Vin alegerile, implica-te si tu: Se formeaza prima retea de observatori electorali francofoni din Romania

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 21:03
5009 citiri
Vin alegerile, implica-te si tu: Se formeaza prima retea de observatori electorali francofoni din Romania
Foto: Les Observateurs

Prima retea de observatori electorali francofoni din Romania se va forma in doua saptamani, in vederea alegerilor europarlamentare din 26 mai. Toti cei interesati vor beneficia de pregatire la cel mai inalt nivel si vor putea participa la prima misiune de observare cu prilejul acestui scrutin.

"Ne propunem sa formam in Romania o retea de tineri experti in observare electorala, care sa beneficieze de expertiza francofona in domeniu. Pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, organizam prima misiune de observare electorala independenta din Romania, formata exclusiv din tineri observatori francofoni", anunta echipa Les Observateurs, formata din tineri cu expertiza si experienta serioasa in domeniu.

Observatorii electorali trebuie sa fie independenti din punct de vedere politic, sa fie acreditati de o organizatie neguvernamentala si sa urmareasca respectarea legislatiei. Ei nu au dreptul sa se implice direct in procesul electoral sau sa ajute membrii biroului electoral, in schimb trebuie sa raporteze presedintelui orice neregula (verbal sau scris), precizeaza sursa citata.

Toti cei interesati sa se implice in aceasta actiune vor beneficia in primul rand de un training in limba franceza cu experti electorali francofoni, care vor prezenta mai multe despre vot, observare electorala si despre rolul observatorului in ziua alegerilor.

"Training-ul se va desfasura pe 15 mai, la ora 16:00, la Institutul Francez din Bucuresti. Ai posibilitatea de a participa si la training-ul sustinut in limba romana, organizat in cadrul proiectului national Fiecare Vot", se mai precizeaza pe site-ul Les Observateurs, unde poate fi gasit si formularul de inscriere.

De asemenea, cei care vor intra in reteaua observatorilor electorali francofoni vor mai primi:

  • Un badge - acreditare de observator electoral, kitul observatorului
  • Atestat de participare la trainingul sustinut de Consiliul Europei si la misiunea de observare electorala din 26 mai 2019, importanta pentru perspectivele universitare si profesionale ale celui care participa
  • Posibilitatea de a descoperi cum functioneaza democratia pe teren, intr-o sectie de vot, pe 26 mai.
  • Oportunitatea de a participa la toate actiunile sustinute de Reteaua observatorilor electorali francofoni si a organizatiilor partenere - conferinte post-electorale, colocvii, workshop-uri, party-uri

"Ca sa te simti un observator pregatit si increzator, si ca sa profiti din plin de aceasta experienta pe teren, noi ramanem la dispozitia ta online pentru orice informatie legata de ziua alegerilor si organizarea misiunii, precum si in ziua votului cu asistenta electorala telefonica: 0800 080 200 (gratuit, pentru Romania) ", se mai arata pe site-ul Les Observateurs.

Initiativa este sustinuta de: Consiliul Europei, Institutul Francez Bucuresti, Funky Citizens, Fiecare Vot si Expert Forum.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#retea observatori francofoni alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza japonesula
japonesula
rank 1
observatori francofoni? ce-i aia? poate kacofoni