Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot!

Duminica, 26 Mai 2019, ora 10:57
9243 citiri
Vrei alegeri corecte? Fii vigilent si semnaleaza neregulile la vot!
Foto: Arhiva Ziare.com

Europenii sunt chemati, duminica, sa decida viitorul Uniunii, iar romanii au sansa in plus de a se pronunta, la referendum, daca vor sa traiasca intr-o tara democratica, unde independenta Justitiei si statul de drept sunt respectate.

Masurile luate de Guvern pentru organizarea celor doua scrutine ce se desfasoara in paralel - alegerile europarlamentare si referendumul pentru Justitie - au creat multe suspiciuni si acuzatii ca partidele de la Putere vizeaza fraudarea votului. Vom primi 3 buletine de vot, vor fi 3 urne diferite, dar un singur autocolant pe buletin, urmand ca prezenta si votul unic sa fie asigurate prin Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot si de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).

Insa, ca cetateni, avem si instrumentele si responsabilitatea de a impiedica sau sanctiona posibile tentative de fraudare a votului de duminica.

In primul rand, prezentandu-ne la urne si exercitandu-ne dreptul de vot. Un vot exprimat e mai greu de fraudat!

Mergand la urne, putem observa si potentialele nereguli si avem numeroase optiuni unde sa facem sesizari.

Infractiunile pe care le putem intalni in ziua votului

votcorect.ro prezinta infractiunile electorale, asa cum sunt ele specificate in Legea 286/2009 privind noul Cod Penal:

Impiedicarea exercitarii drepturilor electorale

Art. 385.

(1) Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Coruperea alegatorilor

Art. 386.

(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Nu intra in categoria bunurilor prevazute in alin. (1) bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

Frauda la vot

Art. 387.

(1) Fapta persoanei care voteaza:

a) fara a avea acest drept;

b) de doua sau mai multe ori;

c) prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator

se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Violarea confidentialitatii votului

Art. 389.

(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda.

(2) Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Nerespectarea regimului urnei de vot

Art. 390.

(1) Deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare ori transportarea acesteia de catre alte persoane sau in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Falsificarea documentelor si evidentelor electorale

Art. 391.

(1) Falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu figureaza in aceasta lista.

(3) Introducerea in uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care altereaza inregistrarea ori insumarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare sau determina repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Sanctionarea tentativei

Art. 393.

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 385 si art. 387-391 se pedepseste.

Unde sesizam neregulile

Daca asistati la savarsirea unei fapte penale, sesizati de urgenta primul echipaj de politie (inclusiv la 112) sau intrati in prima sectie de politie sau parchet si redactati o plangere (daca sunteti vatamat de infractiune) sau un denunt (cand cunoasteti despre o infractiune) . Plangerea si denuntul se fac in scris si verbal.

Totodata, Expert Forum si Funky Citizens organizeaza un centru de informare si asistenta electorala pentru alegerile europarlamentare si referendumul din 26 mai.

Prin intermediul acestuia puteti afla raspunsuri la nelamuririle legate de ziua votului precum si asistenta pentru sesizarea neregulilor.

Pentru asta sunt puse la dispozitie numerele de telefon Telverde 0800 080 200 (pentru Romania, gratuit) si +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru strainatate).

Serviciul functioneaza pe 25 mai in intervalul 16:00 - 20:00 si pe 26 mai in intervalul 06:00 si 22:00.

Platforma votcorect.ro contine un formular prin care orice cetatean poate sesiza nereguli din campania electorala sau din ziua votului.

Si cei de la PNL au lansat un site special pentru sesizari de frauda la vot - oprestefrauda.ro.

Si aici gasiti un formular ce poate fi completat online, utilizatorii putand sa incarce si fotografii sau documente doveditoare. Sesizarea poate fi completata AICI.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#alegeri europarlamentare sesizare nereguli, #referendum justitie sesizare nereguli, #frauda vot europarlamentare 2019 referendum justitie , #alegeri europarlamentare 2019