PDL-ul verde, o strategie perdanta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 13:06
7314 citiri
PDL-ul verde, o strategie perdanta (Opinii)

Nu stiu cine este mintea care a conceput strategia verde si mai mult fara sigla a PDL pentru aceste alegeri locale, dar ea mi se pare cea mai proasta varianta cu putinta, chiar pentru un partid aflat intr-o situatie atat de dificila.

Daca veti merge prin tara nu prea veti mai vedea portocaliul, altadata omniprezent. Candidatii PDL fie au ales verdele, sub acoperirea unor aliante cu tot felul de forte minuscule care sa le permita aceasta rebranduire cormatica, fie merg pe albul neutru. Nici sigla PDL nu prea e prezenta. Ea fie lipseste cu totul de afisaj, fie este foarte discreta, aproape de neobservat la o privire rapida. Si nu numai in Bucuresti.

Spre exemplu in sectorul 2, bulevardul Lacul Tei este impanzit de afisele candidatului democrat liberal, toate colorate verde cu alb si fara sigla sau macar fara una usor de observat fara o studiere atenta a afisului. Singurul insemn PDL este prezenta pe unele dintre ele a Ancai Boagiu ca sustinatoare a candidatului cu pricina.

Pe undeva pot intelege psihologia acestei strategii, prin care PDL incearca sa mearga mai degraba pe profilul candidatilor care, daca nu pot fi ajutati prin votul politic, macar sa nu fe impiedicati de el. Dar aceasta strategie transmite mesaje ale disperarii cu efect contrar.

Disociindu-se de sigla si culoarea traditionale, candidatii PDL se disociaza implicit de propria guvernare. Asta inseamna ca le este rusine cu ea, deci recunosc ca ea a fost una proasta. Dar aceasta recunostere implicita vine in contradictie totala cu mesajul oficial al partidului, care nu-si asuma decat erori de comunicare si considera ca performanta guvernamentala a PDL a fost una foarte buna. De aici un mesaj de incoerenta si ipocrizie.

Apoi, aceasta revopsire si rebotezare este un truc ieftin care jigneste electoratul. Va imaginati ca sub o alta culoare si fara sigla nu stim ca sunteti aceiasi? Vreti sa ne pacaliti din nou?, sunt intrebarile legitime ale celor care il vad spre exemplu pe democrat liberalul Mircea Andrei, candidat la presedintia CJ Arges, zambind, singur sau impreuna cu candidati democrat liberali pe la primariile argesene, de pe afise verzi si fara sigla PDL. Cand iti fundamentezi campania pe o smecherie atat de transparenta nu poti avea pretentia sa fii luat in serios.

Si nu in ultimul rand, PDL transmite si un mesaj de lasitate. Buna sau rea, guvernarea ultimilor 4 ani a fost a lui. A profitat de pe urma ei din plin, a facut ce s-a priceput si ce nu s-a priceput. Guvernarile Boc, cu bunele si relele lor, sunt produsul partidului si indiferent cat de costisitoare ar fi din punct de vedere electoral, este o mare lasitate sa te lepezi de ele dupa ce ai muls ce era de muls de pe urma lor. Greselile enerveaza, lasitatea scarbeste.

Aceste mesaje proaste au efecte pe masura pe toate segmentele de electorat. Multi, putini cati mai sunt ei, sustinatorii democrat liberalilor nu pot fi decat demobilizati si derutati de aceasta rebranduire neoficiala si incep, probabil, sa se indoiasca si ei de corectitudinea propriilor convingeri. Daca PDL insusi se rusineaza si se piteste, poate ca are si motive intemeiate, nu-i asa?

Nehotaratii si cei pierduti de PDL nu pot fi convinsi de cei neconvinsi de ei insisi, nu pot avea incredere in cei care nu transmit un mesaj de incredere in ei insisi. Iar adversarii nu pot decat sa prinda aripi in fata acestei inhibitii si timorari.

Citeste si:
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
S C USL Felix SRL
rank 5
În Romania strategia câştigătoare nu poate fi decât Iliescu rosu.
nolticus
rank 5