„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 03:41
15366 citiri
„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024
Urnă de vot, sac de gunoi / Colaj Ziare.com. Unsplash

Un important segment al populației este pasiv atunci când vine vorba despre alegeri. Fenomenul electoral nu prezintă interes pentru acești cetățeni, din mai multe motive: necunoaștere și dezinteres, pesimismul extrem în legătură cu toți candidații, convingerea că „voturile oricum se fură”.

În cadrul unui interviu cu politologul Radu Enache, Ziare.com a discutat despre fraudarea alegerilor: în ce măsură mai este posibil acest lucru în 2024, având în vedere evoluția tehnologică, a sistemelor de monitorizare și implicarea din ce în ce mai mare a organizațiilor civile, în supervizare.

Dacă în urmă cu 30 de ani manipularea sacilor de voturi, la propriu, putea fi considerată o realitate în anumite situații, în prezent prea puțin se poate vorbi despre această „tehnică”, e de părere Radu Enache. Abordarea este mult mai complexă, susține cadrul universitar.

„Votul nu se falsifică așa cum crede îndeobște lumea, la numărătoare sau prin tot felul de șmecherii, așa cum se făceau prin anii ‘90. Se fură mai mult ca înainte acum, dar prin manipulare înainte de vot. Te trezești că votezi și după un an-doi ori îți dai seama că cel pe care l-ai votat nu face nimic, sunt multe exemple. Acum 25 de ani nu exista manipulare înainte de vot. În primul rând, nu existau sistemele de cercetare sociologică și de transmis mesaje care există acum. Pe scurt, există niște centre de putere care au suficienți bani, care cercetează săptămânal sau chiar zilnic starea de spirit a electoratului - exact ceea ce se întâmplă cu BRAT-ul și cu monitorizarea audienței. Văzând care e starea de spirit prin social media, prin tot felul de alte modalități, se introduc în spațiul public anumite mesaje, anumite idei, care dirijează starea de spirit, pornind de la ceva. Nu poți face niște lucruri cu bagheta magică, dar pornind de la anumite nemulțumiri, de la anumite clivaje din societate, acestea pot fi dirijate, accentuate sau dimpotrivă, pot fi băgate sub preș”, a declarat Radu Enache, pentru Ziare.com.

„Neprezentarea la vot, cea mai mare manipulare”

Sistemul democratic în România este destul de șubred, susține analistul politic.

„Cea mai mare manipulare se face inclusiv prin ideea aceasta, a neprezentării la vot. Dacă toți ai mei se prezintă la vot și cei ai adversarului spun că oricum nu contează, eu pot să câștig alegerile și cu 1.000 de voturi, de exemplu, o cifră extrem de mică. Sunt chestiuni care duc la o alterare, la o putrefacție a sistemului democratic, a ideii de democrație. Ea se păstrează în formă, dar înauntru nu mai există. E ca o insectă prinsă în insectar. Sunt prinse în acea carcasă, dar înăuntru nu mai rămâne nimic. Asta e foarte grav, pentru că ideea de democrație e cea care ar trebui să funcționeze și să dea vitalitate unei națiuni. Eu aș fi adeptul votului obligatoriu”, a mai comentat Radu Enache.

„Organizarea alegerilor locale într-un sigur tur, în pofida oricărui bun simț democratic”

O dovadă a lipsei de spirit democratic reprezintă organizarea alegerilor locale într-un sigur tur, ce favorizează alegerea unui primar din partea unei minorități a electoratului, raportată la întregul bazin electoral, avertizează Enache.

„E un lucru aberant faptul că s-a păstrat și se păstrează, în pofida oricărui bun simț democratic ideea de a avea alegeri în doar un singur tur pentru primari și consilii. Poți câștiga un post de primar cu 10% din voturi, urmat de candidați cu 9%, 8% și așa mai departe. Referitor la comasarea alegerilor, mi se pare o chestiune neconstituțională. Și CCR s-a pronunțat și deși știm că asta e dorința UE și au existat mesaje în acest sens, cu comasarea, doar ca să scoată oamenii la vot pentru a vota niște partide mainstream, nu e un lucru bun, inclusiv din punctul de vedere al precedentului.

Nu cred că vor fi mari surprize la alegerile din 9 iunie. Poate doar la unele primării, unde va fi o luptă strânsă”, a mai precizat Enache.

Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024
Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024
Aproape 500.000 de voturile nule au fost înregistrate la alegerile din 9 iunie. 5,1% din voturi au fost anulate în 2024, în creștere față de cifra din 2019, când doar 2,89% din voturi au...
Europarlamentarii Dreapta Unită cer o anchetă europeană asupra alegerilor. "Comisia Europeană trebuie să aibă o poziţie clară pentru apărarea democraţiei"
Europarlamentarii Dreapta Unită cer o anchetă europeană asupra alegerilor. "Comisia Europeană trebuie să aibă o poziţie clară pentru apărarea democraţiei"
Alianța Dreapta Unită le cere oficialilor de la Bruxelles să facă demersurile pentru o anchetă independentă asupra alegerilor desfășurate duminică, 9 iunie, după mai multe suspiciuni de...
#alegeri, #alegeri locale, #alegeri locale 2024, #alegeri europarlamentare, #alegeri europarlamentare 2024 , #alegeri 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?