Alegeri locale 2016: Denunt penal la DNA pentru falsificarea de semnaturi pe listele pentru Bucuresti

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 17:07
7291 citiri
Alegeri locale 2016: Denunt penal la DNA pentru falsificarea de semnaturi pe listele pentru Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Initiativa Romania, platforma civica aparuta dupa tragedia de la clubul Colectiv, a depus, luni, un denunt penal la DNA si mai multe cereri la birourile electorale in care solicita sa se faca verificari cu privire la posibila falsificare a semnaturilor pe listele de sustinatori ale candidatilor la alegerile locale din Bucuresti.

Actiunea a fost intreprinsa ca urmare a faptului ca mai multi reprezentanti ai partidelor si-au anuntat intentia de a candida in urma cu doar cateva zile, ceea ce face aproape imposibila strangerea celor 18.000 de semnaturi necesare pana la expirarea termenului prevazut de lege (26 aprilie). Printre acestia se numara Daniel Barbu (ALDE), Robert Turcescu (PMP), Dumitru Bortun (PSRO) si chiar si Catalin Predoiu (PNL), care l-a inlocuit miercuri pe Marian Munteanu, anuntat drept candidat al liberalilor la fotoliul de primar general.

Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede explicit faptul ca "Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, cetatenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o", dar si ca "Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege" in cazul falsificarii ei.

ALDE si-a desemnat candidatul la Primaria Capitalei duminica: Cand mai strang semnaturile necesare?

In acest sens, intr-un comunicat remis Ziare.com, Initiativa Romania anunta ca a depus luni la DNA "un denunt penal privind posibila savarsire a infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals" prevazute in Codul Penal, precum si "folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid", infractiune prevazuta in Legea 78 / 2000.

Totodata, a fost depusa "O cerere adresata Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal si birourilor electorale de sector pentru verificarea autenticitatii semnaturilor de pe listele de sustinatori pentru candidatii si partidele care intentioneaza sa candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016".

"Conform investigatiilor, informatiilor si declaratiilor publice, termenelor foarte scurte de strangere a semnaturilor de sustinere a candidatilor (de 2-3 zile, in unele cazuri) exista suspiciuni rezonabile ca parte dintre acestea au fost facute si folosite cu incalcarea legii, prin fals si uz de fals si folosirea influentei politice a unor persoane cu functii de conducere in partide", sustin reprezentantii Initiativei Civice.

Acestia fac si calcule care arata ca semnele de intrebare sunt mai mult decat justificate.

"Pentru ca domnul Catalin Predoiu si doamna Cristina Pocora (candidatul PNL la sectorul 4, anuntat joi - n.red.) sa poate candida, PNL a trebuit sa stranga un minim de 22.000 de semnaturi (18.000, respectiv 4.000 de semnaturi). Cu alte cuvinte, Partidul National Liberal a strans cel putin 7.334 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu, fara pauza, ajungem la concluzia ca PNL a adunat aproape 1.000 de semnaturi pe ora in zile de week-end si circa 16 semnaturi pe minut", se arata in comunicatul semnat de Initiativa Romania.

Un alt exemplu este cel al lui Cristian Popescu Piedone, care nici macar nu are in spate un partid puternic precum PNL.

"Domnul Cristian Popescu Piedone a folosit date personale si semnaturi ale unor minori pentru completarea listelor de sustinatori ai candidaturii sale. In plus, dupa decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5.600 de semnaturi. PPU-SL a strans, deci, 1.867 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu, fara pauza, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnaturi pe ora, in conditiile in care PPU-SL este un partid foarte mic, fara resurse umane semnificative", atrage atentia Initiativa Romania.

La randul sau, PSD a strans semnaturile pentru candidatii sai din Capitala "fara expunere publica, fara puncte de colectare sau strangere anuntate si promovate public".

"Nu au existat foarte multe informatii publice cu privire la acest proces de strangere de semnaturi, desi la nivelul municipiului Bucuresti sunt necesare circa 80.000 de semnaturi pentru un partid care isi depune liste complete de candidati la primarii si consilii locale", atentioneaza sursa citata.

Aceleasi semne de intrebare ridica si candidatura lui Robert Turcescu, anuntata vineri.

"Pentru ca domnul Robert Turcescu sa poate candida, PMP trebuie sa stranga un minim de 18.000 de semnaturi. Cu alte cuvinte, PMP a strans cel putin 9.000 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu, fara pauza, ajungem la concluzia ca PMP a adunat aproape 1.125 de semnaturi pe ora in zile de week-end si circa 19 semnaturi pe minut", se mai arata in comunicatul IR.

In aceste conditii, "exista numeroase indicii ca listele de sustinatori pentru candidatii la alegerile locale din 5 iunie 2016, depuse la Birourile Electorale din Bucuresti, sunt viciate fie prin falsificarea semnaturilor, fie prin utilizarea unor liste anterioare modificate, incalcand astfel dispozitiile legale ale art. 51 din Legea 115/2015 si Codul penal", subliniaza reprezentantii Initiativei Romania.

In plus, acestia semnaleaza faptul ca declaratiile pe proprie raspundere privind validitatea semnaturilor "nu reprezinta o masura de siguranta suficienta pentru a asigura un proces electoral corect si echitabil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#denunt penal DNA liste semnaturi, #liste semnaturi Bucuresti DNA , #alegeri locale 2016