Ziare.com

Deutsche Welle: Puterea elitelor birocratice

de
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:59

   

Deutsche Welle: Puterea elitelor birocratice
Puterea este exercitata in Romania de o elita administrativa care manifesta un mare scepticism, motivat sau nu, fata de capacitatea de autoguvernare a comunitatilor locale.

Marea dificultate a momentului este ca subiectul sistemului electoral nu mai poate fi disociat de brutalitatea contextului. In 2008, sistemul majoritar i-ar fi ucis pe liberali, in 2012 i-ar ucide pe democrat liberali. Gruparea Stoica care a generat sciziunea in sanul dreptei aliindu-se cu PD-ul ar pieri ucisa cu propriile arme. Se intelege ca, in acest context, o reflectie calma asupra subiectului nu mai este usor de realizat, iar cei care se incumeta sa o faca vor parea ca sustin fatarnic un punct de vedere strict partizan, scrie Deutsche Welle.

Totusi dezbaterea trebuie sa aiba loc, in ciuda emotiilor partizane. Si nu pornind de la teoria generala, ci de la situatia concreta a societatii romanesti. Argumentul cel mai des invocat impotriva circumscriptiilor uninominale (utilizat si impotriva uninominalului cu corectie proportionala aplicat in 2008) este ca, in general, straturile populare ale societatii sunt incapabile sa aleaga rational.

Citeste mai mult despre Puterea elitelor birocratice pe Deutsche Welle.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 913 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor