Avalansa de contestatii la CCR? Ce pot face candidatii la locale care ies pe locul 2

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 10:15
5673 citiri
Avalansa de contestatii la CCR? Ce pot face candidatii la locale care ies pe locul 2
Foto: Ziare.com

Jurnalistul Liviu Avram ii indeamna pe candidatii la functia de primar care se vor clasa pe locul al doilea in urma scrutinului de duminica sa conteste inca o data la Curtea Constitutionala alegerea primarilor intr-un singur tur, dupa ce contestatiile sale si altele in acest sens au fost respinse ca inadmisibile.

Curtea Constitutionala poate fi sesizata in continuare, de o instanta de judecata, in cadrul unui proces, privind organizarea alegerilor intr-un singur tur, a aratat pentru Ziare.com Stefan Deaconu, profesor de drept constitutional la Universitatea din Bucuresti.

Chiar daca a mai fost sesizata cu exceptii de neconstitutionalitate ale articolului 101, alineatele 2 si 3 din Legea 115/2015 privind alegerea autoritatilor publice locale, ce prevad alegerea primarilor intr-un singur tur, atata timp cat Curtea nu a declarat prevederile neconstitutionale, ele mai pot face obiectul sesizarii.

Exceptiile trebuie ridicate in fata instantelor judecatoresti, iar prevederile sesizate trebuie sa aiba legatura cu solutionarea cauzei, potrivit Legii 47/1992, arata Deaconu.

Liviu Avram ii sfatuieste pe candidatii care se claseaza pe locul al doilea sa conteste rezultatul, iar in cadrul procesului sa ridice exceptia de neconstitutionalitate a articolului 101, alineatele 2 si 3 din Legea 115/2015.

Daca CCR va admite vreo sesizare, decizia se va aplica rezultatelor din alegeri care au fost contestate, adica alegerii primarului din circumscriptia candidatului care a ridicat exceptia si a avut succes, a mai aratat Deaconu.

Liviu Avram a creat pagina primarindouatururi.wordpress.com pe care a postat modele pentru cererea de contestare a procesului verbal privind stabilirea rezultatelor alegerilor si atribuirea mandatului de primar la biroul electoral, cererea de interventie in interes propriu in dosarul care urmeaza sa fie constituit la judecatorie si exceptia de neconstitutionalitate a articolului 101 alin. (2) si (3) din Legea 115/2015.

" (2) Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. (3) In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie", prevad cele doua alineate.

In exceptia de neconstitutionalitate se arata ca aceste prevederi contravin articolelor 2, 36 si 37 din Constitutie, ce prevad suveranitatea poporului, dreptul la vot si respectiv dreptul de a fi ales.

Avram a mai sesizat de doua ori Curtea Constitutionala pentru a contesta modul de desfasurare a alegerilor locale, dar ambele sesizari au fost respinse.

Liviu Avram si-a depus candidatura pentru functia de primar al Capitalei, cu o lista de sustinatori cu doar trei semnaturi. Candidatura i-a fost respinsa.

El a constestat la CCR articolul 50, alineatul 2 din Legea 115/2015 referitor la numarul de semnaturi necesare depunerii candidaturilor, cerand si examinarea articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Sesizarea privind numarul de semnaturi a fost respinsa ca neintemeiata, iar cea privind alegerea primarilor intr-un singur tur a fost respinsa ca inadmisibila de CCR, considerandu-se ca nu are legatura cu cauza.

Citeste despre decizia CCR in cazul primei sesizari a lui Liviu Avram

O a doua sesizare a jurnalistului a vizat hotararea de guvern prin care s-a stabilit data alegerilor pe 5 iunie, fiind organizat un singur tur de scrutin.

Judecatorii CCR au respins si aceasta sesizare ca inadmisibila.

Potrivit unor surse din CCR citate de News.ro, motivul pentru respingerea sesizarii a fost ca Liviu Avram nu avea calitatea legala pentru a ridica exceptia, el nefiind candidat la alegerile locale.

In total, Curtea Constitutionala a primit 51 de sesizari privind alegerile locale, atat privind impunerea unui numar minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor, cat si alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Toate au fost respinse de judecatorii constitutionali.

#CCR alegeri locale singur tur , #alegeri locale 2016