Primari dintr-un tur - spaima PDL da palme democratiei (Opinii)

Joi, 02 Iunie 2011, ora 00:10
8601 citiri
Primari dintr-un tur - spaima PDL da palme democratiei (Opinii)
Foto:Gandul

Primarii vor fi alesi dintr-un singur tur de scrutin. Daca Traian Basescu nu intoarce legea in Parlament, e batut un cuie. Ce inseamna asta?

In primul rand, o palma data democratiei. Pentru ca vom avea oameni care ajung primari dupa ce au fost votati chiar si de doar 20% dintre votanti. Cu alte cuvinte, oameni pe care 80% dintre votanti nu i-au dorit. Nicio a doua sansa, nicio incercare de a vedea daca oamenii astia chiar reprezinta dorinta populara.

PDL, in foamea sa dupa voturi sau, sa zicem, in disperarea sa dupa voturi, a recurs la aceasta varianta care, da, ii mareste sansele si la alegerile locale, si la cele generale, dar miceste democratia. Reprezentativitatea. Sigur, formula nu e noua, iar PSD si PNL au recurs la o tactica la fel de dubioasa in 2008, cand au decis ca presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi in acelasi mod, deci nu pot poza acum in virgine politice. Cum ne amintim si ca legea uninominalului e chiar mai nedreapta si aberanta, intrucat trimite in Parlament oameni de pe locurile 3, 4 sau 5 in colegiile lor.

Cu alte cuvinte, la alegerile locale cresc sansele celor care au cele mai multe resurse, fie ei si personaje dubioase. Astfel, oameni care n-ar mai castiga in veci al doilea mandat intr-un scrutin in doua tururi isi pot asigura de pe acum patru ani extrem, extrem de linistiti. Tot ce le trebuie e un nucleu dur de votanti fideli, plus bani ca sa dea multe, multe galeti si pungi cu de toate. Reteta deja exista. Alegerea primarilor dintr-un singur tur ii da doar mai multe sanse de reusita.

PDL trage de unde poate

Mega-frauda electorala anuntata ca fiind deja planuita de PDL in 2012 nu se va produce. Oricat ar tipa USL, care stie la fel de bine ca si oamenii sai vor da camioane de mita electorala, asa cum face toata lumea la sat si in zonele sarace din orase. Sa nu fim naivi, asa se va intampla. Toti vor da, toti vor ciupi, nu va exista nicio frauda nemaiauzita. Din punctul asta de vedere, cele doua forte politice sunt la fel de vinovate. De pe acum.

Doar ca, asa cum se intampla mereu cu Puterea, aceasta are nevoie si de alte artificii. Legale, chiar daca putin imorale. Asa au facut toate puterile, asa va face si cea condusa de PDL, mai ales ca situatia ei e disperata in acest moment, cu USL pe cai mari in sondaje.

Sa fim intelesi, PDL nu a fortat adoptarea acestei legi pentru ca alegerile locale sunt tinta sa, ci pentru ca alegerile parlamentare sunt cele care conteaza mai mult, cu siguranta. Primarii aduc voturi, mai ales la tara, nu discursurile magistrale. Care oricum lipsesc. Mai multi primari inseamna mai multe voturi, e simplu.

Iar primarii sunt mai usor de ales cand tu esti la Putere si e un singur tur de scrutin. Pentru ca, asa cum se intampla de fiecare data, resursele si avantajele cele mai mari vin de la Putere pentru primarii sai. E simplu.

Si, daca esti un primar in functie cu un grup bun de sustinatori, vei fi avantajat. Mai ales ca nu vei avea un tur doi in care toate celelalte forte politice sa se coalizeze impotriva ta. Oamenii din PDL care au gandit asta stiu foarte bine ca, in contextul asta, legea ii avantajeaza. Ba chiar ar putea sa-i salveze. Daca nu de la infrangere in alegerile locale si parlamentare, macar de la un scor rusinos. "E calcul politic, da-o naiba de reprezentativitate si raspundere in fara cetateanului!"

Surperstaruri politice votate de neamuri

Mii de primarii vor fi castigate asa. Pe la tara, primarii se pot obtine si daca esti votat doar de neamuri si prieteni. Daca nu esti ultimul om si ai si oaresce calitati, strangi lejer un 20-30%, cu ajutor de la galeti.

Sa extindem asta acum la localitatile mai mari. Acelasi principiu. Ai comunitatea ta in randul unei comunitati mai mari, poti sa fii invingator fara probleme. Paradoxal, nu PDL e cel mai avantajat partid din coalitie, ci UDMR. Sunt localitati in care maghiarii reprezinta 25-30% din votanti si care in mod normal n-ar avea nicio sansa sa castige primaria, dar la care acum sunt favoriti, pentru ca sunt o comunitate unita.

Cu alte cuvinte, vointa a 30% din alegatori va fi impusa la 70%. O comunitate poate alege pentru alta. E logic? Cu siguranta nu. Aceasta lege e doar o smecherie a PDL. Expresia spaimei sale ca va pierde alegerile.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegere primari singur tur, #lege primari singur tur , #Alegeri Locale 2012
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
DICTATURA SECURISTA INTERLOPA - cu act normativ..... la ce sa ne mai asteptam ??? FRADA ELECTORALA legalizata ......
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Lumezene, legea respectă in totalitate democratia. Democratia originală Iliescu-KGB!