The Economist: Misterul cailor Domnului in politica romaneasca

Joi, 07 Iunie 2012, ora 22:45
4607 citiri
The Economist: Misterul cailor Domnului in politica romaneasca
Foto: adevarul.ro

Pe masura ce liderii municipali din Romania se pregatesc pentru alegerile locale din 10 iunie, acestia primesc ajutor dintr-un loc neasteptat. In cursa catre cabinele de vot, predicarea nu numai a cuvantului lui Dumnezeu, ci si a unuia dintre politicienii locali a devenit un obicei pentru mai multe biserici din Romania.

Presa din Romania a dezvaluit recent ca, in unele biserici din Bucuresti si din alte orase din tara, enoriasii contribuie la finantarea pliantelor de campanie, langa lumanari si plicuri cu tamaie, relateaza publicatia The Economist.

Clericii nu ascund activitatile lor politice. De altfel, in timpul unei vizite oficiale la Iasi, cel mai mare oras din nord-estul tarii, un preot local i-a spus prim-ministrului Victor Ponta ca "muncim ca primarul sa fie ales din nou cu o majoritate de voturi".

Biserica Ortodoxa, cea mai mare institutie religioasa din Romania, primeste fonduri publice, cu toate ca Romania nu are o religie oficiala de stat.

"Catedrala Mantuirii Neamului", o gigantica biserica luxoasa, este construita in prezent in Bucuresti, la un cost evaluat initial de Biserica la 400 de milioane de euro. Pe langa acestea, Guvernul a donat 11 hectare de pamant pentru proiectul care valoreaza in jur de 200 de milioane de euro.

Constructia a inceput in anul 2010 si a fost marcata de controverse, intr-o Romanie saracita, o tara unde mii de oamnei au iesit pe strazi la inceputul anului, pentru a protesta fata de masurile de austeritate ale Guvernului, lipsa locurilor de munca si standardele scazute de viata.

Alegeri Locale 2012

Totodata, mai scrie The Economist, in 2011, in Romania jumatate dintre spitale au fost inchise sau comasate, lasand mii de oameni, in special de la tara, fara un spital in apropiere.

Catedrala va fi construita in apropiere de Casa Poporului a lui Nicolae Ceausescu si va avea o inaltime de 125 de metri, putand deveni cea mai inalta biserica ortodoxa din lume. Cu o capacitate de 5.000 de metri, este menita sa simbolizeze unitatea spirituala a Romaniei si demnitatea nationala.

Confruntati cu presiune din partea publicului, liderii Bisericii au negat costul initial estimat, spunand ca aceasta constructie va necesita numai 100 de milioane de euro, bani ce ar fi urmat sa fie stransi din donatii, insa procesul de strangere a fondurilor ramane in continuare un mister.

Unii politicieni au fost insa foarte dornici sa ajute. DNA a dezvaluit recent o conversatie telefonica dintre Patriarhul Daniel si social democratul Viorel Hrebenciuc. Potrivit discutiei, politicianul i-a spus liderului bisericii ca il poate ajuta sa obtina un imprumut pentru constructia catedralei, de la Banco Espirito Santo, din Portugalia, iar cazul este in prezent investigat.

Biserica Ortodoxa este institutia in care au incredere cei mai multi romani, peste 80% din populatia Romaniei fiind adeptii acestei biserici. Liderii BOR au refuzat sa dea vreo explicatie referitoare la sursa de finantare sau la averea bisericii.

The Economist incheie, scriind ca, in credinta crestina, la sfarsitul lumii, la Ziua Judecatii fiecare va fi tras la raspundere pentru felul in care s-a comportat in timpul vietii. Alegerile locale de duminica nu vor marca sfarsitul lumii, dar ar putea fi o buna oportunitate pentru ca electorii sa ii judece pe politicienii locali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#religie legatura politica Romania, #religie alegeri locale Romania, #religie politica alegeri locale, #preot Iasi Victor Ponta, #alegeri locale 2012, #constructie Catedrala Mantuirii Neamului , #Alegeri Locale 2012