Triumful diasporei si puterea votului. Intelegem ce e de facut?

Autor: Mihai Sandu - consilier parlamentar
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 07:15
6901 citiri

Vom tine minte multa vreme acest sfarsit de mai! Se simte in aer o vibratie, o energie colectiva care se strange intr-un singur gand, cel al sperantei.

Pentru prima data, noi, romanii, am dovedit ca am inteles cu totii importanta alegerilor europarlamentare. Am inceput sa intelegem importanta votului si sa realizam ca putem schimba in bine cursul societatii in care traim doar atunci cand ne pasa cu adevarat ca sa ne si implicam.

Totodata, pentru a n-a oara, fratii nostri de peste hotare au oferit o lectie despre ce inseamna democratia si cat de mult trebuie sa pretuim votul. Si toate acestea in ciuda faptului ca, nu pentru prima oara, coruptia si-a revarsat abuzurile si incompetenta asupra miilor de romani din strainatate carora li s-a refuzat dreptul la vot.

Au stat la cozi ore in sir, in ploaie sau soare si nu au renuntat nici dupa ce Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti le-a dat inca o palma si a decis sa nu prelungeasca ora inchiderii urnelor.

Guvernul PSD-ALDE nu numai ca a refuzat, din nou, dreptul la vot al acelora dintre noi care inteleg, poate, cel mai bine democratia. Intr-o manifestare suprema de batjocura fata de ce inseamna dreptul la vot, unii reprezentanti ai ambasadelor au recurs la instrumentul chemarii fortelor de ordine pentru eliberarea sectiilor de votare si a zonelor adiacente.

Mobilizarea exemplara de la aceste alegeri a aratat, insa, ca ne putem aseza pe drumul cel bun, iar rezultatele o confirma cu varf si indesat. Se poate! Schimbarea a iesit la lumina si ne priveste drept in ochi, pe fiecare dintre noi, insufland o teama teribila in randul celor care au crezut ca putem fi papusi de carpe tarate cu capul in pamant.

Entuziasmul momentului este depasit doar de greutatea pe care acesta o pune nu numai pe umerii celor alesi, cat si ai alegatorilor. Norii sunt inca pe cer, iar noi am reusit sa tragem doar cateva sageti. Daca nu vom realiza ca DOAR un vot masiv intr-un moment de pustiire nu este mai util decat un pansament pe o rana infectata, maine vor aparea alti Dragnea, Tariceanu sau Dancila, alti Codrin Stefanescu, Niculae Badalau sau Marian Oprisan.

Mesajul pe care noi toti l-am transmis este evident, indiferent de punctul cardinal al privitorului. Suntem constienti de capabilitatea noastra de a ne salva tara. Ca sa ne reuseasca, insa, e necesar sa continuam sa luptam, mai ales atunci cand vine oboseala dupa primii kilometri alergati si sa gasim energia de a merge nu doar mai departe, ci tot mai sus si din ce in ce mai repede. DAR NU SINGURI, CI IMPREUNA!

Si mai este ceva. Nu suntem singuri in acest nou val de schimbare! Europa, in general, trece printr-un proces profund de schimbare si reflectie si trebuie sa avem grija cu totii sa iasa din acest proces intarita si cu valorile fundamentale neatinse.

Valul extremist si eurosceptic nu numai ca nu s-a stins la mal, ci capata putere in multe state europene. Doar prin eforturi comune si competenta poate fi oprit si acestea sunt necesare tocmai pentru ca urmeaza o reconfigurare a politicii la nivel european, al carei principal exponent il reprezinta componenta si arhitectura Parlamentului European.

Asadar, avem sansa de a participa si de a ne implica activ in formarea noilor grupuri politice si de a ne tine strans de mana cu alte forte politice care merg la lupta pentru renasterea si intarirea Uniunii Europene pe fundamentele valorilor comune care au construit edificiul european.

Oameni precum cei pe care ii trimite in Parlamentul European Alianta 2020 USR-PLUS sunt exact imaginea fidela a ceea ce cauta astazi intreaga Uniune Europeana: oameni competenti si integri, care au trait si crescut tinand sus flacara democratiei si a valorilor fundamentale europene.

Suplimentar, trebuie sa intelegem cu totii ca raspunderea pe care o purtam nu mai are nimic de-a face cu politica tipic romaneasca de pana acum. Epoca lui Liviu Dragnea si a celor ca el poate apune definitiv doar dupa ce reusim sa schimbam cu totul metehnele care au caracterizat aceasta epoca.

In plus, raul facut e in multe privinte atat de adanc infipt si de ramificat, incat va fi nevoie de mult timp si de solutii pe care nu le putem descoperi intotdeauna usor. Avem nevoie de rabdare pentru a intelege cu totii exact cu ce fel de politica vom juca de acum inainte.

Pentru ca nici Romania si nici Uniunea Europeana nu pot merge mai departe facand doar ceea ce s-a mai facut! Atunci cand reinventezi regulile jocului din mers si cand esti nevoit sa te adaptezi la ceva, trebuie sa tii cont de tot ce presupun nu numai vremurile noi, ci poate mai ales masurile impuse de acestea.

Poate cu atat mai mult acum va fi nevoie de rabdarea lucrurilor ce nu pot fi facute peste noapte si, mai ales, de implicare din partea tuturor celor care pot ajuta la schimbare.

Astazi, insa, ne bucuram de o prezenta la vot care se apropie milimetric de 50% si care pentru noi reprezinta un motiv de entuziasm, desi in alte state europene ar putea genera dezamagire. Nu-i nimic, vom creste, insa avem nevoie si de conditiile necesare pentru a putea creste.

Romania anului 2019 e caracterizata de blocaje la vot, care se simt din ce in ce mai puternic pe masura ce prezenta la urne se apropie de 50% sau o depaseste. Este mai mult decat clar faptul ca sistemul electoral actual si metoda de organizare actuala a alegerilor nu vor putea acoperi niciodata tot bazinul electoral care doreste sa isi exercite dreptul la vot si ca perioadele pentru care acest sistem functiona sunt demult apuse.

Avem nevoie de masuri care sa permita evitarea unor astfel de probleme pe viitor! Avem nevoie de vot electronic si de vot prin corespondenta si avem nevoie sa gandim in afara specificului de pana acum. Vrem sa fim mai europeni si sa avem o democratie mai profunda si mai functionala. Pentru asta, trebuie sa ne adaptam.

Daca vrem sa devenim pana la capat asemenea unor tari din Occident, e nevoie sa incepem prin a adopta mentalitatea si comportamentul celor de acolo, de la masuri specifice la conduita civica si electorala.

Implicarea civica, simtul raspunderii pentru viitorul tau si al celorlalti din jurul tau nu presupun un gest izolat, pierdut pe retelele de socializare sau facut intr-un moment de inflacarare, ci presupun continuitate. Sa nu uitam asta nici pana la viitoarele alegeri, nici atunci cand ne vom gandi la modul in care putem imbunatati Romania. Pentru ca este nevoie de mult mai mult decat de o gura de aer.

Nu daramam muntii de coruptie si incompetenta doar cu aerul proaspat adus de aceste alegeri. Trebuie sa incepem sa intelegem democratia si valorile europene si sa incepem sa schimbam frontul atmosferic! Iar asta se poate face doar impreuna, prin implicare.

Mihai Sandu este consilier parlamentar cu o experienta de peste 6 ani in administratia publica centrala, expert pe relatii externe al USR si vicepresedinte al USR Prahova.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#rezultate alegeri europarlamentare, #vot diaspora alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019