Articol citit de 56184 ori
Atat de simplu si de concis: este vorba despre bani si despre acea
"decadere intelectuala fara echivalent in ultima suta de ani in Romania".
Un text exceptional care poate fi citit ca informare, ca indemn, reflectie sau platitudine in functie de cultura cititorului si automat de viziunea acestuia. Si care neindoielnic va genera ecouri, mai putin in cazul in care platitudinea resemnarii domina orizontul intelegerii subiectului.
Informatii publice accesibile oricui, repere si tendinte vizibile din orice unghi am privi realitatea textuala, mai ramane doar sa si intelegem ce exprima citet aceasta decadere intelectuala de pe langa traseul gramezilor de bani europeni. Care influenteaza firesc si decaderea societatii neintelectuale ocolite nu numai de banii europeni, ci chiar de plus valoarea generata de societate.
Poate ca nu este vorba despre politica in alegerile din 26 mai chiar daca votam politicieni, sa ne reprezinte in UE, poate ca responsabila este atitudinea personala cu care privim si abordam politica, nu stiu exact, dar pot vedea si cu ochii inchisi efectele dezastrului romanesc atribuit politicii post comuniste.
Oare asa simplu sa fie ? Adica nu politica este vizata ci atitudinea care influenteaza alegerea, ratiunea politica ?
Sper din toata inima sa nu fie asa deoarece la acest gen de interpretari, asa de simplu - atat de complicat, intotdeauna am clacat triumfator.
"Pentru ce votam la 26 mai?"
Si totusi, votam ca sa scapam de mafia psd-ista care in afara de furt nu cunoaste altceva ! Votam sa avem reprezentanti corecti in parlamentul european, apoi sa schimbam acest guvern de analfabeti functional, hoti mafioti pe care nu-i intereseaza soarta Romaniei ! Autorul are dreptate, am mii de fosti studenti plecati din tara, dar nu din motive neaparat economice, ci mai ales din motive de hotie a politicienilor romani, din motive de totala nepricepere la guvernare si din motive de totala respingere a elitelor intelectuale de valoare de catre mafiile psd-alde-udmr ! Acei fosti studenti exceptionali trebuiau sa conduca guvernele Romaniei nu analfabetii functionali de astazi si chiar de ieri... Autorul are dreptate, ne trebuie politicieni care sa puna in functii de conducere si de raspundere pe cei priceputi, nu pe hotii analfabeti mafioti !
domn peiu, singurul lucru corect in articol e faptul
ca pensionarii vor ramane fara bani curand daca hotii si incompetentii din psd nu sunt dati afar curand. in rest poezie pura.
fara justitie nu poti avea economie functionala ca fondurile de investitii sunt furate la partid si licitatiile sunt castigate doar de hoti, adica tema justitiei e esentiala.
si pnl si usr si plus to explica ce insemna infrastructura si dezvolatre economica, dar peiu nu le-a observat. e problema lui nu a candidatilor. alocarea fondurilor ue e cat se poate de normala din moment ce romania nu cheltuie fondurile din hotie si incompetenta. la ce sa aloce mai mult, sa le blocheze degeaba? daca romania cheltuie ce i s-a alocat, ar fi o mare realizare si anul viitor vor aloca mai mult.
in concluzie, daca domn peiu si colegii de generatie nu invata repede la ce ajuta alegerile si voteaza in consecinta, tineretul va contiuna sa plece ca nu au la ce sta. fara justitie si competenta, economia nu se dezvolta, si fara economie dezvoltata pensionarii vor muri de foame. selectia naturala in actiune, nu te ajuta capul, nu supravietuiesti
Si ce propui, sa vina PDL sa taie iar pensiile?
Poezia asta "nu sunt bani de pensii" e facuta asa, la plezneala, cu anticipatie, ca pe cand ajung ailalti la putere sa poata sa taie direct pensiile, fara preaviz ...
Nuse poate ca pensionarii sa ramana fara pensii
Sau, daca s-ar intampla asa ceva, inseamna ca statul nu mai exista.
Pensionarii au un contract de asigurare PE VIATA semnat cu statul. Semnat cu sudoarea muncii lor dovedita cu documente legale. Pana mor, trebuie sa li se platesca pensiile pentru care au muncit si au contribuit in viata lor activa, indiferent cat salariati vor fi peste 20 de ani. Ma refer, desigur, la oamenii care au muncit cu contract de munca legal si au contribuit pentru pensie, conform legilor in vigoare la un moment dat. O asigurare de care este responsabil statul insusi, deci suntem responsabili cu totii, toti cetatenii acestei tari. In momentul in care nu se vor plati pensiile la care oamenii au dreptul, inseamna ca statul nu mai exista si noi toti nu mai existam ca cetateni ai lui.
Teoria ca cei tineri platesc pensiile batranilor este de mult depasita. O fi fost valabila pe vremea lui Bismark si cateva generatii dupa el, dar lucrurile au evoluat, societatea s-a schimbat mult. Un contract de asigurare semnat cu statul nu poate sa depinda doar de cati salariati sunt acum sa de cati vor fi peste 20 de ani. Este o gandire simplista, depasita, ajunsa de mult anacronica. In conditiile actuale si la nivelul civilizatiei actuale trebuie sa gandim altfel, mai modern: cat suntem activi, platim contributii CAS nu pentru a asigura pensiile celor batrani, ci pentru a semna contractul de asigurare cu statul de care am pomenit mai sus si a obtine astfel dreptul de a avea o pensie de stat, atunci cand vom indeplini conditiile de pensionare, conform legii.
Statul este obligat sa plateasca pensiile, indiferent cati bani se vor colecta in bugetele de asigurari sociale. Iar daca statul este obligat, inseamna ca noi toti, cetatenii tarii, avem aceasta obligatie.
Ideal ar fi ca bugetele de asigurari sa fie suficiente, dar viata si statul nu au cum sa functioneze pe idealisme sau pe scheme gandite in urma cu 150 de ani. Se vor gasi alte mecanisme, alte surse de finantare si pensiile vor fi platite.
Dupa parerea mea, este un lucru rau ca se face atata propaganda panicoasa pe seama pensiilor pentru vechime in munca, pensii pe care oamenii le merita si la care au tot dreptul, indiferent cati salariati vor fi in Romania. Statul trebuie sa le onoreze, este obligat sa le onoreze. Mai bine discutia s-ar muta pe pensiile speciale si pe salariile (indemnizatiile) nefiresc de mari (mai ales in conditiile Romaniei) pe care le au multi functionari din institutiile statului. Macar daca ar merita astfel de salarii si pensii, dar situatia concreta din Romania arata altceva. Acestea sunt problemele care produc inechitate, discriminari, nemultumiri si tensiuni in sanul populatiei: salariile si pensiile nemeritate platite de stat, nu cele meritate si care refelecta, proportional, munca si contributiile platite de oameni in cursul vietii lor active.
@Info 8:43-Draga Info, daca matale poti spune...
...asemenea prapastii in care crezi sincer, la ce sa ne asteptam de la trollii care spun ce li se comanda!
Ii tot tragi ca ai contract cu Statul, ca Statul trebuie sa-ti plateasca pensia indiferent cati mai muncesc pentru Statul asta, etc!
Raman SIDERAT maestre!
Intr-adevar, Statul este dator sa-ti plateasca pensia, dar CANTITATEA pe care o primesti depinde de cat poate sa suporte Statul, indiferent daca banii provin din taxele platite pentru asigurari sociale sau este vorba de o partida speciala din Buget!
Cam cat crezi ca poate fi Bugetul asta intr-un stat in care muncesc 3.000.000 de sapatori cu tarnacopul si trebuie sa se plateasca pensii la 7.000.000 de pensionari, printre care vreo 100.000 cu pensii speciale, fiecare cam de 20 ori mai mare decat salariul celui cu tarnacopul??
Da, Statul iti va plati pensia, dar cat va fi pensia aia ar trebui sa te faca sa te cutremuri!
'sa se impuna' VS 'cu buza umflata'
"Cei pe care ii vom vota la 26 mai vor imparti cateva sute bune de miliarde de euro in folosul numai a catorva state. Cine va sti sa se impuna la masa negocierilor va primi bani multi, iar cine va sta blegit la masa, neintelegand ce se intampla, va pleca acasa cu buza umflata."
bine zis!
cam asta e dinamica in UE, te impui sau ramai cu buza umflata!
si cum de impus nu toti se vor impune, ca e ilogic, rezulta ca vor exista si daia cu buza umflata!
prin urmare UE presupune si existenta unor tari care sa ramana cu buza umflata!
si e normal, ca daca ar fi egalitate intre catei, UE ar deveni o Balta lipsita de Miscare, pentru ca daca nu e Rau si Bine in UE...de unde sa existe miscare de la rau la bine?!
Domnule Peiu, UE nu e o adunatura de Frati care se iubesc, ci o adunatura de state, care, mai inainte de orice alt cistig obtinut prin lumea mare, urmaresc sa faca profit de pe urma...Fratilor! ca la nivel declarativ chiar sintem frati de-o mama, ca asa declaratii frumoase auzim in UE!
cita vreme ne vom uita la UE ca la un Soare, UE asta va fi, pentru noi..., un Soare!, deci de acolo vom lua Lumina, noi fiind, fara Soarele asta deosebit, in Intuneric!... ca asta rezulta.
pina nu ne va veni sa credem, din inima, ca sintem un soare, vom ramane in intuneric indiferent ce credem noi despre locul pe care-l ocupam!
in fata UE nu te inchini, ci ii daruiesti ce ai de daruit, adica razele Soarelui neamului nostru.
ca daca te inchini,... te jupoaie pina ramai pina si cu buza, umflata!
Vorba multa ...
Esti confuz. Poveste de forma fara fond.
1. Romania nu a fost si nu este capabila sa atraga fonduri europene in special datorita incompetentei celor din conducerea tarii. D-na Corina Cretu ( PSD-ista in fond) ne tot roaga sa trimitem proiecte.
2. Banii veniti de la UE sunt greu de sifonat ( vezi cazul Teldrum)
3. Toate marile investitii sunt incetinite enorm fie incompetentei fie datorita unor interese private.
4. Atata timp cat functiile cheie din institutii vor fi sinecuri, nu avem nici o sansa sa facem ceva de anvergura in scumpa noastra patrie.
#IerarhieAValorilorCorecta
:)
Nu se deștepți duce lipsă neamul.
Da nici de trădători!
...habar n am care e procedura, da se pară că a trădătorilor e aia cistigatoare.
Pe 26 mai trebuie iesit la vot,cat mai multi,MINIM 75%
Si votat impotriva psd,alde,proromanika si udmr...
Optiuni sunt:
1.PNL
2.USR+PLUS
3.Pmp
..atat!
Io personal n-am de gand sa votez pt. nimic...
...in principal pt. ca n-am cu cine, si in al doilea rand pt. ca UE e oricum o institutzie fara nici un viitor. N-am nici un chef sa trimit niste smekeri Bruxelles pe banii mei, care sa-mi mai si rada-n nas dupa aia. Cine vrea, n-are decat.
Pai tinere, tu te laudai ca traiesti in Miami.
Ce smecheri trimiti tu la Bruxelles pe banii tai?
Dl. Peiu,
Ce initiativa, in sensul articolului de fata, ati avut pe vremea cand consiliati prim-ministrii Romaniei?
Cred ca e putin cam tarziu, nu va speriati, cei plecati vor fi inlocuiti de manenlistii ce, iata, si-au facut loc si pe scena Teatrului National. Nu va simtiti un pic mandru ca ati contribuit la asta prin consilierea lui R.Vasile si A. Nastase? Sfanta ipocrizie !
Consilierul nu e decident bre Rambo, cred ca macar asta o stii
Un sfat bun nu valoreaza nimic daca nu e insusit!
Si chiar daca un sfat bun este insusit, tot nimic nu valoreaza daca n-ai cu cine sa-l aduci la indeplinire!
Articolul, e corect, problema e vitală. Problema e la calcule:
"Romania a pierdut 34% din forta sa de munca in ultimii 18 ani, Bulgaria a pierdut 7%, Croatia aproape 10%". Din tabelul din articol se vede că forța de muncă din Romania a scăzut de la 11,74 milioane la 8,72. Asta inseamnă cu 25%, nu cu 34%.// Totuși, diferența față de Bulgaria e enormă, să vedem de unde apare. Sursa se deschide la comparația dintre anii 1990 și 2018. Putem calcula acolo că in cei 28 de ani Romania a pierdut 28% din forța de muncă, iar Bulgaria 20%. Romanii au plecat după anul 2000, adică mai tarziu decat bulgarii, de-aia dacă selectăm intervalul 2000-2018 diferența intre Romania și Bulgaria e enormă. Bulgarii plecaseră deja, in 1990-2000. Dar dacă selectăm intervalul 1990-2018 diferența e rezonabilă.
articol corect, problema vital de dureroasa iar durerea, prin-
cipiala de fapt, da peste cap toate calculele.. RO prezumat demo s-a insurubat obsesiv de pertinent demo decat in jurul principiului de salar minim vs salar baban, la stat, plus pensie neaparat shparlamentara si speciala.
Atat, caci de aici pleaca toate nelamuririle iscate de politica originala psd, de oligarhia cinstita psd si chiar de insensibilitatea genetica psd. Restu pleaca, se descurca sau nu conteaza, simplu.
Pentru ca, printre multe altele, nimeni nu se pronunta clar impotriva: clasic romaneste si concis democratic: cine nu se descurca, nu conteaza!
O intrebare mai bună ar fi "Pe cine votam la 26 mai?"
Candidații PE nu au program, nimeni nu promite nimic, incat e clar că se duc la Brusseles doar să-și ia salariul. Unii se laudă cu democrația din partid, alții cu dictatura, unii au un Rareș Bogdan, alții o Corina Crețu.
Problema e că chiar dacă reușim să negociem bine, trebuie să mai și cheltuim banii corect și cu folos. Pentru asta ne trebuie politicieni cinstiți și buni profesioniști in domeniile lor. Cum majoritatea nu au aceste calități ...
Oricum 3 ani nu am auzit mai nimic de europarlamentarii noștri iar acum de vreo 4 luni au inceput să se agite. Și așa critică pe alții nu-și prezintă activitatea trecută și (pentru cei care sunt pe liste) viitoare. Mai tot timpul am votat schimbarea și iată lista președinților după Ceaușescu:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%99efilor_de_stat_ai_Rom%C3%A2niei
Realizările sunt cele din articolele domnului Peiu.
"se duc la Bruxelles să-și ia salariul"Bravo!! Esti f.f. istet
*
Dacă sunt si alte beneficii ...
Spune prostimii te rog.
nimic nu este inexplicabil !
campania pt europarlamentare este, la noi, de fapt campanie pentru alegerile interne viitoare. Ce asteptati de la politicieni care-i trimit la Strassbourg doar pe cativa pricopsiti din fiecare partid, preocupati fiind, de fapt, de pozitia lor viitore, in Ro, fata de bugetul public romanesc. Cata vreme "blajinul" popor roman nu va reactiona energic in fata acesti situatzii, nu se va schimba mare lucru.
Un mare adevar la care dragnea pe langa ca e habarnist
mai e si smenar!!! psdragnea nici nu vor sa auda..de asa ceva..cand pensiile nu mai vin si scadenta imprumuturilor vine...sa- vad votantii psd cum se duc la palatul lu erdogan di tiliorman sa-si ceara dreptul..mai repede sau mai tarziu dragnea va fi tras la raspundere..chiar de-ai lui...prea le-o face tuturor...tradarea mereu a fost in fieful psd..el le-a facut-o tuturor...ii vine randul ! Trist si mare adevar, articol la care trolii psd..iarasi demosntreaza incapacitatea !
Pe 26 mai votez la Manchester
- impotriva dublului standard de la Bruxelles
- ca sa nu-i mai aud pe Weber si pe Timmermans oracaind impotriva PSD
- sa aud pesedistii distrugand argumentele dusmanilor nostri si votand corect, de fiecare data, nu ca unii din prezent
- ca sa formam cu totii Alianta Europeana a Popoarelor si Natiunilor
- sa strangem toate partidele haituite de infectia de la varful UE si sa obtinem majoritatea in Parlamentul European
- sa vad PSD sustinut la unison de jumatate din Europa, sa nu se mai spuna vreodata ca PSD e singur, izolat pe scena europeana
- sa schimbam regulile de functionare ale Comisiei Europene
si rolul facultativ al rezolutiilor PE
- sa numim noi Comisia Europeana
- sa nu mai ajunga Kovesi procuror-sef european
- sa nu mai existe proiectul de eliminare a finantarilor pentru statele dizidente, care cel mai probabil vor fi cam jumatate din Uniunea Europeana
- sa oprim nebunia cu refugiatii si sa incepem repatrierea refugiatilor inainte de a fi prea tarziu pentru Europa
- sa oprim si sa criminalizam ideologia genului, care sa fie interzisa cu desavarsire, sub pedepse penale.
Si daca Establishmentul vrea neaparat sa se puna de-a curmezisul vointei popoarelor suverane, sa incepem procesul de dezmembrare a Uniunii Europene si de formare a alteia, in jurul Grupului de la Visegrad.
Am omis ceva ?
A gresi este omeneste, dar a persevera in greseala este diabolic!
Nu stiu cum se vor plati pensiile si salariile dar va rog sa fiti corecti in formularile dvs. in ceea ce ii priveste pe pensionari, pentru ca ei nu sunt cersetori la stat (cum au fost eronat prezentati de cele mai multe ori), ci investitori deoarece din contributiile lor se indestuleaza toti cei contemporani sau urmasi ai lor. Iata de ce: aceasta ineptie ca statul completeaza pensiile este exact opusul realitatii. Un calcul simplu arata ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar in medie nu primeste inapoi de la stat nici 35% din cat a contribuit de-a lungul celor 35 de ani. Asta inseamna ca, in medie, statului ii ramane cca 65% din contributia fiecarui pensionar. Asta este cea mai buna afacere prin care se fura fara limita din banii de pensie ai oamenilor. In fond acest calcul arata ca pensiile ar putea fi marite fara nicio problema chiar si cu 65% caci banii au fost deja platiti de contribuabili. Ca nu se maresc dar se pretinde ca nu sunt bani, asta arata dimensiunea jafului care s-a practicat de catre toti cei ce s-au perindat pe la guvernare.
Asa este, dar contributia la pensie este privita ca o
asigurare, iar nu ca un fond de investitii. Deci, statul roman nu numai ca nu plateste inapoi banii colectati, in forma de plati de pensii, dar varsa banii de pensii la bugetul de stat pentru plata cheltuielilor curente.
Pot ramane pensionarii fara pensii? Sigur ca pot!!
Guvernul se imprumuta sa plateasca pensiile! Foarte bine!! In R. Moldova, pensiile n-au fost platite timp de 6 luni, si.....ce poti sa faci?? Asta e!
Desi este un articol lung, presarat cu cifre barbare, este cel mai
buna articol citit in ultimii ani.
Pierderea de substanta nationala, exodul creierilor si inteligentei romanaesti, transformarea lenta dar sigura a Emigratiei economice romanesti in Diaspora definitiv stabilita in Occident, ... toate acestea sunt cea mai mare crima de care poate fi acuzata CIUMA ROSIE fata de Romania si fata de poporul roman!
Va mai ganditi inca cum sa votati?
Va mai ganditi inca pe cine nu mai trebuie sa votati VREODATA?
Treziti-va dragi romani, soarele este deja la amiaza!
Originea Dinamicilor: Batalia din '89
diferenta fundamentala intre analiza dumneavoastra, domnule Peiu, si o analiza leita ei, dar facuta cu multi ani in urma,... de catre Altii, e ca a lor a fost proactiva.
dinamica Romaniei dupa '89 a presupus existenta unei ecuatii de miscare PROIECTATA dinaintea lui '89, prin urmare toate dinamicile pe care le prezentati au aceeasi Esenta, proiectata inainte de '89.
Romania, pe foate multe paliere, putea fi asimilata unui sistem inchis inainte de 89, dupa 89' expunerea acestui sistem, ...Exteriorului, a avut, in lipsa Anticorpilor, un efect devastator asupra natiei, ecuatia miscarii tarii fiind generata din Exterior, prin Virusii care au penetrat natia, Relatiile intre factorii implicati in dinamica avind ca Referinta orice altceva, dar nu Natiunea!
poporul roman nu e un neam revolutionar din tata-n fiu, Revolutia din 89 n ar fi existat, in conditii Naturale.
A existat DOAR pentru ca atunci, in '89, s-au manifestat Catalizatori dibaci, ANTERIOR manifestarii Revolutiei. Acea...sa i spun Batalie din '89, purtata de Sistemul Exterior impotriva Sistemului...cam Inchis, numit Romania, a fost o Batalie pe care Romania a pierdut-o, pierderea ei fiind CAUZA care a stat la temelia Revolutiei, prin urmare, logic vorbind, Revolutia a fost un EFECT, nu o CAUZA. Mai simplu spus, noi, azi, nu sintem rezultatul unei Revolutii ci a unei Batalii fundamentale pierdute in '89!
Cum anume un Sistem...cam Inchis a fost penetrat din Exterior, fara Tradare Nationala, habar n-am !
Domnule Peiu, toata dinamica ulterioara Bataliei din '89, deci inclusiv Revolutia, dar si toate datele comparative pe care le prezentati regulat, pe ziarecom, au la ORIGINE pierderea Bataliei!
Romania, ulterior, s-a comportat normal, adica fix ca unul care a pierdut o Batalie fundamentala, iar dinamica ei ulterioara anului '89 a fost...de bun-simt!
Adica..., va asteptati, cumva, ca neamul asta se se miste dupa '89 altfel decit intr un fel, ombilical legat!, de pierderea Balaiei aleia?! Opinia mea, doar logica, e ca in '89 Neamul a fost TRADAT, un Gol s-a manifestat, singura care putea sa l umple era o Revolutie, ea s-a si manifestat, dar ea n-a avut o Radacina de Ghiocel, ci una de Buruiana rapace!
Ce e de votat pe 26 mai? Fix ceea ce se va vota!, Neamul E un Curcubeu.