PCM si PPMT refuza oferta UDMR pentru alegerile europarlamentare

Sambata, 16 Martie 2019, ora 13:40
5700 citiri
PCM si PPMT refuza oferta UDMR pentru alegerile europarlamentare

Partidul Civic Maghiar (PCM) si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au refuzat oferta UDMR de a participa cu candidati pe lista Uniunii la alegerile europarlamentare, sustinand ca ar fi dorit formarea unei coalitii a celor trei formatiuni politice maghiare, care ar fi putut duce la obtinerea unui numar mai mare de membri in PE.

Presedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX, ca regreta ca UDMR a luat o decizie prin care a aratat ca nu este interesata de electoratul celorlalte doua partide, PCM si PPMT, si se gandeste numai la alegatorii sai, nu la alegatorii maghiari.

"Noi am propus sa facem o coalitie intre partide pentru alegerile europarlamentare, pentru ca legea ne permite acest lucru. Avantajul ar fi fost ca am fi avut aceeasi lista, marcata cu insemnele celor trei partide maghiare, PCM, PPMT si UDMR, deci nu ar fi fost lista UDMR, ci a coalitiei maghiare. Dar cei de la UDMR au spus ca li s-ar periclita identitatea si nu pot face o coalitie, ci sa mergem noi cu candidati de la locul 6 in sus pe lista lor, pentru ca primele 5 locuri au fost, deja, stabilite, intre candidatii lor. In urma analizarii situatiei, am decis sa respingem oferta UDMR de a avea candidati ai PPMT pe lista Uniunii si regretam foarte mult ca UDMR a luat o decizie prin care a aratat ca nu este interesata de electoratul celorlalte doua partide si se gandeste numai la alegatorii sai, nu la alegatorii maghiari", a spus Szilagyi.

Acesta a sustinut ca daca s-ar fi prezentat o lista comuna de candidati a PCM, PPMT si UDMR, ar fi existat sanse sa se trimita 3-4 reprezentanti ai comunitatii maghiare din Romania in Parlamentul European.

La randul sau, presedintele PCM, Mezei Janos, a declarat ca formatiunea pe care o conduce, desi nu a acceptat sa participe cu reprezentanti pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare, o va sprijini.

"Nu am acceptat sa avem reprezentanti ai PCM pe lista de candidati a UDMR deoarece am dorit sa pastram identitatea partidului. Cei de la UDMR tot zic ca sa fim impreuna, dar daca am fi acceptat ar fi insemnat ca membrii nostri sa paraseasca PCM si sa candideze pe lista Uniunii. Am fi pierdut oameni, ceea ce nu era bine. Noi am sugerat sa mergem intr-o coalitie alaturi de UDMR, si nu pierdeam nimic, pragul era acelasi, dar au refuzat initiativa noastra. Am decis ca sprijinim, din exterior, lista de candidati a UDMR si nu vom lupta impotriva ei", a spus Mezei.

Acesta a precizat ca, in ceea ce priveste alegerile locale si parlamentare din anul 2020, PCM va stabili anul viitor conditiile colaborarii cu UDMR, cu care exista semnat un protocol.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), a facut apel, la 1 martie, la PCM si PMMT sa vina cu candidati pe lista Uniunii pentru PE, motivand ca, astfel, se sustine cauza maghiara si se transmite un mesaj de colaborare.

Kelemen Hunor a anuntat ca propune PCM si PPMT o colaborare pentru alegerile europarlamentare.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: Ziare.com
Comentarii