Melescanu, despre prelungirea programului de vot: Evaluam situatia sa vedem daca se poate

Duminica, 26 Mai 2019, ora 17:58
6184 citiri
Melescanu, despre prelungirea programului de vot: Evaluam situatia sa vedem daca se poate

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a declarat, referitor la prelungirea programul de vot, ca ministerul face o evaluare pentru a vedea daca este posibil din punct de vedere legal acest lucru, avand in vedere ca legea prevede ca sectiile de votare se inchid la 21.00, ora locala.

"Azi dupa-amiaza evaluam sa vedem care este situatia la aceste sectii de votare din strainatate, vom lua legatura cu Autoritatea Electorala pentru Strainatate, dar trebuie vazut daca din punct de vedere legal se poate face acest lucru cu cat in lege se prevede ca toate sectiile de votare se inchid la ora 21:00 ora locala. Vom cauta sa gasim alte modalitati ca oamenii sa nu ramana pe dinafara si ca modalitati este ca toti cei care sunt in curtea, chiar daca nu au intrat in sectia de votare, dar sunt in curtea ambasadei sau a consulatului, sa voteze. Asta va trebui sa facem in orele urmatoare si luand seama asa cum spuneam si de evolutiile votului si unde se intampla asemenea fenomene, pentru ca asa cum v-am spus este foarte diferita prezenta la vot, unele circumspectii fata de altele si va trebui sa vedem foarte clar daca se poate face ceva legal, din punct de vedere legal", a afirmat Teodor Melescanu, intr-o interventie telefonica duminica la Romania TV.

Ministrul de Externe a adaugat ca au ajuns sa fie cozi mari la sectiile de votare din Diaspora deoarece multi romani au optat sa voteze la sectiile din jurul ambasadelor si consulatelor, desi MAE a organizat si alte centre de votare.

"Sunt doua, trei explicatii foarte simple: una este legata de faptul ca marindu-se foarte mult numarul de sectii de votare care s-a dublat fata de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene si 441 la aceste alegeri, ele nu se desfasoara numai in jurul ambasadelor si consulatelor, ci s-au creat si multe alte centre de votare astfel incat oamenii sa isi poata exercita dreptul de vot. Din pacate, desi sectiile de votare nou infiintare au fost publicate in Monitorul Oficial, pe site-ul MAE, pe Facebook, paginile de facebook ale ambasadelor, ei se inghesuie la una, doua sau trei ambasade, asta este explicatia cea mai simpla", a explicat Melescanu.

El a mai spus ca ca unii romani nu se inregistreaza la ambasade, ceea ce face dificila estimarea numarului cetatenilor prezenti intr-un stat sau altul.

"A doua explicatie este faptul ca e foarte greu sa estimezi, noi am calibrat sectiile de votare dupa propunerile misiunilor din strainatate si ale diverselor organizatii ale romanilor pentru a oferi posibilitatea ca toti sa isi exercite dreptul de vot, dar din pacate nu sunt respectate prevederile legii care se refera la obligatia cetatenilor romani care sunt in strainatate sa se inregistreze la ambasada, nu avem posibilitati reale de a estima numarul cetatenilor care sunt prezenti intr-o tara sau alta. Deci toate aceste lucruri duc si la faptul ca in cateva dintre ambasade sau consulate, ca vad ca acolo este cea mai mare misiune, se produc si cozi la procesul de votare", a conchis ministrul de Externe.

Presedintele Biroului Electoral pentru Sectiile de Vot din Strainatate (BESVS) Florentina Vasilateanu a anuntat ca a cerut BEC central prelungirea programului de votare, in urma mai multor solicitari in acest sens.

Atat Alianta USR-PLUS, cat si PMP si PNL au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toti cetatenii din Diaspora sa poata vota.

La mai multe sectii de votare din strainatate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de romani asteptand sa-si exercite dreptul la vot. Cozi s-au format si in fata sectiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin si Regensburg, romanii declarandu-se nemultumiti, pe retelele de socializare, ca asteapta ore bune la coada din cauza organizarii slabe a autoritatilor romane.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Melescanu solutii prelungire vot europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019