Vorbe de campanie (Opinii)

Sambata, 19 Mai 2012, ora 22:15
2145 citiri
Vorbe de campanie (Opinii)

Suntem in plina campanie electorala pentru alegerile locale si este normal sa fim bombardati cu tot felul de declaratii ale oamenilor politici. Fie de la noua Putere, fie de la noua Opozitie. Ca multe dintre acestea vor fi simple declaratii, vorbe de campanie, este de asteptat.

O declaratie remarcabila a venit in ultimele zile de la fostul premier Emil Boc. Domnia sa se straduia sa explice, bombastic, cum ca necazurile din ultima vreme (devalorizarea leului si intrarea Romaniei in recesiune) ar fi fost cauzate de Guvernul USL.

E adevarat, in primele zile de la caderea Guvernului Ungureanu, leul a mers "in jos". Asta se intampla si la "case mai mari" cand se schimba un guvern, indiferent in ce tara. Bursele sovaie, iar speculatorii ataca monedele cele mai slabe. Tot asa s-a intamplat la demisia Guvernului Boc si instalarea Cabinetului MRU.

Mai mult, s-a intamplat sa "cada" si monedele altor tari din jurul nostru in care nu se schimbasera guverne. Cauza? "Turbulenta" internationala, pentru ca nu doar leul s-a depreciat fata de euro, ci si euro fata de alte monede mai tari.

Cat priveste recesiunea, Romania nu mai are in ce recesiune sa cada, de vreme ce Guvernul Boc nu a luat nicio masura efectiva de stimulare a cresterii economice. Si, asta nu o spun eu, ci specialistii in economie. Tot ce-a stiut Guvernul Boc a fost sa "taie".

O declaratie surprinzatoare a facut zilele trecute si Victor Ponta: "Situatia Romaniei este stabila si aflata sub control, iar Banca Nationala si Ministerul Finantelor dispun de toate instrumentele pentru a atenua si diminua orice efecte negative".

Nu stiu, dar aceasta declaratie parca ar veni din gura lui Boc, care ne asigura obsesiv ca economia Romaniei merge ca pe roate. Ma rog...

Declaratia lui Ponta vine dupa intalnirea premierului cu seful statului, cu Florin Georgescu, ministru de Finante si vicepremier, si cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Cei patru au colaborat, au pus cifrele pe masa, au socotit plusurile si minusurile si a iesit declaratia lui Ponta. Sigur, toata lumea isi doreste sa fie asa.

Pe de alta parte, Emil Boc a inceput sa-i planga pe romani. Spune fostul premier ca, in actualele conditii de crestere a inflatiei, nu prea are sens ca romanii sa se bucure de banii care li se vor returna. Altfel spus, acesti bani nu le vor fi de mare folos. Pai, mai bine cei 2,2 milioane de pensionari nu ar primi banii pentru CASS, luati ilegal de Guvernul Boc. Nu?

Problema este mult mai simpla: aceste sume de bani sunt primite in transe lunare si nu sunt atat de mari incat sa poate influenta cresterea inflatiei. Mai mult, odata cu venirea verii o parte a preturilor va scadea la multe produse alimentare, iar jocul raporturilor dintre preturile produselor de import si cele autohtone poate tempera cresterea inflatiei.

Dar, cum spuneam la inceput, multe dintre aceste vorbe sunt doar declaratii de campanie.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...