Ziare.com

Unde si cum votam la alegerile europarlamentare si referendumul pentru justitie

de Redactia Ziare.com
Duminica, 26 Mai 2019, ora 07:00

   

Unde si cum votam la alegerile europarlamentare si referendumul pentru justitie
Cetatenii care au implinit pana pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt asteptati la vot pentru a-i alege pe cei care ii vor reprezenta, pentru urmatorii 5 ani, in Parlamentul European, dar si pentru a raspunde intrebarilor puse in cadrul referendumului pentru justitie.

Pot vota toti alegatorii cu cetatenie romana, cu domiciliul in tara sau in strainatate. Cetatenii unui alt stat UE care au resedinta sau domiciliul in Romania pot vota la euroalegeri, dar nu si pentru referendumul pentru justitie.

Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.

Sectiile se deschid duminica, 26 mai, la ora 07:00 si se inchid la ora 21:00. Dupa ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja in incinta.

Fiecare alegator poate vota o singura data, pentru reprezentantii unei singure tari.Unde votam

Daca va aflati in localitatea de domiciliu puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, daca nu, puteti vota la orice sectie, pe lista suplimentara.

Daca aveti domiciliul in Bucuresti, puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, nu se poate vota in alt sector.

AICI poti afla sectia la care esti arondat

Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla in strainatate pot vota la orice sectie din cele anuntate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fara a fi necesar sa se inregistreze inainte.Afla AICI toate detaliile despre votul in strainatate si vezi aplicatiile care te ajuta sa gasesti cea mai apropiata sectie

Romanii care aleg sa voteze pentru listele altui stat UE in care au domiciliul sau resedinta pot vota la referendumul pentru Justitie.

Ce acte trebuie sa avem la vot

Romanii care voteaza pe teritoriul tarii au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile in ziua votului. Ca alternativa, acestia mai pot vota DOAR cu pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.

Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Alegatorii comunitari, adica cei cu alta cetatenie a unei tari UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania, si care este considerat act de identitate in statul emitent.

Atat sambata, 25 mai, cat si duminica, 26 mai, este program prelungit pentru eliberarea actelor de indentitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate. Pentru a afla exact programul, consultati site-ul Directiei de Evidenta a Persoanelor din localitatea in care locuiti.

Urna mobila

Alegatorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza de boala sau invaliditate pot solicita urna speciala (mobila) de la sectia de votare cea mai apropiata de locul in care se afla in ziua alegerilor printr-o cerere scrisa insotita de documente justificative. Cererea se face cel tarziu in preziua alegerilor.

In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii.

Fiecare sectie de votare are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.

Aceleasi reguli se aplica si persoanelor retinute.

Urna mobila poate fi solicitata doar in tara.

Cum arata buletinele de vot

Fiecare alegator care voteaza si la europarlamentare, si la referendum, va primi 3 buletine de vot. In sectie va trebui sa semnati in trei coloane borderoul de prezenta.

In fiecare sectie vor fi si 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numarul urnei in care trebuie sa-l introduceti. Nu e nicio problema daca introduceti buletinele in urna gresita, votul nu se anuleaza.

Un buletin veti primi pentru alegerile europarlamentarea. Ordinea partidelor si candidatilor independenti pe buletinul de vot a fost stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti.Vezi lista candidatilor romani la alegerile europarlamentare?

In cazul referendumului veti primi doua buletine de vot, cate unul pentru fiecare intrebare.

Intrebarile care ne sunt puse la referendumul pentru Justitie, explicate

Citeste care sunt conditiile ca referendumul sa treaca - prezenta la vot, un factor esential

Puteti alege sa votati doar la unul dintre scrutine, nu se va contoriza prezenta si in cazul celuilalt.

Sfaturi pentru un vot corect

Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot!

- Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

- Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

- Aplicati stampila cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

- Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna corespunzatoare (vor fi folosite urne diferite pentru alegeri si referendum) astfel incat sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

- Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

- Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate) . Se va aplica un singur autocolant, indiferent daca votati doar la referendum sau la europarlamentare, verificarea urmand sa fie facuta in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

- Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Te intrebi de ce sa votezi la aceste alegeri? Iata cum a contribuit, concret, apartenenta la UE la dezvoltarea Romania
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 57700 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MAE si Melescanu au facut inca o tentativa de fraudare a acestor

alegeri, prin indicatii false aflate in declaratia pe care cei din strainatate trebuie sa i semneze. Iata aici aceasta declaratie:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/model_declaratie_dec62.pdf

In ultimul rand scrie:
**) Se inscrie denumirea statului membru al Uniunii Europene.

Ce fac atunci cetatenii romani care au domiciliul in Confederatia Helvetica, Canada, Australia, Norvegia, etc? Nu toate statele Lumii sunt membre UE !!!

Luati deci legatura cu MAE si propuneti corectarea ultimului rand astfel:
**) Se inscrie denumirea statului de domiciliu.

 

"Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie

si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale".

In ce categorie se inscrie Nicolae Liviu Dragnea, dublu condamnat penal?

 

bravo

felicitari redactiei "ziare com". aceste sunt intradevar informatii e interes public si utile.

 

multi romani naivi

Alianta 2020 este formata de majoritatea ateilor (oameni fara credinta si iubire), si extremismul spre dreapta este specific acestora. Bogatia materiala nu este utila fara bogatie morala si spirituala. Comunismul a avut mare succes in tara din cauza razboiului mondial dar si a comportamentului rau, negativ interbelic a partidelor PNT, PNL cu romanii. SUA si Europa occidentala totusi a tradat nu doar Romania dupa razboi cand ne-a lasat catre URSS. Multi parlamentari din Uniunea Europeana vor fi nationalisti, populisti, extremistri (ajutati de Rusia). Prezenta la vot va fi mare acum dar mica la alegerile locale, parlamentare iar PSD, ALDE vor avea impreuna 40% la care se adauga UDMR. PSD a majorat salarii, pensii, alocatii, iar veniturile romanilor au crescut in medie mai mult decat inflatia. USR, PLUS trebuie sa ramana calmi, la locul lor sa nu aiba ROMANIA probleme cu Europa, Rusia si alte tari vecine.

E simplu

Razvanus tata !
Vezi ca tovarasul Ion Ilici Iliescu este pe buletinele de vot de la Moscova !
Matale n-ai nici o treaba cu alegerile din Romania, o tara straina pentru matale !

@razvanus. Ai luat-o "pe ulei", cum se spune la

tine in satra. Debitezi niste enormitati nascute dintr-o mentalitate de habotnic din secolul trecut. Esti anacronic fata de anul 2019.

Boicot la referendum !

Cat de redus sa fii sa participi la un referendum consultativ, si nu decizional, fara vreun efect notabil ?! E doar un exercitiu de imagine pentru initiatorul sau, care am vazut ca nici macar nu-si mai aminteste bine ce intrebari a formulat !

 

o declaratie

a unui hot corupt:
nu votez contra hotiei!

@Kalle. Boicoteaza :)

@rasvanus. "bine ca diaspora nu vrea, nu are timp sa voteze unde este..." De unde ai scos perla asta? Din manualul proletarului? Roaga pe cineva sa-ti spuna ce este Diaspora :)

@barabula. Va rog sa ma scuzati ca "parazitez" postarea Dvs., cu care sunt total de acord :) Raman cu impresia ca stricam orzul pe gaste. Nu am sa mai dau sa bea unui magar caruia nu ii este sete (trollilor ciumei rosii).

bine ca diaspora nu vrea, nu are timp sa voteze unde este...

Mergeti acum la vot pentru alegerile europarlamentare dar sa nu mergeti la alegerile din anul 2020 : locale si parlamentare unde PSD, ALDE, UDMR vor castiga minim 45% de voturi impreuna. Iar partidele liberale vor ramane din nou in opozitie minim 3 ani (poate 4 ani) pentru ca NU au unitate si membri lor se cearta din orice prostie. Sper ca romanii sa oboseasca de alegeri, sa nu vina sa voteze la alegerile mult mai importante pentru ROMANIA din anul 2020, tinerii sa se duca la plimbare, discoteci, restaurante, mall. Cei din USR, PLUS, PNL, PMP NU vor reusi sa aduca multi romani sa voteze. Alegeri anticipate sigur nu vor fi. Daca Uniunea Europeana se va destrama, romanii NU se vor putea impotrivi, nu suntem respectati in Europa, SUA, Rusia, etc. Partidele populiste si nationaliste vor castiga destule voturi sa ramana tarile SUVERANE in Uniunea Europeana, sa nu devina U.E. un superstat cum este SUA.

E foarte simplu

Ca sa fie boicot, mai intai trebuie sa le explici votantilor analfabeti ai mafiei PSD ce-i acela boicot !
Si pentru asta iti trebuie cateva generatii !
Asa ca lasati-o mai usor cu boicotul !

Remarc cu maxima placere disparitia reclamelor infamante pentru

sobolanii rosii :)

Remarc de asemenea ca un comentrariu repetat de 20 de ori, pe diverse pagini, cel al lui razvanus, Rank user: x5, 24.05.2019, 11:06 a ramas inca afisat aici. Ceea ce dovedeste ca Ziare.com este cat se poate de "corect" in politica sa editoriala. Este de retinut :(

Remarc de asemenea ca sinistrul de externe Plescoianu (MAE) nu a corectat declaratia pe care romanii din strainatate trebuie sa o semneze inainte de vot. Cei care nu locuiesc intr-u stat apartinand Uniunii Europene sunt exclusi dintr-o trasatura de creion chimic !!! Imi imaginez surpriza celor din Helvetia, Norvegia, USA, Canada, si restul Lumii :)

 

...

Sa vina europenii straini sa voteze in Romania, ca oricum decizia finala este a lor, nu a noastra.
Europenii straini una zic si alta fac.
Europenii straini vor sa dizolve natiunea romana.
Europenii straini vor sa dizolve dreptul de proprietate nationala romana.
Europenii straini vor ca noi romanii sa fim ca niste emigranti expatriati in propria noastra tara.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor