De ce trebuie sa multumim PSD si sa mergem, totusi, la vot

Autor: Cosmin Popa - cercetator
Sambata, 25 Mai 2019, ora 16:50
9021 citiri

Sunt atatea motive pentru care trebuie sa mergem la vot, incat imi este foarte greu sa ma opresc doar asupra unora, trecandu-le nemeritat sub tacere pe altele. Poate voi reusi, insa, ca pornind de la o scurta evaluare a lucrurilor bune - da, da, ati citit bine - care s-au intamplat in ultimii ani, sa le aleg pe cele mai importante dintre ele.

Desi multi dintre noi considera guvernarea social-democrata un adevarat salt inapoi al Romaniei, lucrurile sunt departe de a sta chiar asa, ba din contra. Desi fara sa vrea, PSD a facut cel putin doua lucruri bune pentru Romania, care in conditiile suficientei si indolentei guvernarilor de centru-dreapta, e greu de crezut ca s-ar fi putut petrece.

Actuala guvernare este o veritabila razbunare a Romaniei subdezvoltate impotriva Romaniei moderne, dar efectul obtinut de arhitectii acestei grandioase farse a fost contrar celor asteptate. Eforturile coalitiei guvernamentale de subordonare a justitiei, de timorare a judecatorilor, procurorilor si politistilor cinstiti, aproape imbecila tentativa de a stimula euroscepticismul romanesc, prin exacerbarea fricilor, a nesigurantei si a resentimentelor impotriva fadelor legume de import, au dus, nu la "teleormanizarea" Romaniei - cum se spera, ci la iesirea unor intregi zone ale tarii din letargia subdezvoltarii si a ignorantei.

Niciodata Moldova nu a fost atat de activa politic si civic, in sens anti-guvernamental, iar presedintelui PSD nici prin cap nu i-ar fi trecut ca la Alexandria, inima mosiei sale, se pot aduna oameni care sa protesteze impotriva sa. Incercarea PSD de a isca un nou conflict intre Romania moderna si Romania "profunda", a esuat. Intimidarea protestatarilor, prin bataile si retinerile abuzive ale Jandarmeriei (totusi, ce se naste din Securitate... soareci mananca), prin amenintarile golanesti cu "oamenii nostri nervosi" (probabil clanurile afiliate) proferate de o serie de personaje hidoase, evident in sens politic, din PSD, nu i-au timorat pe romani, ci mai degraba i-au indarjit si i-au unit.

Daca pana acum temeiurile democratiei romanesti au fost, mai ales, in afara tarii, la Bruxelles, Washington, Londra s.a.m.d., odata cu guvernarea PSD, romanii au devenit constienti ca democratia nu poate fi salvata decat daca este aparata de beneficiarii ei directi. Nehotararea, sincopele si fracturile in veritabila asociere in scopul comiterii de... reforme ale justitiei, care este coalitia PSD-ALDE, nu a fost rezultatul pompoaselor amenintari cu activarea nu stiu carei clauze, pe care Bruxelles-ul le arunca generos si ineficient la adresa Ungariei, Poloniei si mai nou Romaniei, ci al protestelor energice din perioada 2017-2018.

Planul PSD de a prelua controlul asupra statului, ca in vremurile bune ale funestului cuplu certaret Iliescu&Nastase, nu a esuat pentru ca lui Dragnea i-au lipsit stiinta si hotararea de a o face sau pentru ca s-a temut de Comisia Europeana, ci pentru ca societatea a reactionat energic, iesind in strada pentru a-si spala pacatul de a nu se duce la vot.

Si pentru ca am ajuns la ispasirea "pacatelor", sa vedem de ce nu mai trebuie sa cadem in altele.

In primul rand, pentru ca acum Europa are nevoie de noi. Dupa ani de ajutor si facilitati, nesperate in halucinantii ani '90, din partea Europei unite, a venit vremea ca si aceasta sa beneficieze de sprijinul nostru concret si imediat. Pus in pericol de birocratia bruxelleza, care tinde in mod natural sa confiste proiectul european, si asaltata de o intreaga hoarda de populisti, de la Orban, la Salvini si Farage, Europa trece prin momente mai mult decat tensionate.

Nesfarsita farsa a Brexit-ului, care bagatelizeaza un sistem politic, ce parea sa fie expresia soliditatii, si institutionalizarea coruptiei politice in Ungaria, Polonia sau Italia, arata ca vorbaria celor mai sus mentionati nu face decat sa mascheze lipsa oricarei alternative viabile.

O noua Europa a natiunilor, lipsita de constrangerile unui sistem supranational si de aderenta la un set comun de valori politice, nu poate fi decat o Europa germano-rusa, care mai devreme sau mai tarziu va esua in criza, razboi si retardare, incapabila sa se administreze pe sine si sa faca fata presiunilor gigantilor economici, militari si demografici, cum sunt China si SUA.

Da, Europa are nevoie de un nou suflu, de o apropiere veritabila de oameni, insa aceste lucruri nu se pot intampla facand concesii nesfarsite unor pitici nervosi lipsiti de viziune, manati doar de dorinta acuta de a inlocui generosul vis al Europei unite cu anarhia compromisurilor murdare ale unei Europe nationaliste, inchistata in propriile obsesii si nostalgii imperiale.

Pentru ca Europa unita sa reziste si sa se transforme, Romania trebuie sa trimita in Parlamentul European oameni relevanti, capabili sa inteleaga momentul si imperativele sale, iar acest lucru nu se poate petrece stand acasa, lasand astfel spatiu larg de manevra abililor impartitori de pixuri si galeti de plastic, care au reusit sa o aduca in Parlamentul European pe inepuizabila sursa de umor involuntar Maria Grapini si altii ca ea.

In al doilea rand, trebuie sa mergem la vot pentru a spune daca suntem sau nu de acord cu rasturnarea lumii cu fundul in sus. Referendumul initiat de presedinte, desi asa ar spune unii, nu este despre nu stiu ce chichite juridice. Este despre reasezarea lucrurilor in ordinea lor naturala, despre nevoia de a pune dreptatea la adapost de furia si frica unor potentati ai momentului, care confruntati cu perspectiva carcerala, tind sa-l transforme pe hot in erou, iar pe omul cinstit, un simplu prost.

Da, viata in puscariile Romaniei este grea, iar pedeapsa cu inchisoarea nu trebuie sa duca la distrugerea celui care a ajuns acolo, insa spitalele Romaniei sunt la fel de periculoase, iar scolile sunt si ele, de multe ori, locuri unde caracterele sunt distruse, iar sansele de viata ratate. Si pentru ca totul sa fie absurd, nici macar nu trebuie sa faci ceva rau pentru a ajunge in scoala sau la spital, in afara de a te naste intr-o tara guvernata de oameni care dispretuiesc morala, urasc educatia, admira minciuna si pretuiesc smecheria. Gradul de confort al puscariilor unei tari este direct proportional cu moralitatea publica, eficienta sistemului sanitar, modernitatea celui educational si puterea economiei. Nicidecum invers, asa cum au incercat sa ne invete Dragnea, Iordache, Toader, Voiculescu si compania.

Si pentru ca Dumnezeu iubeste Treimea, in al treilea rand, trebuie sa mergem la vot pentru ca doar asa convingerile si dorintele noastre devin relevante. Doar asa putem lua din mana uzurpatorilor democratiei falsul argument al votului majoritar, in virtutea caruia, cred ei, au dreptul de a stapani tara si nu de a o guverna, transformand saracia in scop si ignoranta in virtute. Cu cat mai putini mergem la vot, cu atat dependenta oamenilor lipsiti de posibilitati si perspective de administratia politizata si incompetenta, stapana a beneficiilor sociale, va fi mai relevanta pentru felul in care va arata rezultatul alegerilor.

Cercul vicios al controlului politic prin mentinerea artificiala a subdezvoltarii, intrebuintat de toate partidele romanesti, de dragul puterii personale a unor lideri si in scopul acumularii de averi ilicite, trebuie distrus, iar asta nu se poate face decat prin votul fiecaruia.

Cosmin Popa este cercetator stiintific al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane, conferentiar-asociat la Facultatea de Istorie si Stiinte Politice, Universitatea "Ovidius", Constanta, conferentiar-asociat la Institutul Diplomatic Roman. Este specializat in istoria URSS/Rusiei si istoria Europei Centrale si de Sud-Est, perioada comunista si contemporana. A studiat la Bucuresti si la Moscova si este membru al Comisiei bilaterale a istoricilor din Romania si Rusia.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#mobilizare vot europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019