ICCJ a decis judecatorii care vor face parte din BEC pentru europarlamentare: Iata cine sunt

Vineri, 01 Martie 2019, ora 11:45
6660 citiri
ICCJ a decis judecatorii care vor face parte din BEC pentru europarlamentare: Iata cine sunt

Tragerea la sorti a celor cinci judecatori ai ICCJ membri ai Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a avut loc vineri, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Judecatorii desemnati au termen 24 de ore pentru a-i alege pe presedintele BEC si pe loctiitorul acestuia.

Numele celor cinci judecatori desemnati sunt: Geanina Cristina Arghir, Georgeta Carmen Negrila, Mirela Visan, Alina Macavei si Anca Madalina Alexandrescu.

Cristina Geanina Arghir a facut parte din completul care a decis condamnrea lui Liviu Dragnea in Dosarul Angajarilor fictive si este magistratul care l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, in timpul in care era magistrat la Curtea de Apel Bucuresti.

Arghir a facut parte din completul care a decis, in faza de fond a dosarului "Valiza", achitarea tuturor inculpatilor, intre care si Gigi Becali. De asemenea, Arghir s-a pronuntat pentru achitarea lui Ludovic Orban.

Georgeta Carmen Negrila a mai fost membra BEC, ea fiind presedinte al Biroului la alegerile locale din 2016.

Alina Macavei este autoarea unei analize, relizata in 2015, pe tema independentei Justitiei.

Anca Madalina Alexandrescu a fost presedinte al completului care a dat sentinta in Dosarul Transferurilor si tot ea a judecat un dosar al lui Radu Mazare.

Tragerea la sorti s-a desfasurat in conformitate cu prevederile din Legea alegerilor europarlamentare

Conform acestui act normativ, Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cel mult 10 reprezentanti ai partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale care participa la alegeri.

Desemnarea celor 5 judecatori se face de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in sedinta publica, in termen de 5 zile de la aducerea la cunostinta publica a zilei de referinta, prin tragere la sorti, dintre judecatorii in exercitiu ai Curtii.

Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru alegerile europarlamentare si calendarul pentru alegeri, astfel ca pana in 28 martie trebuie depuse candidaturile.

Executivul a aprobat, miercuri, unele masuri privind organizarea si desfasurarea alegerilor europarlamentare, acestea vizand atat aspecte tehnice, cat si atributiile si sarcinile care le revin institutiilor implicate. De asemenea, au fost aprobate bugetul si cheltuielile, suma necesara pentru buna desfasurare a scrutinului ridicandu-se la 252.732.000 de lei.

Citeste si:
Replica acidă a ministrului Energiei după ce a lipsit de la moțiunea depusă de USR: ”Criza nu trece doar dacă bateţi voi din picior”
Replica acidă a ministrului Energiei după ce a lipsit de la moțiunea depusă de USR: ”Criza nu trece doar dacă bateţi voi din picior”
Virgil Popescu a transmis luni, 27 iunie, că nu a putut participa la dezbaterea moțiunii depuse de USR împotriva sa pentru că a participat la reuniunea Consiliului TTE - miniştrii Energiei din...
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 27 iunie, prevede că numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103....