PSD confirma ca vrea sectii separate la europarlamentare si referendum. Ce prevede legea si cum a fost in 2009

Joi, 28 Martie 2019, ora 11:21
11601 citiri
PSD confirma ca vrea sectii separate la europarlamentare si referendum. Ce prevede legea si cum a fost in 2009
Foto: Arhiva Ziare.com

Mircea Draghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a confirmat, joi, ca vor fi organizate sectii de votare separate pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe Justitie.

"Legea nu ne permite decat sectii de votare diferite. Aduceti-va aminte ca, atunci cand a fost organizat un referendum in paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost sectii de votare diferite", a sustinut Draghici, citat de Mediafax.

Si deputatul PSD Catalin Radulescu a venit cu acelasi argument.

"Obligatoriu ca trebuie sa fie sectii separate. Nu poti sa faci la aceeasi sectie, pentru ca, daca este sa fim corecti, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregatim pentru aceste alegeri europarlamentare si toate partidele s-au pregatit si se pregatesc (...) . Desigur ca vor fi sectii separate, nu poate sa fie o sectie, in aceeasi sectie lumea sa vina sa voteze la europarlamentare si dupa aceea sa primeasca o lista cu o intrebare.

Deci vor fi sectii separate, cine vrea sa mearga la acest referendum, care oricum, toate institutiile europene, asa cum stiti, nu-l recomanda, toate institutiile europene spun foarte clar ca un referendum nu trebuie facut in acelasi moment cu niste alegeri, pentru ca denatureaza si sensul alegerilor", a spus Radulescu, joi dimineata, la RFI Romania.

In 2009, au fost sectii comune de votare

In 2009, atunci cand presedintele Traian Basescu a decis sa organizeze un referendum national privind numarul de parlamentari, simultan cu alegerile prezidentiale, au existat sectii comune de votare.

Potrivit AEP, in 2009, Guvernul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a prevazut ca pentru "desfasurarea celor doua scrutine (referendumul national, respectiv alegerile pentru presedintele Romaniei, turul I) s-au utilizat aceleasi sectii de votare (delimitare, numerotare si local destinat votarii) ."

Mai mult, stampilele birourilor electorale, stampila de control a sectiilor de votare, stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si timbrul autocolant utilizate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 au fost aceleasi care au fost folosite pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Legea contrazice PSD

Iata articolul din legea 3/2000 care arata ca social-democratii nu au dreptate cand spun ca trebuie sa faca sectii separate de votare:

Art 15.

(1) In situatia in care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfasurat pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv pentru alegerea presedintelui Romaniei ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz. (2)

In situatia prevazuta la alin. (1), ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.

PSD vrea sectii separate ca sa invalideze referendumul

Florina Presada, senator USR, a fost prima care a transmis, miercuri, ca PSD se pregateste sa dea o ordonanta de urgenta pentru ca alegerile europarlamentare si referendumul sa fie organizate in sectii de votare separate.

"Ce ironie! La 10 ani dupa ce PSD (parte a coalitiei cu PDL in Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol in Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune ca in cazul organizarii simultane de alegeri si referendum, se folosesc aceleasi sectii de votare, azi, acelasi PSD se pregateste sa anuleze masura, tot prin OUG. Vrea sa separe sectiile de votare in care cetatenii vor vota pentru alegerile europarlamentare si la referendumul convocat de Presedinte in data de 26 mai 2019", arata Florina Presada pe Facebook.

Senatorul USR sustine ca PSD urmareste astfel invalidarea referendumului din lipsa de cvorum, in conditiile in care oricum voturile nu vor fi inregistrate prin sistemul electronic.

"Miza nu este alta decat folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot - SIMPV. In acest moment, exista baza legala pentru folosirea SIMPV DOAR in cazul alegerilor europarlamentare.

Va reamintesc ca am depus o initiativa legislativa pentru ca SIMPV sa poata fi folosit si in cazul unui referendum, insa initiativa e blocata la Camera Deputatilor in comisiile de specialitate (dupa ce a fost respinsa de Senat in data de 25 februarie 2019, desi avea raport de admitere cu amendamente de la Comisia Juridica si era in regula din punct de vedere tehnic).

Referendumul convocat de presedinte are nevoie de un cvorum de prezenta pentru a fi validat, asadar PSD spera, probabil, ca acesta va fi greu de dovedit in lipsa SIMPV, de unde si separarea sectiilor de votare.

Totodata, separarea sectiilor de votare intre alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezenta mai mica atat la votul pentru alegeri, dar si la referendum. Or, toate sondajele ne arata ca la o prezenta mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%.

Nu in ultimul rand, doua randuri de sectii de votare inseamna dublarea cheltuielilor - de la cheltuieli cu infrastructura pana la plata membrilor din birourile electorale ale sectiilor de votare", sustine Presada.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#PSD sectii diferite alegeri, #referendum alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019