A inceput campania. Constructori sau balerini?

Sambata, 12 Mai 2012, ora 20:36
2640 citiri
A inceput campania. Constructori sau balerini?

De fiecare data cand ne asezam pe margine pentru a privi cum se scurg orele pana la vizita la urne anticipam ca vom asista la cea mai dura, mai nesimtita si mai grea campanie electorala. Suntem convinsi ca decibelii, jongleriile cu sentimente si proiectele fanteziste vor depasi conventionalul si decidem ca ne este jena de parodia de democratie pe care o experimentam. Si ca nu e decat inceputul. Mereu.

Momentul plonjonului a coincis acum cu trecerea PDL in tabara celor care azvarl cu pietre, iar munitia a fost furnizata de politicieni care jurau ca nu vor avea tupeul sa propuna ministri cu probleme in biografie.

Insa daca Guvernul cadea in alt context, in ce masura suntem convinsi ca am fi asistat la o inclestare de proiecte? Sunt foarte curios care vor fi strategiile de comunicare, mai degraba daca vor indrazni candidatii sa se limiteze la a-si prezenta planurile, fara sa se atinga de politica de la nivel central.

Inclin sa cred ca nu vor rezista tentatiei, desi teoria spune ca indiferent cati bani ai investi intr-o campanie, nu poti muta dintr-o parte in alta mai mult de 5 procente. La Cluj-Napoca, de pilda, exemplul pe care il cunosc cel mai bine, 5 la suta pot decide cine castiga Primaria, Emil Boc sau Marius Nicoara, dar nu pot influenta situatia de la Consiliul Judetean, unde Alin Tise porneste in campanie avand o intentie de vot cel putin dubla fata de Horea Uioreanu.

Faptul ca primarii si sefii de CJ pornesc cu prima sansa este un loc comun, mai conteaza insa modul in care s-au comportat adversarii lor in acesti patru ani, cat de mult au muncit pentru a arata publicului lucrari incredintate pe spranceana, incompetenti in posturi-cheie, rude pe post de intermediari de spaga.

Cat mai conteaza, insa, galeata cu doi pui, o sticla cu ulei si un pachet cu biscuiti? In ce masura va plati un primar portocaliu care a facut drumuri, gradinite si locuri de agrement pentru gafele guvernarii lui Emil Boc?

In prima situatie, raspunsul e clar, nu degeaba a declansat Ioan Rus campania anti-mita electorala. In privinta pasivului Guvernarii Boc, insa, este vorba exclusiv de comunicare.

Fireste ca nu poti convinge un dascal care a ramas fara 25 la suta din leafa ca este fericit. Nici operatiunile de readucere a banilor la nivelul lui mai 2010 nu pun alifie pe rana, deoarece intre timp s-au scumpit carburantii, si de aici toate produsele de larg consum. Dar ii poti spune ca fara reducerea salariilor, Romania ramanea cu visteria schioapa si exista riscul ca, in absenta finantarii FMI, BM si UE, sa nu le mai poata achita deloc. Rezulta Grecia? Posibil.

Mi-ar placea sa cred ca inchiderea unor spitale pentru a reduce risipa cantareste mai greu decat maniera criminala de-a aplica o asemenea masura. Sunt multi romani de convins, insa, de un adevar sau altul. E nevoie de foarte multi bani, se va alearga dupa fiecare vot. Cum jumatate din electorat se afla la tara, aici vor conta faptele, nu vorbele. Alt sfert provine tot din mediul rural, deci suntem pe acelasi taram. Votul politic ramane in continuare important, numai ca romanii sunt cam obositi. Vor sa vada case, nu balet.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri locale 2012, #alegeri electorale 2012 , #Alegeri Locale 2012