Marea aiureala electorala (Opinii)

Luni, 28 Mai 2012, ora 12:53
5003 citiri
Marea aiureala electorala (Opinii)

Fara sa ne dam seama si fara sa conteze macar, s-a scurs jumatate din campania electorala pentru alegerile locale.

Si poate singurul lucru desprins cu certitudine este ca foarte multi dintre alegatori habar nu au ce pot sa pretinda de la alesii lor. Cele mai multe dintre sondajele de opinie realizate in aceasta perioada ne arata ca principalele asteptari pe care le au romanii de la primari tin de disparitia cainilor vagabonzi de pe strazi si de crearea de locuri de munca.

E un amar paradox in aceste doua solicitari, care ne arata, pe de-o parte, cat de subtire este cultura politica in Romania, cat de putin inteleg cetatenii din rolul diferitelor autoritati de care depinde viata lor, dar si ca aceasta proasta intelegere are si cauze obiective, inclusiv legale.

Primarul are foarte putine posibilitati de a crea locuri de munca. Sigur ca ar avea, sa zicem, unele parghii mai degraba fiscale, oferind, de exemplu, unele facilitati la plata taxelor locale unor firme cu conditia sa angajeze preponderent cetateni din localitatea sau sectorul condus de primarul cu pricina, dar ele sunt minore. Crearea locurilor de munca tine de autoritatea centrala, de politica guvernamentala si daca pe acest criteriu alegem un primar luam o teapa imensa.

Haosul din capul multor romani care asteapta de la parlamentari locuri de joaca si curatenie pe strazi si de la primar locuri de munca este o cauza si o consecinta a calitatii foarte proaste a clasei politice. Oamenii nu stiu ce face fiecare autoritate, pentru ca nu au fost invatati, nu au fost educati. Asteptarilor lor sunt o varza, pentru ca si programele electorale sunt varza, pentru ca majoritatea candidatilor promit de toate pentru toti, spun ce vrea poporul sa auda, indiferent daca sunt promisiuni fezabile, indiferent daca promisiunile tin sau nu de prerogativele lor.

La fel de adevarat este ca de foarte multe ori autoritatile locale sunt impiedicate sa-si faca datoria. Ajungem asa la a doua durere a romanilor: cainii vagabonzi. Aceasta este o chestiune de competenta autoritatilor locale, dar atunci cand ea este o revendicare atat de extinsa este clar ca a devenit o problema nationala si ca rezolvarea ei depaseste posibilitatile primarilor, indiferent cat de competenti si gospodari sunt ei.

Si asta pentru ca primarii sunt legati de maini si de picioare de o legislatie nerealista. Legile Marinescu, menite pasamite sa protejeze animalele, n-au facut decat sa provoace suferinte mai mari si cainilor, si oamenilor. Oricate adaposturi ai construi, ele tot se vor umple la un moment dat si daca nu permiti eutanasierea anumitor exemplare, pe criterii bine stabilite, ajungi inevitabil la un blocaj total, adica la situatia in care suntem acum. Nu trebuie sa inventam roata, trebuie doar sa ne uitam la legislatia tarilor cu politica cea mai avansata in domeniul protectiei animalelor, dar si al sigurantei cetateanului.

Da, este normal ca oamenii sa ceara de la primari sa ii scape de haitele de pe strazi, dar din nefericire solutia nu se afla la ei, ci la alta autoritate care nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu aceasta problema, adica la Parlament. Desi este paradoxal, practic ajungem sa votam pe acest criteriu nu primarul, care nu ne prea poate ajuta desi, teoretic este de competenta lui, ci senatorul si deputatul. Ce sa mai intelega atunci omul si de ce sa ne miram ca asteptarile sale sunt haotice?

Citeste si:
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat marți, 28 septembrie, după ce CCR a dat dreptate Guvernului în conflictul cu Parlamentul privind moțiunea de cenzură, precizând însă...
PNL, amendă maximă după congresul cu 5.000 de participanți. Poliția a cerut filmările pentru a-i sancționa pe cei fără mască. Klaus Iohannis, posibil vizat
PNL, amendă maximă după congresul cu 5.000 de participanți. Poliția a cerut filmările pentru a-i sancționa pe cei fără mască. Klaus Iohannis, posibil vizat
PNL a fost amendat marți, 28 septembrie, de către Poliția Capitalei, cu suma maximă, adică 10.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID de la congresul partidului de sâmbătă....
Sursa: Ziare.com