UDMR cer sa aiba o sansa reala la europarlamentare: Mentalitatea trebuie sa se schimbe! Avem experienta necesara!
Foto: Facebook/UDMR Timis

Organizatia de Femei a UDMR solicita conducerii Uniunii un loc eligibil pe lista de candidati la alegerile pentru Parlamentul European, precizand ca femeile maghiare au experienta politica necesara si capacitatea de a lua decizii in folosul societatii.

Presedintele Organizatiei de Femei a UDMR, Biro Rozalia, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa la finalul Consiliului National al Reprezentantilor Organizatiei de Femei a UDMR, ca situatia la nivel european si international devine tensionata dar exista, totusi, lideri femei care schimba istoria in zilele noastre.

"Activitatea pe care o desfasuram in cadrul UDMR este importanta, consideram ca atat presedintele Uniunii cat si intreaga conducere a UDMR apreciaza aceasta munca. Sper ca aceasta apreciere se va concretiza in aceea ca vom avea una sau doua sau mai multe doamne pe lista de candidati pentru PE. Sigur, am dori ca si pe un loc eligibil sa existe o doamna, sau doua, pentru ca nu pot sa nu fac referire la situatia pe care o observam la nivel european si international, care devine tensionata. Totusi, avem lideri femei care schimba istoria, in zilele noastre. Avem experienta politica necesara si capacitatea de a lua decizii in folosul societatii. Sunt convinsa ca trebuie sa existe o femeie cel putin in lista UDMR pentru PE si pe loc eligibil", a spus Biro.

Presedintele executiv al Organizatiei de Femei a UDMR, Hegedus Csilla, a declarat, la randul sau, ca UDMR a fost prima formatiune politica din Romania care a introdus cota participarii femeilor la viata politica, astfel incat, la nivel local, fiecare a treia persoana aleasa in diversele organisme ale Uniunii trebuie sa fie femeie, iar la nivel judetean si naTional 15% dintre particpantii la forurile decizionale sunt nominalizati de organizatia de femei.

"Stiam ca femeile stau mai in spate, am organizat 200 de traininguri sa le dam incredere de sine ca este nevoie de ele in viata politica. O noutate a fost in acest an trainingul pentru femeile tinere, astfel incat ele sa isi dezvolte proiectele", a precizat Hegedus.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a apreciat in cadrul Consiliului National al Reprezentantilor Organizatiei de Femei a Uniunii, activitatea organizatiei si a spus ca infiintarea acesteia a fost o decizie buna.

"Am observat faptul cum colegele noastre au facut actiuni si au patruns in comunitatile mici unde barbatii nu reusesc sa patrunda, neavand empatia necesara sau nu simt problemele acelor comunitati, astfel ca au avut o activitate extrem de utila. Fiecare actiune a lor a fost facuta cu mult profesionalism si responsabilitate. Mentalitatea trebuie sa se schimbe, cand am incercat sa impunem o anumita cota pentru femei nu a fost foarte usor, am inceput sa construim un drum, trebuie sa mergem pe el in continuare", a spus liderul Uniunii.

Intrebat daca se va aplica cota privind femeile pe lista UDMR de la alagerile europarlamentare, Kelemen a mentionat ca nu poate da un raspuns acum, in conditiile in care Uniunea conteaza doar pe doua locuri eligibile, care nu pot fi impartite pe cote.

"Dar pe lista vor fi si doamne, termenul pana la care se pot depune candidaturi va fi luna ianuarie 2019", a mai spus Kelemen Hunor.

UDMR are doi eurodeputati, Winkler Iuliu si Sogor Csaba.

Kelemen Hunor cere reformarea UE

De asemenea, Kelemen Hunor a declarat, sambata, ca el considera ca cea mai mare provocare pentru Uniune va fi reprezentata de alegerile europarlamentare, sustinand necesitatea unei reforme a UE deoarece, altfel, toate statele membre vor pierde in competitia cu SUA, China sau Rusia.

Kelemen Hunor a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, unde are loc Consiliul National al Reprezentantilor Organizatiei de Femei a UDMR, ca dupa europarlamentare, raportul de forte din PE se va schimba si s-ar putea ca PPE sa devina cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

"Cea mai mare provocare a anului viitor este reprezentata, pentru noi, de alegerile europarlamentare si trebuie sa ne pregatim sa avem candidati buni, credibili si, apoi, europarlamentari in PPE, fiindca anul viitor, dupa europarlamentare, raportul de forte din Parlamentul European se va schimba enorm de mult si s-ar putea ca PPE sa fie cea mai mare fractiune, cel mai mare grup politic, si s-ar putea sa fie nevoie de doua-trei voturi, va fi la limita. De aceea importanta alegerilor europarlamentare creste, urmeaza si reforma UE, pentru ca fara o reforma a UE toate statele membre vor pierde, deoarece nu vor putea face fata competitiei cu SUA, cu China, cu Rusia, nici politic, nici militar, nici economic. (...) Cred ca si contributia noastra la aceasta reforma va conta", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, din punct de vedere economic, situatia este, deocamdata, in regula, deoarece UE este extrem de puternica din punct de vedere economic, fara Brexit avand un PIB asemanator cu SUA, "dar fara forta politica si militara, de aparare, aceasta forta economica este vulnerabila pe termen mediu si lung in competitia cu marile forte globale".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#UDMR femei europarlamentare, #UDMR alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019