Alegeri locale 2016: 3 motive de optimism

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Sambata, 04 Iunie 2016, ora 09:20
4687 citiri

Multi sunt pesimisti atunci cand se gandesc la anul electoral 2016, in special la "Cenusareasa", adica alegerile locale.

Ar trebui sa fim mult mai optimisti. Desi nu vor aduce vreo minune sau o curatare a clasei politice, alegerile locale de anul acesta vor arata multe semne ca ne indreptam, chiar asa ridicol de incet, in directia cea buna.

Cateva argumente pentru asta:

1. Vom vedea o innoire

Multi "dinozauri" invechiti in rele, de la mai toate partidele, vor parasi scena. Unii din cauza de incompatibilitate, altii pentru condamnari sau probleme penale foarte grave. Sa nu avem nicio indoiala, altii le vor lua locul. Altii ca ei vor ramane in functii.

Dar o sa vedem si innoire. Oameni mai corecti si mai competenti vor intra in consilii sau vor deveni primari provenind din vechile partide. Da, cele atat de corupte.

Pe langa asta, multe partide noi si mai curate vor intra in consilii judetene si locale, ba poate chiar vor castiga primarii.

Oricum ar fi, vor fi voci critice in consilii, care mai pot opri dezmatul pe bani publici si aduce un plus de diversitate. Vorbim de M10 al Monicai Macovei, de Uniunea Salvati Bucurestiul a lui Nicusor Dan, poate de Pentru Iasi in Capitala Moldovei sau Partidul Oamenilor Liberi al antreprenorului Dan Masca la Targu-Mures.

Tot structurile vechi vor domina, insa va exista o bresa. O bresa care se va largi cu timpul.

2. Tema "mutilarii" Justitiei a iesit de pe agenda

Spre deosebire de 2012, tema "preluarii controlului", a acuzelor asupra asa-zisei "politii politice" si toate cele inrudite a iesit de pe agenda.

Pentru cei care isi amintesc, asta a fost in 2012 o componenta solida a campaniei electorale. Nu si acum. Nu pentru ca o foarte mare parte a politicienilor nu ar dori sa "dea la picioare" Justitiei. Nu pentru ca nu ar incerca dupa alegeri. Ci pentru ca suntem in alt punct, unul in care Justitia e mult mai consolidata, din toate punctele de vedere.

3. Mobilizarea societatii civile

Societatea civila devine tot mai activa pe masura ce si democratia noastra se maturizeaza. Am vazut-o si la alegerile astea locale. Demersul jurnalistului Liviu Avram pentru votul in doua tururi, reactia de la candidatura periculoasa a lui Marian Munteanu si atentia continua la comportamentul candidatilor sunt demne de mentionat.

Avem acum chiar si site-uri care monitorizeaza lucruri de interes, de la practicile electorale pana la declaratii care sunt acum verificate factual.

Pe langa toate astea, merita amintit si un nivel usor mai ridicat al dezbaterii. Atat la Bucuresti, unde e cel mai vizibil, cat si in alta parte, s-au discutat mai mult propuneri concrete decat s-a aruncat cu laturi sau s-a facut spectacol iefitin.

Poate pentru ca polarizarea din 2012 nu mai e aceeasi, nici nivelul de indarjire. Sau poate ca am facut noi un mic pas inainte.

Un motiv de pesimism pe langa toate astea: Si acum foarte multi oameni vor lipsi de la vot. Din comoditate, din lehamite sau doar pentru ca nu constientizeaza ca nevotand raul mai mic, raul mai mare va avea de castigat.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
În ultimele 24 de ore au apărut informații potrivit cărora patru miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți, fiind vorba despre Eduard Novak (ministrul Sportului), Vasile Dîncu...
Ludovic Orban, ironic după ce premierul Ungariei era să se scufunde cu barca în Croația: ”În iulie, marele patriot îi îndemna pe unguri să opteze pentru lacul Balaton”
Ludovic Orban, ironic după ce premierul Ungariei era să se scufunde cu barca în Croația: ”În iulie, marele patriot îi îndemna pe unguri să opteze pentru lacul Balaton”
Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a comentat cu ironie modul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, își urmează ideile pe care le promovează public. Orban s-a...