A cui e vina daca Gabriela Firea va castiga Bucurestiul?

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 07:22
12088 citiri
A cui e vina daca Gabriela Firea va castiga Bucurestiul?

Toti politicienii de "dreapta", sa zicem anti-PSD, plang de sare camasa de pe ei ca va castiga Gabriela Firea alegerile de la Bucuresti.

Ma astept ca in seara alegerilor, dupa aflarea rezultatelor, doamna Alina Gorghiu, co-presedinte PNL, sa se prezinte in fata alegatorilor si sa spuna ca cei care au votat cu Nicusor Dan sunt de vina pentru ca cel mai mare oras din Romania a trecut in portofoliul PSD.

La inceputul acestei saptamani, a fost un scurt joc de-a sondajul, care s-a prabusit, liberalii cerand ca reprezentantul USB sa se retraga. Acesta din urma le-a intors spatele. Normal, in toate sondajele interne ale partidelor e pe locul doi.

Dar o alianta politica nu se face prin sondaje. Nu stiu cine a inventat "tampenia" asta prin care se nominalizeaza un candidat la o functie publica. Probabil ca, in toamna, unele partide vor organiza sondaje ca sa afle pe cine sa puna pe lista pentru parlamentare. Altele, nici macar atat, iar destinul politic al unui om va sta in pixul sefului de trib. La asta se reduce democratia partidelor din Romania.

Toti evita votul, exact actiunea care sta la baza unei societati pluraliste. L-au inlocuit cu sondaje sau cu praful de pe toba.

Trebuie amintit ca voturile partidelor declarate anti-PSD reprezinta peste 50 de procente. Deci, aceste formatiuni, daca gaseau o cale de comunicare, reuseau sa aiba primar fara probleme. Dar au ratat. Iar balbaielile liberalilor au fost decisive.

Nu au putut sa treaca peste gestul de a sustine, alaturi de PSD, alegeri locale intr-un singur tur, iar dupa aceasta gafa, strategia lor a fost sa gaseasca un candidat perfect care sa-i invinga de unul singur pe social-democrati.

Iohannis l-a impins pe Cristian Busoi care s-a retras dupa o serie de gafe care i-au revoltat pe alegatori. L-au introdus in cursa pe Ludovic Orban insa si el s-a retras dupa ce a fost pus sub control judiciar. Apoi, PNL a cautat candidatul magic din "societatea civila" si l-au trezit pe Marian Munteanu care, intr-o saptamana, a aruncat partidul in aer. Inca mai cad bucati din el prin intersectii.

Nici el nu a rezistat insa prea mult in "functia" de candidat pentru Primaria Capitalei iar PNL a apelat intr-un final la Catalin Predoiu.

Nu era mai bine ca organizatiile PNL sa faca alegeri interne? Dar unele cinstite, nu importand modelul Dragnea. Alegeri cu campanie de o luna, cu dezbateri si cu votul tuturor membrilor de partid din organizatia respectiva. Iar conducerea centrala avea rol de arbitru, sa garanteze un vot curat, nu unul furat.

Apoi, daca ne-am trezit cu cel putin trei partide cu candidati anti-PSD si nu avem decat un tur, cine a oprit formatiunile de dreapta sa se alieze, sa faca dezbateri si sa-i cheme pe sustinatori sa voteze intr-un tur preliminar? Se putea vota la sediile partidelor implicate, se putea inchiria Sala Palatului, se putea vota online.

Se crea un mega-eveniment politic in care candidatii USB, PNL si PMP faceau o repetitie generala pentru alegeri, aveau un candidat unic, castigator sigur in fata doamnei Firea, se ridicau la nivelul asteptarilor cetatenilor, dar distrugeau si campania PSD, ba mai mult, le ofereau oamenilor oportunitatea sa constate ca votul lor chiar conteaza.

Da, era nevoie de o procedura, de reguli, de observatori, dar, mai presus, era nevoie de buna-credinta. In fata unei astfel de actiuni civile, nu ar fi rezistat niciun PSD. Iar liberalii, chiar daca ar fi pierdut Bucurestiul, ar fi castigat increderea cetatenilor, incredere care le-ar fi garantat formarea guvernului dupa alegerile din toamna.

Nu aveai nevoie nici de afise, nici de reclama online sau de aparitii sterile la TV. Ar fi duduit Facebook-ul. Televiziunile s-ar fi batut sa dea stiri si informatii despre "batalia dintre candidatii dreptei", iar social-democratii ar fi fost izolati. Intelepciunea si solidaritatea sunt arme imbatabile.

Asta inseamna reforma. Pana atunci vom defila cu Firea, iar doamna Alina Gorghiu, domnule Catalin Predoiu, domnule Nicusor Dan si domnule Robert Turcescu, alegatorii n-au nicio vina pentru ca domniile voastre n-au reusit sa comunice si sa gaseasca o solutie de compromis. Acest fapt arata ca nu va pasa atat de mult pe cat spuneti de destinele orasului.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...