Romanii din Basel au obtinut sectie de votare in orasul lor pentru alegerile europarlamentare

Miercuri, 01 Mai 2019, ora 11:50
10539 citiri
Romanii din Basel au obtinut sectie de votare in orasul lor pentru alegerile europarlamentare
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Satui sa faca naveta pe banii lor pentru a-si exercita dreptul fundamental de a vota la fiecare scrutin, romanii din Basel, Elvetia, au cerut anul acesta infiintarea unei sectii de vot in orasul lor, pentru alegerile europarlamentare, iar perseverenta lor a dat rezultate.

Pentru prima data in istorie, in Elvetia au fost organizate patru sectii de vot pentru alegerile din Romania, iar una din ele este in Basel, un oras aflat la granita Elvetiei cu Franta si Germania, unde se stabilesc tot mai multi romani.

"Problema numarului insuficient al sectiilor de votare din Diaspora este deja cunoscuta. Noi, cei din zona Basel, fiind nevoiti sa calatorim la Berna (bilet dus-intors de tren 80CHF/pers) sau in Franta, la Strasbourg pentru a ne exprima un drept garantat de Constitutie, acela de a vota. In Zona Basel, fiind zona de intalnire a trei tari, Franta, Germania si Elvetia, numarul de romani este in jur de 2.000 de persoane si in continua crestere. Observam de asemenea un trend crescator in mod alert al celor nou-veniti in Basel. Daca pana acum 1 an, la intalnirile lunare 'Pahar de Vorba' veneau 4-5 romani nou-veniti in Basel, in ultimele luni numarul lor s-a marit de pana la 3 ori.

Astfel, Asociatia Romano-Elvetiana de Integrare AREI Basel si Grupul Romani in Basel, raspunzand interesului pentru infiintarea unei sectii de votare locala, au initiat discutii inca din toamna anului 2018. Excelenta sa, ambasadorul Romaniei in Elvetia a raspuns invitatiei la dialog si a luat nastere un grup de lucru format din reprezentatii locali ai romanilor din Basel.

In ianuarie 2019 a avut loc o intalnire de lucru cu reprezentati ai romanilor din toate zonele Elvetiei, precum si cu delegati ai Aliantei USR-PLUS Diaspora, in care s-au decis principiile si planul de lucru, incluzand acceptul autoritatilor locale, identificarea si rezervara spatiilor si a responsabililor de viitoarele sectii de votare.

O veste buna a sosit saptamana trecuta, cand MAE a anuntat lista de 441 sectii de votare din Diaspora, incluzand 2 sectii noi in Elvetia, la Zurich si Basel, in plus fata de cele deja clasice de la Berna si Geneva", sustin reprezentantii asociatilor de romani din Elvetia.

Adresa sectiei de vot din Basel, AICI.

Acestia spera ca toti romanii care nu ajungeau la vot din motive logistice vor putea de acum sa vina la vot. In plus, sectia fiind intr-un punct strategic, la granita celor trei tari, sunt asteptati alegatori romani si din Franta si Germania, pe langa cei din Elvetia.

Aici poti gasi o centralizare a tuturor sectiilor de votare din strainatate, in format electronic, pe harta, realizata de code for Romania.

In Elvetia sunt stabiliti oficial 20.000 de romani, insa neoficial numarul lor ar putea fi mult mai mare. In zona Basel, estimarile ONG-urilor vorbesc de aproximativ 2.000 de romani, dar si numarul acestora tinde sa se dubleze, daca ii luam in calcul si pe cei aflati in apropiere, dar in alte tari, in Franta si Germania.

Principala asteptare in urma acestei reusite? "Sa-i motivam pe toti romanii dezamagiti de sistem si care nu mai voiau sa voteze sa vina sa-si exprime dreptul de vot; doar prin votul nostru si al celor de-acasa care merg la vot putem schimba situatia din Romania!", transmit asociatiile romanilor din Basel.

"Romanii din Elvetia sunt foarte conectati si atenti la ceea ce se intampla in Romania si isi exprima solidaritatea si punctul de vedere in varii moduri: proteste la Zurich sau Berna fata de abaterile grave de la principiile statului de drept, petitii catre autoritatile si ziarele elvetiene pentru a solicita reactii, strangeri de semnaturi pentru initiativa cetateneasca Fara Penali in functii publice, precum si demersuri catre ONU pentru investigarea evenimentelor din 10 august, cand civili pasnici, inclusiv copii au fost gazati si batuti de catre fortele de ordine (la Bucuresti - n.red.) ", mai spun romanii stabiliti in Elvetia.

Europarlamentare 2019: Probleme cu lista sectiilor de vot din Diaspora publicata de MAE

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#sectie votare Basel, #sectii vot Elvetia, #alegeri diaspora , #alegeri europarlamentare 2019