Nicolae Stefanuta: Prin vot, Dragnea poate fi oprit. Pentru Romania, 26 mai este decisiv: spre Vest sau spre Est - Interviu

Vineri, 24 Mai 2019, ora 17:56
9794 citiri
Nicolae Stefanuta: Prin vot, Dragnea poate fi oprit. Pentru Romania, 26 mai este decisiv: spre Vest sau spre Est - Interviu
Foto: Arhiva Facebook/Nicu Stefanuta

Alegerile europene si referendumul pentru Justitie din 26 mai sunt ocazia romanilor de a alege, prin vot, directia in care va merge tara - spre Est sau spre Vest, spune Nicolae Stefanuta, candidat al Aliantei 2020 USR PLUS pentru Parlamentul European.

"Vrem o tara depopulata sau una atragatoare si prospera? Vrem o justitie independenta, care sa creeze sentimentul de dreptate si siguranta in societate, sau o justitie manevrata de la sediul unui partid? Vrem familii destramate din cauza emigrarii sau familii fericite, cu locuri de munca in Romania?

Vrem orase controlate de PSD, in care intri pe baza de parola stabilita la partid, sau vrem libertate si respect pentru toti cetatenii? Vrem autostrazi sigure sau drumuri si sosele nationale cu accidente ce duc la mii de raniti si de morti anual? Vrem spitale noi, dotate cu echipamente moderne si medicamente sau spitale de unde intri cu o boala si iesi cu inca 5? Directia o vom da cu totii pe 26 mai, la urna de vot!", spune Stefanuta, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Nicolae Stefanuta, pozitia 6 pe lista USR PLUS, este diplomat european si primul roman care reprezinta Parlamentul European la Washington. Cunoaste 5 limbi straine si spune ca are nu numai cunostintele si experienta necesare, dar si dorinta si determinarea sa faca mai multe pentru Romania.

"Curajul si competenta merg mana in mana. Cand esti stapan pe cunostintele si abilitatile tale, ai curajul sa te folosesti atat de parghiile legale pe care ti le ofera un post de eurodeputat, cat si puterea informala asociata unei asemenea demnitati. Iar fara simtul responsabilitatii si fara compasiune, un om nu isi poate intelege rolul de reprezentant al cetateanului", descrie Stefanuta portretul robot al europarlamentarului care poate face, intr-adevar, ceva pentru Romania.

Ce studii aveti, cate limbi straine vorbiti, cu ce va ocupati si care este cel mai important rezultat al muncii dvs, cu care va mandriti cel mai tare?

Am studiat economie, politici publice si diplomatie la Universitatea Georgetown din Washington, la Academia Diplomatica din Viena si la Universitatea de Vest din Timisoara. Vorbesc germana, engleza, franceza, italiana si maghiara. In prezent, sunt diplomat european si reprezint Parlamentul European la Washington, fiind primul roman care asigura legatura dintre forul european si Congresul american.

Lucrez la Parlamentul European din 2007, ca expert in comisiile de agricultura si de buget si apoi ca diplomat al Uniunii Europene.

Cel mai tare ma mandresc cu pozitia de diplomat, pentru care am muncit foarte mult si pe care am obtinut-o prin concurs, la a cincea incercare.

Sunteti primul roman desemnat sa conduca relatia dintre Parlamentul European si Congresul SUA. Ce ati facut in aceasta calitate si cu ce rezultate?

Sunt responsabil pentru relatii cat mai bune intre PE si Congresul SUA. In calitatea aceasta, negociez textul singurului acord care se semneaza intre cele doua institutii.

Sunt obisnuit cu negocieri lungi: de exemplu, anul acesta am petrecut in mai multe randuri mai bine de 9 ore negociind un text comun pe chestiuni foarte complicate, cum sunt acordul JCPOA (Plan Comun si Cuprinzator de Actiune) privind Iranul sau schimbarile climatice.

Am intalnit de-a lungul vremii pe cativa importanti presedinti ai Congresului, cum sunt Nancy Pelosi, Paul Ryan sau John Boehner. Anul acesta a fost o mare provocare sa obtin intalniri cu importanti senatori americani, cum este Ben Cardin, dar si cu bobocii foarte mediatizati si in mare crestere, cum e Alexandria Ocasio Cortez.

Este o slujba pe care o iubesc si pe care cred ca o fac bine. Insa imi doresc sa fac mai multe pentru Romania, pentru ca tara are nevoie de un leadership al tinerilor competenti.

De ce sunt speciale aceste alegeri europarlamentare?

In plan european, aceste alegeri sunt despre Europa pe care ne-o dorim si despre viitorul Uniunii. Euroscepticii, alimentati cu resurse din Est, de Vladimir Putin, asa cum s-a vazut in episodul recent din Austria, mineaza din interior aceasta constructie extraordinara care este Uniunea Europeana si care a asigurat 70 de ani de pace continua pe continentul nostru.

De aceea, este important ca partidele proeuropene sa castige suficiente mandate pentru a putea duce Uniunea mai departe.

In Romania, lucrurile se complica. Pentru noi, aceste alegeri sunt mai mult decat oricand despre calitatea oamenilor care ne vor reprezenta la Bruxelles si mai putin despre programe si slogane. Romania nu merita sa fie reprezentata de incompetenti, sinecuristi, clientela de partid, asa cum din pacate s-a intamplat pana acum.

Pentru prima data dupa Revolutie, pe buletinul de vot, romanii vor avea ocazia sa puna stampila pe Alianta 2020 USR PLUS (pozitia doi pe buletin), care propune cei mai competenti si cinstiti candidati care au fost alesi in mod democratic prin referendum intern, si nu impusi de la centru. De data aceasta, nu mai exista scuze: chiar avem cu cine vota!

26 mai este un moment esential pentru a decide ce fel de tara vrem sa avem. Este prima ocazie, din ianuarie 2017, de la celebrul OUG 13, cand ne vom putea exprima prin vot asupra directiei pe care Romania trebuie sa mearga. Vrem o tara depopulata sau una atragatoare si prospera? Vrem o justitie independenta, care sa creeze sentimentul de dreptate si siguranta in societate, sau o justitie manevrata de la sediului unui partid?

Vrem familii destramate din cauza emigrarii sau familii fericite, cu locuri de munca in Romania? Vrem orase controlate de PSD, in care intri pe baza de parola stabilita la partid, sau vrem libertate si respect pentru toti cetatenii? Vrem autostrazi sigure sau drumuri si sosele nationale cu accidente ce duc la mii de raniti si de morti anual? Vrem spitale noi dotate cu echipamente moderne si medicamente sau spitale de unde intri cu o boala si iesi cu inca 5? Directia o vom da cu totii pe 26 mai, la urna de vot!

Cum credeti ca se va finaliza episodul Brexit?

Sper ca Marea Britanie sa se indrepte spre un nou referendum. S-a dovedit ca au fost incalcate legile electorale in cadrul campaniilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar rezultatul foarte strans nu poate fi considerat ca fiind "vointa poporului".

Mai mult decat atat, negocierile intre Marea Britanie si UE au dus la un acord care pare sa nu aiba trecere in actuala House of Commons. Ar fi dovada de maturitate din partea clasei politice britanice sa admita ca aceasta problema o depaseste si sa consulte poporul din nou.

In alta ordine de idei, am urmarit foarte atent alegerile europene din Marea Britanie si sunt foarte suparat pe numeroasele cazuri in care cetateni europeni au fost impiedicati sa voteze, desi au acest drept, conform tratatelor europene. Brexit nu trebuie sa fie o scuza pentru un comportament neeuropean.

Ati lucrat mult la Bruxelles, dar in ultimul timp ati calatorit des prin tara. Cum vi se pare Romania reala? Povestiti-ne un episod care v-a marcat in aceasta campanie.

Eu Romania reala o cunosc dinainte de campanie, pentru ca, desi lucrez de 12 ani la Bruxelles, nu am fost niciodata rupt de Romania. De exemplu, la Washington am mers la un masterat in managementul politicilor publice, din dorinta de a intelege mai bine problematica atat de complexa a Rosiei Montane, iar cat m-am aflat acolo am organizat saptamanal, in septembrie si octombrie 2013, protestele fata de Legea minelor propusa de PSD, care a scos zeci de mii de oameni in strada in tara.

Apoi, parintii mei locuiesc la Sibiu, familia extinsa in Rasinari, nu sunt un expat care nu cunoaste realitatile romanesti.

Totusi, campania mi-a dat ocazia sa vizitez peste 35 de judete, sa cunosc specificul fiecaruia, culoarea locala si mai ales oamenii. Un episod recent care m-a marcat a fost intalnirea cu un domn pensionar, pe strada, in Bacau, care a izbucnit in lacrimi cand a vorbit de "miseii si comunistii astia" care ne conduc. L-am luat in brate, pentru ca era singurul gest cu putinta.

Ce ati putea sa faceti dvs. ca europarlamentar si nu ar putea face unul de la PSD, sa zicem?

Problema nu este ca nu ar putea un membru PSD, ci, unu, ca nu o fac: PSD are europarlamentari din 2007, vi se pare ca am fost bine reprezentati pana acum? Doi, selectia candidatilor PSD nu pare sa reflecte respectul pentru specificul jobului de europarlamentar. Sunt oameni care nu numai ca au venit in Parlamentul European fara sa vorbeasca vreo limba straina, dar care, dupa doua mandate la Bruxelles, vorbesc o engleza aproximativa, asa, ca doamna Dancila sau doamna Grapini.

Eu vin cu 12 ani de experienta in institutiile europene, cu experienta in diplomatia europeana si cinci limbi straine. Ce credeti, conteaza sa poti negocia cu parteneri straini in limba lor materna, fara translator?

Care ar trebui sa fie principalele trei calitati ale unui bun europarlamentar roman?

Pe langa conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca oricine isi doreste sa fie demnitar international sau sa obtina o slujba in relatii internationale, adica minime cunostinte despre subiect si cunoasterea macar a unei limbi straine de larga circulatie, as spune ca cele mai importante calitati care au lipsit majoritatii europarlamentarilor romani de pana acum au fost curajul, responsabilitatea si compasiunea.

Curajul si competenta merg mana in mana. Cand esti stapan pe cunostintele si abilitatile tale, ai curajul sa te folosesti atat de parghiile legale pe care ti le ofera un post de eurodeputat, cat si puterea informala asociata unei asemenea demnitati. Iar fara simtul responsabilitatii si fara compasiune, un om nu isi poate intelege rolul de reprezentant al cetateanului.

In ce familie europeana vreti sa intre USR-PLUS si de ce?

USR a dat un vot, prin Comitetul politic, pentru inceperea negocierilor cu La Republique en Marche a presedintelui Macron si alte cateva partide europene, pentru o noua constructie politica. Faptul ca Guy Verhofstadt este prezent la Bucuresti pe 24 mai, la mitingul Aliantei 2020 USR PLUS, cred ca este un semnal foarte clar cu privire la increderea pe care ne-o acorda, de parteneri europeni.

Daca ati sta fata in fata cu un votant al PSD, ce i-ati spune pentru a-l convinge sa voteze USR-PLUS?

I-as spune sa se uite la drumurile pe care merge, la scoala in care isi trimite copilul, la spitalul in care merge sa se trateze, la ce parere au celelalte tari din UE despre guvernul nostru si sa se gandeasca daca cei care doar i-au promis timp de treizeci de ani se vor tine de cuvant acum, dintr-odata.

I-as mai spune ca USR si PLUS se vor bate pentru fonduri europene, ca el si copiii lui sa aiba drum, scoala si spital mai bune, pentru ca stim si pentru ca vrem s-o facem, pe cand PSD a dat cu piciorul fondurilor europene pe care le-am avut la dispozitie, caci din acelea e greu sa furi si te prinde DLAF (Departamentul pentru lupta antifrauda).

Dati-ne un argument "pozitiv" si unul "negativ" pentru mobilizarea la vot a nehotaratilor.

Merita sa mergi la vot pentru ca Romania are nevoie de o directie europeana fara dubiu si pentru ca in Uniunea Europeana suntem impreuna mai puternici, mai feriti de pericole, mai prosperi.

Merita sa mergi la vot pentru ca, daca nu avem grija de Uniunea Europeana, aceasta se poate destrama in decurs de doar cateva decenii, sub asaltul populistilor din interior, alimentati cu bani si resurse de Vladimir Putin. Destramarea UE nu ar insemna mai multa suveranitate pentru statele europene, cum incearca sa ne vanda kremlinofilii vopsiti in patrioti, ci state cu mult mai putina aparare in fata pericolelor de tot felul.

Trebuie sa ne intrebam de ce Putin intoxica spatiul online al tarilor democratice cu propaganda antiUE si de ce alimenteaza cu bani partidele eurosceptice. Este simplu. Pentru ca Putin nu are nevoie de o Uniune Europeana puternica, ci de state slabe, pe care sa le poata controla, ca in vremea Cortinei de Fier. Sta in puterea noastra sa ne aparam Uniunea si sa ne protejam viitorul.

Apoi, merita sa mergi la vot pentru ca este singurul mod in care Liviu Dragnea, sustinut de PSD-ALDE-UDMR, poate fi oprit din asaltul asupra statului de drept. Pentru Romania, 26 mai este decisiv: spre Vest sau spre Est.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Nicolae Stefanuta candidat USR PLUS europarlamentare, #candidati USR PLUS alegeri europarlamentare 2019 , #alegeri europarlamentare 2019