Bucuresti, incotro? Personajele "colorate" care se lupta pentru Primaria Capitalei

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 08:13
5159 citiri
Bucuresti, incotro? Personajele "colorate" care se lupta pentru Primaria Capitalei
Foto: Arhiva

Daca lupta pentru o functie publica ar fi o cursa cu obstacole pentru nebuni, Primaria Capitalei ar putea fi exemplul perfect. Personaje care mai de care mai colorate isi doresc sa ocupe scaunul de primar, de parca, atunci cand ar ajunge acolo, ar fi capabili sa rezolve problemele dintotdeauna ale urbei.

Nici daca ar vrea, bucurestenii nu prea au de unde sa aleaga, cel putin deocamdata.

Campania electorala va incepe la 11 mai, iar pana acum, patru sunt candidatii siguri:

Sorin Oprescu, medicul primar al carui vis, autostrada suspendata, n-a reusit sa prinda contur, dar in schimb a facut cel mai lung carnat si a adunat cei mai multi Mosi Craciun.

Conduce detasat in toate sondajele de opinie si nici macar nu se teme de contracandidatii sai. "Bucurestenii vor decide", obisnuieste sa spuna, prin interviuri.

Silviu Prigoana, "regele gunoaielor", care este candidatul ales de PDL pentru a-l infrunta pe Oprescu. Cu mult inainte de inceperea campaniei, in Bucuresti au inceput sa apara banere cu "Silviu Prigoana, plici de-aici!", in care simbolul electoral al pedelistului este la loc de cinste.

Candidatura lui Prigoana n-a fost "fara cantec", avand in vedere ca a pornit razboiul cu intelectualii din PDL pe care, dupa toate aparentele, l-a si castigat.

Irinel Columbeanu, micutul om de afaceri cunoscut pentru costumele sale fistichii, pentru casnicia si divortul rasunator de mult mai tanara si inalta Monica Gabor, dar si pentru aparitia in tabloide.

El nu a reusit sa stranga semnaturile necesare pentru a candida indepedent, drept care si-a depus candidatura sub umbrela Partidului Popular si al Protectiei Sociale.

"Planul nostru este foarte simplu. Proiectele trebuie sa se nasca in mod natural, nu sa fie cautate pentru a aduce beneficii nemeritate unora", ar fi principalul punct al platformei cu care vrea sa-i cucereasca pe bucuresteni.

Nicusor Dan, matematicianul care s-a "luat la tranta cu sistemul" si pare sa fi reusit sa adune cele 36.000 de semnaturi necesare pentru candidatura. Spre deosebire de Oprescu, candidat independent sustinut de USL, care a avut la dispozitie o adevarata retea pentru strangerea semnaturilor, Nicusor Dan s-a luptat neconventional, cu concerte pentru tineri si strangeri de semnaturi la o terasa din Calea Victoriei.

Comparat cu cei doi politicieni de mai sus, Nicusor Dan pare un adolescent boem aflat in treaba, laolalta cu toti cei care il sustin, de la Andrei Plesu si Cristian Preda, la rockerii de la Urma.

Ciudata este hiperexpunerea mediatica, la fel cum intriganta este si parerea despre homosexuali. "Sunt impotriva acceptarii comportamentului homosexual in spatiul public, in Romania. Consider ca aceasta ultragiaza valorile traditionale si, astfel, identitatea mea colectiva, legitima", a scris, nu demult, in revista Dilema.

Probabil ca Oprescu si Prigoana au aceeasi parere, dar macar nu au exprimat-o. Poate invata dl Nicusor Dan ca si homosexualii sunt oameni si poate ca si din impozitele lor va fi platit, atunci cand va ajunge la primarie. Pentru ca, daca nu are prea multe sanse la fotoliul de edil, Nicusor Dan va ajunge, probabil, consilier la Primarie.

Fostul olimpic international de matematica a castigat in ultimii ani 23 de procese impotriva lui Oprescu. Daca va ajunge consilier, in afara de scandal prin sedintele de consiliu sau sa se alieze cu PDL-ul, nu prea are parghii de actiune valabile.

In afara celor patru candidati aproape siguri, mai exista cativa aspiranti, sau mai bine zis aspirante.

Brianna Caradja, printesa faimoasa pentru noptile petrecute prin cluburi, in compania unor personaje dubioase, sau pentru divortul de un homosexual care voia sa-i ia averea.

Mai nou, este un fel de simbol al Pietei Universitatii, pozandu-se infasurata in steagul Romaniei sau urcata in duba jandarmilor. Pana joi, Brianna Caradja stransese doar 1.000 de semnaturi si, in disperare de cauza, a declarat pentru un tabloid ca la 1 mai se va duce la Arcul de Triumf sa stranga semnaturi topless. Ce-i drept, seful de campanie, George Epurescu, ne-a declarat ca nu va face acest lucru.

In manifestul pe care l-a distribuit presei dupa ce si-a anuntat candidatura, prea putine sunt planurile politice si concrete. Brianna Caradja vrea sa-i convinga pe bucuresteni cu fraze de genul "cel mai important este respectul omului fata de cetatean si al cetateanului fata de om", "puterea sta in oameni, in unitate, curaj, respect" sau "problemele zilnice ne sufoca, ne mananca timpul, ne tocesc nervii, ne inchid ochii".

Ioana Popescu, cunoscuta publicului de tabloide sub titlulatura de "sexy-jurnalista", este cea care a facut, acum ceva timp, topul fotbalistilor care i-au trecut prin pat.

Prin ianuarie, la scurt timp dupa ce Irinel Columbeanu si-a anuntat intentia de a candida, domnisoara dadea interviuri prin ziare, povestind ce si cum va face cand va ajunge primarita. De atunci, insa, nici un semn. Contactata de Ziare.com, ne-a declarat ca a renuntat la Primarie si vrea la Cotroceni, chiar daca reusise sa adune 15.000 de semnaturi "de la prieteni".

"M-am retras de la Primarie si candidez la Presedintie. Prietenii mei din politica mi-au spus ca nu are rost sa disipez voturile pentru Primaria Capitalei, pentru ca tot Oprescu o sa iasa", a declarat Ioana Popescu.

La un moment dat, alta starleta de prin tabloide isi anuntase intentia de a candida la Capitala: Sanziana Buruiana. In ianuarie, stransese 300 de semnaturi pentru candidatura ca independent. De atunci, insa, nu s-a mai auzit nimic despre intentia blondei, autointitulata presedintele Partidului Fotomodelelor.

Nici unul dintre posibilii candidati la Primaria Capitalei n-ar trebui sa ajunga primar. Problema este ca bucurestenii nu au alternativa. Daca ar exista un candidat credibil, serios, un bun manager, cat de cat cunoscut de bucuresteni, Sorin Oprescu ar avea cu cine lupta.

Insa legislatia impune conditii aproape imposibile pentru un candidat independent: 36.000 de semnaturi, adica doi la suta din totalul alegatorilor. Potrivit Legislation Online, in Germania, un candidat independent are nevoie de 200 de semnaturi din circumscriptia in care candideaza. In Suedia, e nevoie de 50 de semnaturi pentru alegerile locale si 150 pentru cele regionale.

Un candidat independent la prezidentiale (!) din Portugalia are nevoie de 7.500 de semnaturi. Cu alte cuvinte, un independent trebuie sa stranga in Romania de cinci ori mai multe semnaturi pentru a candida la Primaria Capitalei decat un independent care doreste sa devina presedintele Portugaliei.

Romanii s-au saturat de politica, o spun toate sondajele de opinie. Poate ca un independent adevarat, fara nici o sustinere politica, dar cu experienta in administratia locala si, sa zicem, know-how pentru atragerea fondurilor europene, ar fi avut sanse. Noi? Ramanem sa votam un "colorat".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#candidati Primaria Capitalei, #candidaturi independente primarie , #Alegeri Locale 2012