Politistul din Munchen care i-a ajutat pe romani in ziua votului: Am simtit frustrare, furie. Am izbucnit in plans la final

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 20:40
8282 citiri
Politistul din Munchen care i-a ajutat pe romani in ziua votului: Am simtit frustrare, furie. Am izbucnit in plans la final
Foto: captura video

Seara zilei de duminica a fost marcata de imaginile cu miile de romani carora, dupa ce au stat ore intregi la coada ca sa voteze, li s-au inchis usile in nas si au fost trimisi acasa.

Au existat insa si povesti emotionante, unde autoritatile altor state au sarit in ajutorul romanilor acolo unde institutiile propriei tari i-au abandonat. Este cazul de la Munchen, unde mobilizarea romanilor la vot a fost impresionanta. Coada s-a intins pe un intreg bulevard, iar dupa primele ore deja era evident ca mii de cetateni risca sa nu mai poata vota.

Politia germana a luat insa atitudine si a facut in jurul tuturor celor de la coada un perimetru pe care l-au declarat teritoriul consulatului, astfel ca toti aflati acolo la ora 21:00 sa poata vota.

Erou a fost politistul care a facut anuntul. Nascut in Brasov, Martin are 31 de ani si le-a spus, in limba romana, ca politia germana este alaturi de ei si le protejeaza drepturile. Valul de recunostinta si speranta care s-a inaltat atunci spre el l-au emotionat pana la lacrimi. Si la fel si multele mesaje din tara pentru el. Doua cluburi din Brasov chiar l-au declarat cetatean de onoare si i-au oferit consumatie gratuita pe viata.

Press One l-a gasit pe Martin si acesta le-a povestit cum a ajuns in pozitia de duminica seara. El spune socul cu care colegii sai nemti ii ascultau explicatiile cand le-a povestit ce se intampla in Romania si de ce cetatenilor le e atat de greu sa isi exercite dreptul la vot.

"Sunt in politie din 2007. Nu mi-am inchipuit niciodata ca voi face altceva. Am simtit mereu nevoia sa ajut oamenii si am detestat nedreptatea. Dupa cativa ani de experienta, am intrat in Fortele Speciale Bavareze.

Din aceasta postura am ajuns duminica la consulatul din Munchen alaturi de colegii mei. Insa doar eu aveam tabloul complet. De ce? La alegerile din 2014 asteptasem, in aceleasi conditii, alaturi de sotia mea, mai mult de 8 ore. Ea nu a mai apucat sa voteze pentru ca a trebuit sa plece la munca. Duminica, cand mi-am dat seama ca scenariul se repeta, am simtit frustrare, furie.

Stiam ca multi oameni nu vor mai apuca sa voteze. Eram frustrat si nervos ca nu se schimbase nimic de la ultimele alegeri. Colegii m-au intrebat ce se intampla in Romania si de ce e atat de greu pentru oameni sa-si poate exercita niste drepturi elementare. Le-am explicat in mare despre ce e vorba, iar multora nu le-a venit sa creada ca asa ceva e posibil intr-un stat democratic.

Aveam misiunea sa aparam consulatul, dar in acelasi timp am stiut ca era ceva in neregula cu modul in care autoritatile romane au organizat alegerile. Neutralitatea ne-a obligat sa incercam sa facem dreptate ambelor parti", a povestit Martin.

El a dezvaluit si ce anume l-a facut sa izbucneasca in lacrimi dupa ce initial i-a anuntat pe romani ca pot vota in continuare, dar apoi cand le-a transmis ca nu o mai pot face pentru ca de la Bucuresti s-a oprit sistemul.

"Toata situatia creata m-a afectat. Am izbucnit in plans la final pentru ca le promisesem compatriotilor mei ca vor ajunge sa voteze si o vor face toti. Le vazusem speranta, bucuria si eram incantat ca noi, politia muncheneza, puteam da o mana de ajutor. Cand a trebuit sa le spun ca votarea a fost oprita si ca nu mai pot vota m-a emotionat tristetea lor, reactia lor.

Am fost dezamagit si trist, dar asta e de multe ori parte din job-ul meu. Apoi, oamenii aceia si-au exprimat recunostinta si aprecierea, chiar daca erau furiosi si tristi. Mi-a mers direct la inima, desi nu cred ca meritam valul acesta de simpatie. Ca membru al unei unitati speciale de politie ajungi foarte rar in situatia cand cineva iti multumeste. Apari de obicei in momente dificile, dramatice, explozive, unde nu vei putea multumi pe toata lumea", a mai spus Martin.

Familia lui Martin se trage din Viscri si a plecat dupa Revolutie in Germania, cand el avea doar cativa ani: "Si-au facut bagajele si au plecat cu cei patru copii in speranta unei vieti mai bune. Tatal meu spunea, pe scurt, ca isi dorea mai multa democratie si mai putina coruptie".

El nu a rupt insa relatiile cu Romania si vine constant, de 2 ori pe an, in tara. E casatorit cu o femeie din Viscri, prietena sa din copilarie, si nunta tot in inima Transilvaniei a facut-o.

"Am crescut in Germania, am o multime de prieteni aici, am fost tratat bine si corect toata viata mea. Datorez enorm Germaniei si sunt mandru ca am putut sa traiesc aici. Dar radacinile mele sunt romanesti.

De fiecare data cand trebuie sa ma prezint cuiva, adaug imediat dupa ce-mi rostesc numele faptul ca vin din Romania. Sunt mandru de legaturile mele cu o tara atat de frumoasa si prietenoasa", spune Martin.

Sora sa s-a intors in Romania, la Viscri, acum trei ani. Spune ca si el ar face-o pentru ca e ceea ce isi doreste de ani buni, dar nu este inca momentul: "Cred ca acest vis va mai trebui sa astepte o vreme".

Despre meseria de politist el spune ca este una pe care oamenii rareori o apreciaza si le transmite romanilor ca si la ei in tara au oameni ai legii extrem de inimosi si competenti.

"Eu si colegii mei nu ne bucuram intotdeauna de respect. Am prieteni si in politia din Romania. Pentru ei pot baga mana in foc, sunt oameni buni si cinstiti care vor sa se asigure ca romanii traiesc in siguranta. Sunt multi politisti care-si fac treaba acasa si multi compatrioti care uita asta.

Si politistii sunt oameni. Facem greseli, nu suntem perfecti, dar dam totul pentru a va proteja drepturile si vietile", conchide Martin.

Citeste pe larg:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Martin politist Munchen romani vot , #alegeri europarlamentare 2019