IPP: Schimbati legea electorala! - vezi cine a intrat in Parlament pe usa din dos

Vineri, 26 August 2011, ora 15:33
3958 citiri
IPP: Schimbati legea electorala! - vezi cine a intrat in Parlament pe usa din dos

Institutul pentru Politici Publice a facut un apel la partidele parlamentare sa schimbe actualul sistem de alegere a parlamentarilor, intrucat s-a dovedit a fi incorect, in conditiile in care foarte multi castigatori de colegii electorale nu au ajuns in Legislativ si milioane de voturi au fost irosite.

"IPP considera ca este imperativ sa se inlocuiasca actualul sistem electoral denumit

impropriu (uninominal), dezavuat de majoritatea zdrobitoare a alegatorilor, cu un sistem majoritar dupa formula "castigatorul ia totul" (first past the post), prin care acel candidat care obtine cel mai mare numar de voturi castiga alegerile in colegiul respectiv", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de IPP.

ONG-ul a mai publicat si un top al celor mai cunoscuti politicieni care au intrat in Parlament de pe locurile 2, 3 sau 4, constantand ca principalul beneficiar a fost PNL, care are jumatate din legislatori alesi desi nu castigasera colegiile.

"Lista celor care au obtinut un mandat in Camera sau in Senat desi nu s-au clasat pe primul loc cuprinde nume sonore cum ar fi: Iulian Urban, Sorina Placinta, Puiu Hasotti, Sergiu Nicolaescu, Titus Corlatean, Cristian David, Crin Antonescu, Mircea Diaconu, Mircea Cinteza respectiv Teodor Atanasiu, Constantin Nita, Vasile Gherasim, Tudor Chiuariu, Tinel Gheorghe, Sergiu Andon si Ludovic Orban - toti fiind pe locul 2, Cristian Topescu, Ioan Ghise, Constantin Cibu; Victor Socaciu, Mihaita Calimente, Diana Tusa, Alina Gorghiu - locul 3 respectiv Claudiu Taga si Ioan Mang - locul 4.

Din perspectiva principalelor partide, analizand rezultatele alegerilor parlamentare din 2008, constatam ca principalul beneficiar al sistemului mixt actual este PNL, care a avut 47% dintre deputati si 56% dintre senatori alesi dintre cei care au iesit pe locurile 2, 3 si 4.

In 2008 senatorii cu cele mai putine voturi din fiecare partid au fost urmatorii: Raymond Luca (944) - PNL/ales in circumscriptia diaspora, Riceard Viorel Badea (8.449) - PDL/ales in circumscriptia diaspora, Alexandru Cordos (8.520) - PSD + PC si Albert Almos (16.337) - UDMR, senatorii cu cel mai mare numar de voturi fiind Alexandru Mazare (43.872) - PSD+PC, Verestoy Attila (42.683) - UDMR, Toader Mocanu (38.563) - PDL si Romeo Nicoara (29.524) - PNL.

La Camera Deputatilor, cele mai putine voturi: Koto Iosif (34) - UMDR/ales in circumscriptia diaspora, Tudor Pantiru (533) - PSD + PC/ales in circumscriptia diaspora, Claudiu Taga (1139) - PNL si Mircea Lubanovici (1.651) - PDL iar deputatii cu cel mai mare numar de voturi fiind Korodi Attlia (23.674) - UDMR, Marin Almajanu (23.286) - PNL, Valeriu Zgonea (22.802) - PSD + PC si Gheorghe Albu (16.561) - PDL", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...