Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 10 iunie

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 09:11
8009 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 10 iunie
Foto: Arhiva

Romanii sunt chemati la urne, duminica, pentru a-si alege primarii, consilierii locali, judeteni si presedintii de CJ. In premiera, la scrutinul din 10 iunie, edilii urmeaza sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin.

Ziare.com va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre scrutinul din 10 iunie: tipurile de liste electorale, actele necesare pentru a vota, tipurile de infractiuni si pedepsele pentru acestea si, duminica, va va prezenta, minut cu minut, desfasurarea alegerilor.

Alegeri Locale 2012

Alegeri intr-un singur tur

Noutatea la alegerile din acest an o reprezinta modalitatea in care vor fi desemnati cei care vor ocupa scaunul de primar.

Daca pana acum, castigatorul era desemnat, dupa primul tur de scrutin doar daca obtinea mai mult de 50% din voturi, in acest an candidatul care obtine cele mai multe voturi este desemnat automat castigator, fara a se organiza si un al doilea tur de scrutin.

Exceptie face situatia in care doi candidati sunt la egalitate, circumstanta in care alegatorii vor fi din nou chemati la urne.

In cazul in care situatia de balotaj intervine intre 2 candidati la functia de primar, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre acestia decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscriptie declarandu-l primar pe celalalt candidat.

Si alegerea presedintelui de consiliu judetean se va face prin vot uninominal, intr-un singur tur de scrutin. Consilierii locali si judeteni vor fi votati pe liste de partid.

Cand se voteaza?

Cele 18.133 de sectii de votare vor fi deschise, duminica de la ora 7:00 pana la ora 21:00.

Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.

Cine voteaza?

Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cartii de identitate, cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic sau de serviciu.

In cazul elevilor din scolile militare, acestia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar. In lipsa acestor acte nu se poate vota.

Bucurestenii cu buletinele expirate le pot schimba inclusiv in ziua alegerilor

In plus, bucurestenii care nu au carti de identitate sau au aceste documente expirate le pot ridica de la politie chiar in ziua alegerilor, avand in vedere ca serviciile de evidenta a persoanelor din Capitala vor lucra sambata si duminica.

De asemenea, legea electorala le permite tuturor cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene care au rezidenta in Romania sa participe la alegerile locale, asa ca si ei pot vota la fel ca cetatenii romani. Mai mult, ei pot fi si candidati la alegerile locale.

Votul se poate exercita doar la sectiile de votare din localitatea de care apartii si pentru ale carei autoritati administrative votezi, exceptie facand-o cazurile speciale enumerate mai jos.

Cine voteaza cu urna mobila?

Persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, aflate in spitale sau in azile, pot vota cu urna mobila, numai daca au domiciliul in raza teritoriala in care se afla locul in care sunt internate.

In plus, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale si cele arestate preventiv voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Acestea pot formula o cerere catre conducerea penitenciarului, indicandu-si domiciliul si datele personale.

In aceasta situatie, insa, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la solicitarea scrisa a alegatorului aflat in imposibilitatea deplasarii, utilizarea urnei speciale.

In aceste conditii, se va forma o echipa, din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, care se va deplasa la domiciliul alegatorului cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii: stampila cu mentiunea "votat", buletine de vot, extras de pe copia listei electorale permanente/copia listei electorale complementare/listei suplimentare.

Potrivit BEC, pe raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, ce poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Unde voteaza membrii birourilor electorale?

Presedintele si membrii birourile electorale isi vor exprima optiunea la sectia de votare unde isi indeplinesc atributiile.

In cazul in care sectia de votare in care au atributii este diferita de cea in a carei raza au domiciliul, membrii birourilor electorale vor fi inscrisi in lista suplimentara si, in acelasi timp, vor fi radiate din lista electorala permanenta existenta la sectia de votare in a carei raza domiciliaza.

In aceeasi situatie se va afla, duminica, si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii publice in ziua alegerilor, precum si personalul tehnic auxiliar.

Cine nu voteaza?

Nu au voie sa voteze debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie.

Nici cetatenii ale caror drepturi electorale au fost restranse prin hotarare judecatoreasca definitiva nu au dreptul sa isi exprime optiunea politica prin vot.

Cum se desfasoara votul si care sunt etapele?

Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor de vot, transmite BEC.

In urmatoarea etapa, fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare, care dupa verificarea inscrierii in lista electorala, ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT".

Urmeaza votul propriu-zis. Alegatorii vor primi patru buletine de vot, cate unul pentru primar, presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni si locali. Se voteaza separat, in cabine inchise si aplica stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.

Dupa ce au votat, alegatorii au grija sa nu se deschida buletinul de vot. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea votului, daca secretul este asigurat.

In a patra si ultima etapa, stampila cu mentiunea "VOTAT" se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate al alegatorului, mentionand si data scrutinului. In cazul in care alegatorul voteaza in baza cartii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului.

Cine poate intra in cabina de vot?

Pezenta oricarei persoane in cabina de vot, in afara alegatorului, este strict interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor, pentru a-l ajuta.

Insotitorul nu poate fi ales din randul persoanelor care candideaza in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva.

Cand este valabil votul exprimat?

Voturi valabil exprimate sunt cele in care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui singur patrulater, potrivit BEC.

Mai mult, se considera valabil exprimat si votul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta, inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge altul.

Alegeri locale 2012: BEC explica ce inseamna vot valabil exprimat si nul

In cazul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de mentiunile care apar pe acesta.

De asemenea, anunta BEC, este valabil exprimat votul in cazul in care stampila cu mentiunea "Votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile, fara sa atinga vreun alt patrulater.

Cand este votul nul?

Vor fi considerate voturi nule atunci cand pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare sau cand buletinul are alt model decat cel legal aprobat.

Vot nul este si atunci cand nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" in niciun patrulater sau cand aceasta este pusa in doua sau mai multe patrulatere.

Daca stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge doua sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Tipuri de infractiuni si sanctiunile pentru acestea

Potrivit unui Ghid al Alegatorului, intocmit de BEC, impiedicarea unei persoane sa aleaga se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Totodata, violarea secretului votului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. BEC precizeaza ca se pedepseste si tentativa.

Votul multiplu, primirea si darea de mita electorala sunt pedepsite, totodata, cu inchisoare de la 6 luni la cinci ani. Si in acest caz, se pedepseste si tentativa.

In plus, introducerea in urna a unui suplimentar de buletine de vot, falsificarea documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate fals sau nul constituie infractiuni care se vor pedepsi cu inchisoare de la doi la sapte ani.

De asemenea, deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute la articolul 87 din Legea 67/2004 republicata constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseste si in aceasta situatie.

Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani. Pedeapsa se aplica si persoanelor care transporta urna speciala fara a face parte din biroul electoral al sectiei de votare. Tentativa, de asemenea, se pedepseste.

In sfarsit, votarea de catre o persoana care nu are drept de vot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Informari BEC

Prima informare a Biroului Electoral Central privind prezenta la vot la alegerile locale va fi duminica, la ora 11:30, iar datele sunt valabile pentru ora 10:00.

BEC a stabilit programul de monitorizare si informare a opiniei publice si presei asupra prezentei la vot pe 10 iunie.

Asadar, urmatoarea informare va fi facuta la ora 15:30 pentru ora 14:00, la 18:30 pentru ora 17:00 si 22:30 pentru ora 21:00.

Potrivit BEC, informatiile sunt obtinute dintr-un esantion de sectii de votare reprezentativ atat la nivel national, cat si judetean.

Birourile electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion au obligatia sa transmita informatii privind prezenta la urne pana la orele 11:00, 15:00, 18:00 si 22:00.

De asemenea, potrivit BEC, birourile electorale judetene, al municipiului Bucuresti sau ale sectoarelor vor furniza zilnic rezultate partiale incepand cu ora 10:00, din data de 11 iunie, pana la stabilirea rezultatelor finale. Informari privind rezultatele alegerilor se vor mai face la ora 14:00, 18:00, 22:00.

Ziare.com va va prezenta duminica, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de la algerile locale 2012

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri locale acte necesare, #vot nul alegeri locale, #BEC informari alegeri , #Alegeri Locale 2012