Campania electorala pentru alegerile locale incepe vineri

Vineri, 11 Mai 2012, ora 07:07
2634 citiri
Campania electorala pentru alegerile locale incepe vineri

Chiar daca Romania se afla deja sub asediul afiselor electorale, din punct de vedere legal campania incepe abia vineri, 11 mai, si se va incheia in data de 9 iunie, ora 7.00.

Scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, municipali, judeteni si a presedintilor consiliilor judetene are loc in data de 10 iunie.

Locotenentul protestatar candideaza din partea unui partid cu 40 de membri

Procesul de votare din 10 iunie va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora

21.00.

Legea prevede ca, in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile, in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.

In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, care pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe.

Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.

Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.

Neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea, inclusiv de catre candidati, de bauturi alcoolice in timpul adunarilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc, potrivit legii, cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Potrivit prevederilor legale, primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca, prin dispozitie, locuri speciale pentru afisaj electoral, care trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.

Este interzisa utilizarea de catre un partid politic, alianta politica, alianta electorala ori candidat independent a locurilor speciale de afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre alt competitor electoral.

Afisajul electoral este permis si in alte locuri decat cele speciale numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, dupa caz, al detinatorilor.

Organele de ordine publica sunt obligate sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale.

Candidatul USL pentru Botosani ofera premii pentru denuntarea mitei electorale

Legea electorala interzice afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Legea stabileste ca sunt contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala, precum si afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com