Nu mai e timp de dileme morale, pe 26 mai trebuie sa votam - Opinie politica

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 07:15
7586 citiri

In 1622, tensiunile dintre colonistii europeni si tribul Powhatan au rezultat intr-un conflict in care o treime dintre europeni au pierit. Pierderile ar fi fost si mai mari existand posibilitatea ca intreaga colonie Jamestown sa fie distrusa, daca cel putin un membru al tribului Powhatan nu i-ar fi alertat pe colonisti de iminentul atac. Colonistii au atribuit acest gest curajos unei persoane pe nume Chanco.

Chanco, privit prin ochii contemporanului american, este eroul care a salvat viata a sute de oameni si a ajutat la nasterea celei mai puternice natiuni din istorie.

Chanco isi merita din plin titlul de erou. Din pacate, nu stim care a fost reactia membrilor tribului Powhatan cand au aflat ca unul de-ai lor s-a dat de partea inamicului. A fost Chanco considerat tradator? Pentru a simplifica discutia putem sa presupunem ca Chanco a fost tradator pentru unii si erou pentru ceilalti. Dar pentru noi, romanii secolului 21, ce a fost Chanco?

Dilema morala in care ne pune Chanco este relativ usoara pentru ca avem de-a face cu o singura decizie a unei singure persoane. Extrapoland discutia si in loc de o persoana avem o tara precum Romania, care, personificata, a fost nevoita sa ia numeroase decizii dificile de-a lungul istoriei sale.

Indiferent daca simpatizam cu unele decizii si le consideram pe altele total gresite, sunt convins ca nimeni nu se simte responsabil pentru deciziile luate de generatiile anterioare si cu siguranta nu am vrea ca noi sa fim considerati raspunzatori pentru ele.

Nimeni nu vrea sa fie asociat cu Mineriadele de dupa Revolutie, desi responsabilul direct pentru ele a fost tara noastra prin guvernul ales democratic imediat dupa 1989. Nimeni nu vrea sa auda "Iliescu e responsabil pentru Mineriada, Iliescu reprezenta Romania, deci Romania e responsabila pentru Mineriada" si continuand pe aceasta logica "Romania reprezinta totalitatea romanilor, deci romanii sunt responsabili pentru Mineriada".

Acuzarea prin asociere este intalnita si la partidele politice. Sa luam cazul Partidului National Liberal.

In 1875 este infiintat PNL

In 1918 are loc Marea Unire, PNL este principalul actor politic

In 1990 PNL este reinfiintat de Radu Campeanu

In 2004 Calin-Popescu Tariceanu este ales presedinte al partidului

In 2009 Crin Antonescu este ales presedinte al partidului

In 2011 este fondata USL

In februarie 2014 este dizolvata USL, iar Tariceanu demisioneaza din partid

In iunie 2014 Crin Antonescu demisioneaza din functia de presedinte si se retrage din viata publica

In 2017 Ludovic Orban este ales presedinte al PNL si incepe un proces profund de reformare

Afilierea PNL la USL este perceputa ca un gest politic gresit al PNL la mai bine de 5 ani de la destramarea Uniunii care, din pacate, primeaza in fata oricarei alte decizii bune a partidului.

PNL e singurul partid care a fost in mod constant principalul rival al PSD dupa 1989. Prioritatea zero pentru Romania este inlaturarea efectelor nocive ale guvernarii PSD-ALDE, iar singurul partid cu potential sa realizeze acest lucru e PNL. Primarii PNL sunt singurii reprezentanti politici care au demonstrat capacitate administrativa cu rezultate exceptionale. Oricine se poate convinge daca merge in Alba Iulia, Cluj sau Oradea.

Dar poate aspectul care trece cel mai usor neobservat este ca leadershipul PNL 2019 este complet diferit fata de PNL 2009. Principalii artizani ai apropierii de PSD in 2011 fie s-au retras din viata publica precum Crin Antonescu, fie nu mai sunt in partid precum Calin Popescu Tariceanu si Puiu Hasotti. De altfel, Tariceanu a plecat din PNL a doua zi dupa ce s-a anuntat destramarea Uniunii.

Mai mult, nimeni din actuala conducere a PNL nu a detinut vreun rol in PNL-ul care a facut parte din USL, iar Ludovic Orban a fost singurul care a votat impotriva Uniunii in forurile de decizie ale PNL.

Partidul National Liberal este si singurul partid post-decembrist care a avut capacitatea sa adopte un program de integritate si sa-l implementeze. De fiecare data cand un membru este acuzat de fapte de coruptie, fie se retrage din functiile publice pe care le detine, fie este exclus din partid.

Totodata, membrii care nu respecta lupta anticoruptie sau o delimitare de PSD sunt fortati sa se retraga sau sunt revocati din functiile pe care le detin. Cel mai recent caz este cel al lui Marin Anton, presedinte judetean PNL Giurgiu. Aceasta transformare prin care trece un partid cu sute de mii de membri este un proces fara precedent in scurta istorie post-decembrista.

Procesul de reformare prin care trece PNL e, poate, cel mai bun mod prin care un partid poate evolua intr-o democratie. Iar PNL nu se opreste aici. L-a adus pe Rares Bogdan, cea mai clara voce media anti-PSD, si a demarat integrarea PACT pentru Romania, al carui membru sunt, in structura nationala si din diaspora a PNL.

PNL cu siguranta are un drum anevoios de parcurs prin care sa dovedeasca in mod constant dorinta de reformare si evolutie catre un partid politic puternic pentru o Romanie europeana.

Cred ca una dintre dilemele morale ale istoriei recente a PNL ramane daca Ludovic Orban a fost un tradator votand impotriva unei decizii aproape unanime a vechii conduceri a PNL sau a dat dovada de curaj fiind singurul care a votat impotriva uniunii cu PSD?

Pentru multi romani, deciziile unui partid politic, chiar si sub o conducere total diferita, raman un gest greu de uitat. Si e de inteles aceasta dilema morala.

Dincolo de optiunile personale ale fiecaruia dintre noi si a modului in care hotaram sa pedepsim generatiile urmatoare pentru greselile inaintasilor, cred ca in aceste momente cruciale pentru Romania si cu atat de putin timp ramas pana la alegerile europarlamentare din 26 mai singura dilema pe care ar trebui sa o avem este ce poate sa faca fiecare dintre noi pentru a infrange PSD. Un pas este sa mergem la vot pe 26 mai. #merglavot

VValentin Stefan este specialist in anti-frauda, Secreatar General al PACT pentru Romania si membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#alegeri europarlamentare 2019, #vot europarlamentare 26 mai , #alegeri europarlamentare 2019