Melescanu cere scuze pentru cozile de la vot. Romanii ii cer demisia dupa ce si in 2014 au stat la cozi din cauza lui

Luni, 27 Mai 2019, ora 18:54
7488 citiri
Melescanu cere scuze pentru cozile de la vot. Romanii ii cer demisia dupa ce si in 2014 au stat la cozi din cauza lui
Foto: Arhiva Facebook/MAE

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, cere scuze romanilor din diaspora care nu au putut sa-si exercite dreptul de vot sau care au fost obligati sa stea la coada ore intregi pentru a putea vota.

El spune ca a dispus anchete in tarile unde au fost "situatii regretabile" si anunta ca a cerut o analiza pentru a se gasi solutii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei. Intre timp, petitia online initiata de comunitatea Declic prin care se cere demisia lui Melescanu pentru "sabotarea" romanilor din strainatate a fost semnata de peste 84.000 de persoane.

"Doresc sa-mi exprim regretul si sa cer scuze tuturor romanilor din diaspora care nu au putut sa-si exercite dreptul de vot sau care au fost obligati sa stea la coada ore intregi pentru a putea vota. In pofida masurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind cresterea numarului sectiilor de votare din strainatate, care au ajuns la 441, procesul de votare in mai multe state, in special in Europa, nu s-a desfasurat in conditii bune sau satisfacatoare", afirma Teodor Melescanu, intr-un mesaj transmis luni seara.

El adauga ca, in consecinta, a dispus o ancheta in tarile in care s-au semnalat "situatii regretabile", pentru a stabili cauzele si masurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

"De asemenea, am solicitat elaborarea in regim de urgenta a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de solutii concrete si propuneri de modificari legislative care sa contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei", mai arata Melescanu.

Intre timp, petitia online initiata de comunitatea Declic prin care se cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, "pentru sabotarea, inca o data, a romanilor de peste hotare si a dreptului acestora de a vota", a fost semnata de peste 84.000 de persoane.

"Noi, semnatarii petitiei si romani cu drept de vot, ii cerem demisia lui Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe si responsabil pentru organizarea alegerilor in diaspora. Cerem demisia pentru sabotarea, inca o data, a romanilor de peste hotare si a dreptului acestora de a vota. Va indemnam sa va dati demisia urgent, pentru ca sunteti incompetent", se arata in textul petitiei

Conform sursei citate, nu trebuie uitat ca dreptul la vot este unul fundamental.

"Cine era ministru de externe in 2014, cand au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Vesnicul Teodor Melescanu, al carui minister declara sfidator, 5 ani mai tarziu, cand iara sunt cozi imense, ca "totul e OK cu cele 441 de sectii din diaspora", mai scrie in petitia online.

Initiatorii acesteia spun ca MAE "anunta trufas" ca au fost "incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale diminetii", desi informatiile din Munchen, Londra, Amsterdam, Oslo, Roma si alte zeci de locuri arata cozi imense, cu mii de oameni stand la rand.

"Va rugam sa ne spuneti cum sa facem, sunt mii de oameni la coada. Nu vor avea timp sa voteze cu totii. Ce sa facem?. Asa suna apelurile primite la call center-ul alegerilor. Oamenii suna din Munchen, Zurich, Dusseldorf si multe alte orase. Semneaza acum pentru ca Teodor Melescanu, incompetentul sef in ceea ce priveste algerile din diaspora, sa isi dea demisia", mai arata initiatorii petitiei.

Pana duminica seara, in jurul orei 19:00, petitia a fost semnata de peste 6.100 de persoane. 24 de ore mai tarziu deja se apropie de pragul de 100.000.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Melescanu explicatii cozi vot diaspora, #petitie demisie Melescanu vot 2019 , #alegeri europarlamentare 2019