Cum vrea Nicusor Dan sa-l bata pe Sorin Oprescu la Primaria Capitalei - Interviu

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 08:41
6904 citiri
Cum vrea Nicusor Dan sa-l bata pe Sorin Oprescu la Primaria Capitalei - Interviu

Vrea sa lupte impotriva sistemului si sa reprezinte societatea civila in lupta pentru Primaria Capitalei.

A castigat, in calitate de presedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul mai multe procese impotriva lui Sorin Oprescu si alte cateva impotriva primariilor de sector.

A provocat zazanie in PDL, atunci cand Cristian Preda a anuntat ca-i sustine candidatura la Primaria Capitalei, in detrimentul lui Silviu Prigoana, candidatul PDL. In urma sustinerii acordate lui Nicusor Dan, Cristian Preda ar putea fi exclus din partid.

A reusit sa opreasca proiecte importante ale actualului primar: turnul din spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei, turnul de 10 etaje de langa Parcul Cismigiu, turnul de 17 etaje din strada Mantuleasa, turnul de 15 etaje din Calea Dorobanti, turnul de 100 metri inaltime din intersectia Razoare.

A fost olimpic la matematica, a studiat la cea mai buna Universitate din Franta (Ecole Normale Superieure de Paris) si si-a luat doctoratul in matematica, tot in Paris.

A ales sa se intoarca in Romania si a infiintat, in 2008, Asociatia Salvati Bucurestiul, care s-a opus de-a lungul timpului demolarii caselor cu valoare de patrimoniu, constructiei de imobile "nesimtite" in zonele protejate ale Capitalei si disparitiei spatiilor verzi.

Il cheama Nicusor Dan si vrea sa candideze "impotriva sistemului" ca independent la Primaria Bucurestiului. Zilele acestea strange semnaturi pentru a-si depune candidatura.

L-am gasit stand de vorba cu oameni de pe strada, in gradina Green Hours din Bucuresti, intr-o zi cu soare, cand lumea se pregatea pentru Florii si ne-a vorbit despre cine este, ce vrea sa faca, de unde si cati bani are, precum si despre primul lucru pe care l-ar face, daca ar ajunge primar.

Cine sunteti si de ce vreti sa candidati la Primaria Capitalei?

Am castigat doua olimpiade internationale de matematica, un doctorat in matematica la Paris, am fost unul dintre initiatori si director executiv la Scoala Normala Superioara din Bucuresti, in perioada 2000-2006, o scoala de excelenta in stiinte exacte, si din 2008 sunt presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul. Cele mai mari realizari ale noastre sunt schimbarea Legii urbanismului, 23 de procese castigate impotriva primariilor din Bucuresti si 200 de proiecte nocive orasului blocate.

Toate aceste lucruri credeti ca va califica pentru a deveni primarul Bucurestiului? Nu faceti o treaba destul de buna ca presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul?

Sunt doua lucruri: Pe de-o parte raza de actiune a unui ONG este destul de limitata, intr-un an, din 300 de oameni care vin la noi reusim sa ajutam efectiv 30 sau 40. Putem sa-i indrumam pe toti, dar nu le putem rezolva problemele.

La fel, din cateva sute de autorizatii pe care le da Primaria, reusim sa anulam zece, cu eforturi uriase. Pe de alta parte, un ONG nu poate, prin structura lui, decat sa opreasca lucruri, nu sa creeze, pentru ca nu are niciodata forta.

ONG-urile sunt acuzate ca nu stiu sa faca altceva decat sa puna bete in roate. Dar acesta este chiar rolul unei organizatii neguvernamentale, ea nu poate face mai mult, din moment ce are buget zero.

Legat de ce ma califica pe mine pentru ca candida, pe de-o parte este faptul ca am reusit sa ridic de la zero o institutie universitara am dovedit abilitati manageriale. Pe de alta parte este faptul ca am avut aceste succese impotriva administratiei locale si dovedesc ca inteleg cum functioneaza aceasta.

Bucurestiul nu are un fundament economic, are nevoie de bani pentru a se dezvolta economic. Nici unul dintre primarii de pana acum nu a vorbit despre acest lucru. Investitiile pe care Primaria le face trebuie sa produca dezvoltare. Voi lansa in curand proiectul "Dambovita, axa creativa a Bucurestiului", in care sa aduci firme si universitati impreuna, pentru dezvoltare.

De cate semnaturi aveti nevoie si cate ati adunat pana acum?

Avem cam 16.000 de semnaturi si probabil ca trebuie sa strangem 36.000 de semnaturi. Este unul dintre lucrurile neplacute, faptul ca nici pana acum nu cunoastem numarul oficial de semnaturi pe care trebuie sa-l strangem. Directia de Evidenta a Populatiei ne-a transmis ca ne va da numarul exact abia pe 13 aprilie. In plus, inainte de 20 martie, nu am avut voie sa strangem semnaturi.

Care va este bugetul de campanie?

20.000 de euro, bani din buzunarul meu, din donatii au mai venit cam 4-5.000 de euro. Pana acum, am cheltuit vreo 6-7.000 de euro. O sa punem pe site toate veniturile si cheltuielile din campania electorala.

Cum ati rezolva problema traficului din Bucuresti?

In primul rand as face soseaua de centura, pentru ca 30 la suta din trafic este de tranzit. Acum, soseaua de centura are patru benzi numai pe o distanta mica, in zona de nord. Lumea prefera sa o ia prin centru pentru ca este mai scurt, ca timp.

Soseaua de centura trebuie extinsa la patru benzi, iar primaria ar trebui sa intre in parteneriat cu Ministerul Transporturilor si sa plateasca pentru extinderea centurii Bucurestiului. Primaria are tot interesul sa rezolve aceasta problema. Apoi as valorifica infrastructura deja existenta a CFR-ului.

Exista sase gari interioare plus inelul, care ar da posibilitatea sa se creeze un metrou usor care ar lungi, practic, traseul actualului metrou. In plus, trebuie sa avem curajul sa dam prima banda de circulatie autobuzelor si troleibuzelor. Toate orasele occidentale au facut acest lucru.

Sunteti de acord atunci cu autostrada suspendata a lui Sorin Oprescu?

Sunt de acord in principiu cu proiectul si nu este o autostrada suspendata, ci un inel median. Insa nu cred ca ar rezolva problema traficului din Bucuresti.

Sustin ideea ca circulatia pe inele trebuie incurajata, dar sa dai un miliard si jumatate, pentru care nici nu-i ai, pentru a face un segment dintr-un inel median nu este cea mai buna cheltuiala pe care Bucurestiul poate sa o faca, in momentul acesta.

Cum ati rezolva problema cainilor vagabonzi?

Am avut chiar ieri (vineri - n.red.) o discutie cu asociatiile de protectie a animalelor si am ajuns la concluzia ca toti cainii trebuie luati de pe strada. Acolo unde asociatiile de proprietari isi asuma responsabilitatea asupra lor primaria sa le ofere tarcuri in care acestia sa fie ingrijiti, chiar daca, pe termen scurt, acest lucru va urati orasul.

Iar cei care nu sunt luati de nimeni, trebuie dusi in adaposturi, iar cheltuiala sa fie suportata din cei 5 la suta din buget care sunt dati pe panselute, fantani arteziane sau bancute.

In plus, foarte important este sa ajungem sa stopam o data cainii noi care tot apar. Trebuie facut un recensamant al cainilor din curti, avand in vedere ca legea nu poate obliga proprietarul unui caine sa fie sterilizat. Ar trebui sa fie amenzi foarte mari pentru proprietarii de caini care abandoneaza puii pe strada.

Cum i-ati putea prinde si amenda pe cei care, sa zicem, se duc noaptea la o ghena de gunoi, pe strada, si lasa puii de caine?

Foarte greu, dar pe cei putini pe care ii prinzi, le dai o amenda atat de mare incat sa stie lumea, sa nu-i mai arunce.

Vi se pare Bucurestiul un oras curat?

Nu.

Ce-ar fi de facut? Este in totalitate vina Primariei?

Da, cred ca este vina Primariei.

Credeti ca este vina Primariei ca oamenii arunca hartii, mucuri de tigara pe jos sau sticle de plastic si gunoaie pe geam?

Sunt mai multe niveluri de discutie. Este vina oamenilor, dar este si vina Primariei ca nu a instituit un sistem de amenzi. Sau acestea exista, dar nu se aplica. Apoi mai este o problema cu firmele de salubrizare, care nu-si fac datoria peste tot. In plus, nu s-a facut nici o licitatie legala pentru contractele de salubrizate. Consiliul Concurentei le-a anulat pe cele existente in instanta.

Sa vorbim putin despre urbanism, despre cladirile construite haotic in Bucuresti...

Ma doare sufletul cand le vad, dar atata timp cat aceste cladiri au fost construite pe baza unor autorizatii date de institutii ale statului, adica primarii, nu pot fi demolate. Ar insemna o cheltuiala prea mare. Ce putem face?

De acum incolo sa se respecte legea, iar pe de alta parte sa avem un plan urbanistic general. Ar fi interesant ca la concursul de proiecte sa poata participa si grupuri mari de urbanism din lume.

Care ar fi primul lucru pe care l-ati face, daca ati castiga alegerile?

Trebuie schimbata echipa de directori, incepand cu directorul Departamentului Juridic din Primaria Capitalei. Apoi probabil ca as cere sa vad contractele in curs.

Credeti ca veti ajunge primar?

Am o sansa, exista o intreaga clasa de oameni care s-a saturat de cum merg lucrurile. Asa cum vad eu, oamenii astia s-au saturat sa voteze raul cel mai mic. Am o problema de notorietate pe care sper sa o suplinesc pana in ziua alegerilor.

Luptati impotriva sistemului, asa scrie pe afisele dvs. iar Sorin Oprescu a castigat alegerile folosindu-se de acelasi lucru. De ce ati ales un slogan asemanator?

Sorin Oprescu face parte din sistem. El a fost membru al Partidului Comunist, partidul l-a facut director de spital... Folosesc acest slogan pentru ca realmente sunt impotriva sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicusor Dan candidat independent primarie, #Nicusor Dan Salvati Bucurestiu, #Nicusor Dan interviu , #Alegeri Locale 2012
Comentarii
Poza martorana
martorana
rank 1
Suces si-ti doresc sa ajungi primar,apoi sef de stat!
Poza Neutron
Neutron
rank 5