Alegerea primarilor dintr-un tur: PNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 15:17
3986 citiri
Alegerea primarilor dintr-un tur: PNL cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR

Reprezentatii PNL au transmis o scrisoare deschisa Avocatului Poporului prin care au cerut sesizarea Curtii Constitutionale privind legea electorala care prevedere alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si nu din doua, asa cum vor liberalii.

In scrisoarea deschisa, PNL precizeaza ca alegerea primarului este constitutionala doar daca este realizata de majoritatea cetatenilor care se prezinta la vot, transmite Stiripesurse.ro.

In plus, se subliniaza faptul ca revenirea la doua tururi de scrutin reprezinta o revenire la votul dinainte de alegerile locale din 2012.

Iata scrisoarea liberalilor:

"Avand in vedere atributiile Avocatului Poporului prevazute de Constitutie in privinta 'apararii drepturilor si libertatilor persoanelor', precum si prevederea constitutionala care permite ridicarea directa a exceptiilor de neconstitutionalitate in privinta legilor aflate in vigoare,

Va solicitam sesizarea cu celeritate a Curtii Constitutionale in sensul ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede ca la alegerea primarilor este realizata intr-un singur tur de scrutin: Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

In sustinerea acestei solicitari va transmitem argumentatia care sta la baza solicitarii noastre, precum si considerentele pentru care sustinem ca alegerea primarilor este constitutionala doar in masura in care este realizata de o majoritate a cetatenilor care se exprima prin vot. Acest lucru poate fi realizat prin revenirea la formula alegerii in doua tururi de scrutin.

Alegerea primarilor in 2 tururi de scrutin duce la corectarea unei erori in privinta standardului minim de legitimitate/reprezentativitate pe care trebuie sa-l indeplineasca alegerile.

Trecerea de la un singur tur de scrutin la 2 tururi de scrutin NU presupune modificarea sistemului electoral (ramane uninominal majoritar), ci completarea lui prin introducerea conditiei obtinerii cel putin a unei majoritati de 50% plus 1.

2 tururi de scrutin inseamna revenirea la formula initiala (nu este o formula noua) utilizata la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004, 2008.

Constitutia nu permite exercitarea suveranitatii poporului altfel decat prin intermediul vointei populare a unei majoritati, exprimata prin alegeri.

Recomandarile organismelor internationale de profil, cum este cazul Comisiei de la Venetia, nu interfereaza in acest caz intrucat principiul fundamental pe care il au in vedere este consolidarea exercitiului democratic.

Astfel, 2 tururi de scrutin presupun mai multa legitimitate, mai multa reprezentativitate si in final mai multa democratie. Din acest motiv, demersul nu poate fi considerat decat unul democratic."

Iohannis sustine alegerea primarilor in doua tururi (Video)

Ce spune Gabriel Oprea despre alegerea primarilor in doua tururi

De asemenea, in scrisoarea PNL se arata ca majoritatea "este capitala pentru alegerea primarilor pentru ca transpune prevederile constitutionale care contureaza sensul legitimitatii/reprezentativitatii" si ca "alegerea primarilor intr-un singur tur incalca principiul majoritatii consacrat de Constitutie".

In acest sens, potrivit liberalilor, "vointa majoritatii este principiul dupa care se defineste democratia constitutionala".

"Constitutia Romaniei atribuie conceptului de majoritate un singur sens, acela de cel putin jumatate plus unu din optiuni", continua scrisoarea PNL, in care se face comparatia intre primar si presedintele Romaniei: "Primarul trebuie sa fie depozitar, la nivel local, al aceluiasi tip de legitimitate cu al presedintelui Romaniei".

Democratia e relativa - Ciolos si-a schimbat viziunea in legatura cu alegerea primarilor in doua tururi

In plus, se noteaza in scrisoare, "introducerea a 2 tururi pentru alegerea primarilor NU modifica sistemul electoral propriu-zis".

Nu in ultimul rand, PNL solicita o OUG pentru reintroducerea a doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor in 2016. Aceasta idee a fost sprijinita de presedintele Klaus Iohannis, iar premierul Dacian Ciolos a declarat ca Guvernul "analizeaza" toate posibilitatile, inclusiv asumarea raspunderii in Parlament.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com