Ioan Oltean: Necesitatea comasarii alegerilor este aproape aprobata

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 17:52
1328 citiri
Ioan Oltean: Necesitatea comasarii alegerilor este aproape aprobata

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistrita, ca necesitatea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare a fost convenita in proportie de 99% in coalitia de guvernare.

Oltean a spus ca a mai ramas sa se stabileasca doar procentul de compensare a voturilor: "Este conturata in proportie de 99% necesitatea comasarii alegerilor; intr-o proportie mai mica, modalitatea in care se va realiza compensarea pe sistemul de vot: 60-40, 65-35, cam aici se lucreaza.

S-a stabilit cert ca la Senat vom merge pe sistemul de vot uninominal fara compensare: cine castiga colegiul castiga locul in Senat, cu reducerea numarului de parlamentari. La Camera, n-am cazut de acord asupra numarului care se va reduce; am cazut de acord ca in mod cert castigatorul colegiului ia colegiul. Urmeaza sa stabilim numarul de deputati si procentele de compensare".

Potrivit liderului PDL, in discutii nu s-a pus problema conditionarii comasarii alegerilor cu reorganizarea teritoriala, cele doua initiative avand "drumuri paralele".

In acelasi timp, Ioan Oltean spune ca rezultatele recensamantului populatiei ar putea influenta numarul de parlamentari, unele judete riscand sa piarda cate un deputat.

In ceea ce priveste discutiile cu UDMR, secretarul general al PDL spera ca problema comasarii alegerilor sa fie transata saptamana viitoare. In schimb, a cerut Uniunii sa renunte la ideea de a fi scoasa din Constitutie notiunea de "stat national".

"PDL nu va sustine niciodata o asemenea initiativa. Caracterul national, indivizibil si unitatea statului roman sunt caracteristici care nu vor face obiectul revizuirii proiectului de Constitutie, niciodata, cu participarea PDL. Este o initiativa pe care noi am condamnat-o, o condamnam si la ora actuala si sper ca UDMR sa fie constient si realist si sa o retraga fara sa o puna in dezbaterea comisiei juridice", a afirmat Oltean.

El si-a inceput conferinta de presa de vineri, de la Bistrita, cu urari adresate presedintelui Traian Basescu cu ocazia implinirii a 60 de ani de viata, caruia i-a facut cadou o editie de lux a colectiei de poezii ale lui George Cosbuc: "Ii urez presedintelui Romaniei, astazi fiind ziua domniei sale, multa sanatate, multa putere de munca si sa fie in continuare acelasi om care lupta pentru interesele nationale. La multi ani, domnule presedinte".

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...