Campania sub lupa Episodul 1: Prima data cand Facebook-ul e luat in serios de toata lumea

Marti, 17 Mai 2016, ora 07:48
4394 citiri
Campania sub lupa Episodul 1: Prima data cand Facebook-ul e luat in serios de toata lumea
Foto: Ziare.com

Numaratoarea inversa pentru alegerile locale a inceput. Daca in alti ani, candidatii se luptau aprig pe afisele de pe stalpi si din intersectii pentru a-si promova numele si sloganurile, acum abia se simte ca a inceput campania.

Campaniile electorale din acest an ar trebui sa se desfasoare fara sufocarea oraselor cu panouri electorale si mashuri din care zambesc candidatii. Singurele afise permise nu pot depasi 500 mm o latura si 350 mm alta, iar candidatii nu mai au voie sa imparta traditionalele pomeni electorale.

Teoretic, pana pe 5 iunie ar trebui sa vedem dezbateri de idei si proiecte, programe pentru orasele pe care candidatii vor sa le conduca. Pana acum, insa, am avut o campanie anosta, fara niciun fel de zvac. Specialistii consultati de Ziare.com au analizat mesajele candidatilor, precum si strategia folosita de ei in cursa pentru un scaun de primar sau de consilier. Astazi, candidatii se afla sub lupa sociologului Barbu Mateescu.

"Noile prevederi legale elimina posibilitatea de a se apela la multe din mijloacele clasice de atragere a atentiei publicului. De asemenea, apetitul pentru injurii, afirmatii contondente si declaratii spumoase este destul de redus - atat in randul politicienilor, cat si alegatorilor", a declarat Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Sociologul remarca faptul ca cei mai multi candidati sunt activi "la firul ierbii" (lucru infinit mai eficient in localitatile mici) sau pe Facebook. "Primul tip de interactiune directa cu alegatorul este, prin definitie, putin vizibil in mass-media", apreciaza Mateescu.

In ceea ce priveste mesajele candidatilor, in special in Capitala, sociologul vede trei modele: "accentuarea calitatilor personale, suprapunerea acestora cu o paradigma politica de durata (ex. PNL drept principal oponent al PSD) sau accentuarea paradigmei (cum e cazul la Nicusor Dan: respingerea clasei politice traditionale) ".

Cat de in serios se iau candidatii?

Sociologul consultat de Ziare.com subliniaza ca "din campanie lipsesc tentativele ridicole de a fi amuzant cu orice pret, tentative care au existat in campaniile trecute, deci din acest punct de vedere da, se iau in serios. O evaluare a seriozitatii candidaturii ar trebui sa ia in calcul si propunerile candidatilor pentru orasul sau sectorul pe care doresc sa-l administreze, aici fiind clar ca unii candidati sunt mai capabili decat altii in a promova respectivele masuri in spatiul public".

Nu mai avem atacuri intre candidati, ca in alte campanii, dar nici dezbateri civilizate. "In mod normal, ar trebui ca acestea (dezbaterile) sa formeze o parte importanta a mesajelor de campanie, sa fie asociate rapid de alegatori candidatului respectiv".

Barbu Mateescu mai este de parere ca e prima campanie la care Facebook-ul este luat foarte in serios de cam toata lumea. "Implicit, exista si naivitati inerente debutului, atat ca forma, cat si pe fond", conchide sociologul.

Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#campanie sub lupa, #campanie electorala alegeri locale , #alegeri locale 2016