Campania sub lupa Episodul 2: In ce roluri au fost distribuiti candidatii din Capitala

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 09:17
2333 citiri
Campania sub lupa Episodul 2: In ce roluri au fost distribuiti candidatii din Capitala
Foto: Ziare.com

Numaratoarea inversa pentru alegerile locale a inceput. Daca in alti ani, candidatii se luptau aprig prin afisele de pe stalpi si din intersectii pentru a-si promova numele si sloganurile, acum abia se simte ca a inceput campania.

Campaniile electorale din acest an ar trebui sa se desfasoare fara sufocarea oraselor cu panouri electorale si mashuri din care zambesc candidatii. Singurele afise permise nu pot depasi 500 mm o latura si 350 mm alta latura, iar candidatii nu mai au voie sa imparta traditionalele pomeni electorale.

Pana pe 5 iunie ar trebui sa vedem dezbateri de idei si proiecte, programe pentru orasele pe care candidatii vor sa le conduca. Pana acum, insa, am avut o campanie anosta, fara niciun fel de zvac. Specialistii consultati de Ziare.com au analizat mesajele candidatilor, precum si strategia folosita de ei in cursa pentru un scaun de primar sau de consilier. Astazi, candidatii se afla sub lupa sociologului Mircea Kivu.

"Anul acesta au intrat in functiune trei modificari legislative importante:

In primul rand, a aparut posibilitatea inregistrarii mult mai lesnicioase a unui partid. Asta a facut sa apara actori noi, partide care au incercat sa convinga electoratul ca sunt suficient de relevante incat sa merite sa depuna candidaturi.

In al doilea rand, incepand din acest an, au trebuit sa prezinte liste de sustinatori nu doar candidatii independenti, ci si partidele. Asta a facut sa aiba loc, in precampanie, mult mai multe actiuni electorale decat in alti ani. Practic, pre-campania s-a transformat intr-o etapa eliminatorie, in care s-au cernut unii dintre candidatii potentiali.

In al treilea rand, noua Lege a finantarii partidelor si campaniilor electorale a standardizat (excesiv, zic eu) modalitatile de comunicare, mai ales in privinta afisajului. De aceea, peisajul cu care eram obisnuiti in timpul campaniilor electorale, cel al oraselor invadate de panotaj electoral de toate felurile, a disparut", a declarat Mircea Kivu pentru Ziare.com.

Sociologul adauga ca a devenit o strategie obisnuita de campanie refuzul candidatilor considerati favoriti de a participa la dezbateri in care sa se confrunte cu adversarii directi: "Aceasta strategie este posibila prin complicitatea televiziunilor, care ar putea sa refuze orice prezenta a acelor candidati care nu accepta confruntarile directe".

In ceea ce priveste mesajul candidatilor, cel putin la nivelul Capitalei, "Gabriela Firea incearca sa convinga ca are in spate un partid puternic, care va asigura continuitatea guvernarii orasului", iar "Nicusor Dan ne spune ca vrea si poate sa transforme Primaria, dintr-un instrument al grupurilor clientelare, intr-unul al cetatenilor".

"Catalin Predoiu ne spune ca reprezinta Opozitia, motiv pentru care ar merita voturile noastre. Turcescu incearca sa convinga ca Nicusor Dan are tot felul de hibe", puncteaza Mircea Kivu.

Acesta apreciaza ca, in felul lor, fiecare candidat se ia in serios. "Doar ca unii dintre ei au fost distribuiti in roluri in travesti. Predoiu este vizibil deranjat ca este nevoit sa intre intr-o competitie care-l degradeaza de la pozitia de candidat la prim-ministru la una de candidat fara sanse la primarie. Ofiterul acoperit descoperit Turcescu indeplineste si el, destul de stangaci, misiunea primita - aceea de a rupe din voturile dreptei", adauga sociologul.

Nu mai avem atacuri intre candidati, ca in alte campanii, dar nici dezbateri civilizate. Cum stiu atunci alegatorii cu ce proiecte vin candidatii?

"Mass-media se multumeste sa preia glumitele pe care si le arunca peste gard candidatii, in loc sa fie mai vehementa in a cere candidatilor raspunsuri concrete la intrebari punctuale.

Pe de alta parte, nu cred ca proiectele expuse joaca un rol semnificativ in decizia de vot, pentru ca alegatorii stiu ca acestea sunt uitate a doua zi dupa desemnarea castigatorilor.

Si aici mi-ar placea sa vad mai multe demersuri jurnalistice, de genul celor intreprinse de Catiusa Ivanov, care sa compare promisiunile de acum patru ani cu realizarile. In privinta atacurilor dintre candidati, aveti putintica rabdare - abia a trecut o saptamana din cele patru", este de parere sociologul.

Campania s-a mutat pe Facebook, in lipsa posibilitatilor de a se exprima prin mijloacele "clasice" (dezbateri televizate, afise etc.), iar Mircea Kivu remarca si faptul ca pana si sondajele privind intentia de vot au fost inlocuite cu statistici despre numarul de postari si de like-uri.

"Dar vestea proasta e ca numai 50% din bucurestenii cu drept de vot au cont pe Facebook. Si, dintre cei care se prezinta la vot, si mai putini. Asadar, alegerile se vor castiga sau se vor pierde in 'offline'", conchide sociologul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#campanie sub lupa, #campanie electorala alegeri locale , #alegeri locale 2016