Votul, intre mecanicism si maniheism (Opinii)

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 23:31
2088 citiri
Votul, intre mecanicism si maniheism (Opinii)

Comisia parlamentara pentru legislatia electorala, prin vocea presedintei de comisie, Sulfina Barbu - deoarece comunicatul oficial lipseste de pe pagina Senatului, care este Camera decizionala in acest domeniu - a facut public, zilele trecute, consensul asupra unui sistem de vot mixt - uninominal si pe lista - pentru alegerile parlamentare din toamna.

Despre cum va arata acest sistem mixt nu putem deocamdata decat specula. Ceea ce voi face si eu, intr-o alta cheie.

Mai toate legile electorale, de la lista pana la bizareria din 2008, care a denaturat ideea de vot uninominal, dar si pe cea de reprezentativitate, au fost concepute in asa fel incat numaratoarea voturilor sa se transforme in mod avantajos pentru majoritatea momentului in cat mai multe mandate parlamentare si cat mai egal distribuite teritorial. Si aici avem de-a face pur si simplu cu o mecanica electorala.

In acelasi timp, partidele dezavantajate de un anumit model de scrutin, dar mai ales diversii reprezentanti ai societatii civile, mai mult sau mai putin conectati la partidele competitoare, ori numai si numai dintr-un apetit excesiv pentru etica maniheista (pe lume nu exista nimic in afara Binelui si Raului care se lupta vesnic), sustin un anumit sistem de vot imbratisandu-l ca pe un filtru purificator al clasei politice.

Si unii si ceilalti au dreptate in aceeasi masura in care se si inseala. Au dreptate in teorie si sunt contrazisi de practica.

Indiferent de optiunea pentru un anumit sistem de vot, partidele vor promova, in general, aceiasi candidati, deoarece bazinul de cadre nu s-a schimbat radical din punct de vedere calitativ. Noii promovati in elita partidului, dupa cum s-a vazut, ori sunt ucenicii maestrilor vrajitori si stiu deja cum functioneaza bagheta magica, ori, dupa cateva pusee democratice, invata pe propria piele cum sa nu strice linia frontului, adaptandu-se din mers.

Nici macar reprezentativitatea alesilor in fata electoratului nu se schimba in vreun fel printr-un sistem de vot sau altul. Cata vreme votul imperativ este constitutional interzis, electoratul nu are nici un instrument la indemana pentru a-i sanctiona pe parlamentarii alesi de el.

Totodata, prevederile constitutionale spun ca parlamentarii odata alesi sunt in serviciul intregului popor si nu doar al propriului segment de alegatori. De unde si ipocrizia unor deputati si senatori care isi revendica legitimitatea de la electoratul din colegiul in care au candidat.

Care sunt atunci cauzele febrei pentru modificarea legii electorale?

In primul rand, varianta votului mixt - ca si orice alta varianta de vot, daca tinem cont de reducerea numarului de parlamentari macar prin scaderea populatiei - obliga la o redesenare a colegiilor electorale. Iar aceasta redesenare este luata in calcul in special de PDL (dar si UDMR si UNPR sunt la fel de interesate) datorita scaderii drastice de popularitate la nivel national, dar si la nivelul zonelor ce constituiau pana mai ieri fiefuri.

In al doilea rand, lista adaugata votului uninominal mareste sansele de eligibilitate a unor politicieni contestati. Si aici sunt avantajate toate partidele, fiecare dintre ele avand propriile sale schelete in debara, dar indispensabile intr-o lume in care notorietatea mondena, inertia si contributia financiara au inca valoare.

Mecanicist sau maniheist privit, sistemul de vot nu influenteaza in nicio modalitate calitatea clasei politice, ci doar ii perpetueaza printr-un alt tip de numaratoare metehnele.

Calitatea de care vorbeam se insereaza lent, prin schimbare generationala si dezvoltarea simtului cetatenesc, simt care in aceste clipe este fara doar si poate rizibil pentru veteranii politicii romanesti.

Ce dovada mai clara in acest sens decat inoperabilitatea clamatelor coduri etice sau politicile publice in dispretul consecintelor nefaste asupra societatii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem vot, #vot mixt alegeri, #vot uninominal lista alegeri, #sistem vot alegeri 2012 , #Alegeri Locale 2012