Catalin Predoiu sau Nicusor Dan? Ce se intampla daca niciunul nu se retrage si cine are mai mari sanse sa o invinga pe Firea

Marti, 31 Mai 2016, ora 07:41
8490 citiri
Catalin Predoiu sau Nicusor Dan? Ce se intampla daca niciunul nu se retrage si cine are mai mari sanse sa o invinga pe Firea
Foto: Ziare.com

Candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat luni ca formatiunea sa va efectua un sondaj pentru a stabili ce candidat al dreptei are cele mai mari sanse la alegerile locale de duminica, subliniind ca PNL a refuzat organizarea unui sondaj comun.

Din punct de vedere sociologic si al sondajelor, cel putin, lucrurile par clare: daca liberalul Catalin Predoiu si Nicusor Dan vor ramane pana la capat contracandidati, social-democrata Gabriela Firea este scapata in castigatoare a Primariei Capitalei.

Cel putin asa ne-a spus sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", care precizeaza ca trendul actual este cu Predoiu in scadere si Nicusor Dan in crestere, insa niciunul nu o poate depasi acum pe Firea.

Citeste si ce spunea Bruno Stefan cu o luna inainte de inceputul campaniei despre sondajele de opinie si influenta DNA.

"S-au facut sondaje si, desi Catalin Predoiu avea mai mult la inceput - si nu cum a dat Nicusor Dan sondajul ala cu 8,4 la suta, a pornit de la 30 virgula acum doua saptamani -, se constata o scadere a lui Catalin Predoiu si o crestere a lui Nicusor Dan.

Oricum, cred ca Predoiu va avea sanse mai mari, pentru ca are o masina politica ce functioneaza si va actiona ca atare. Dar aici nu mai conteaza care e pe locul 2 sau 3. Problema e ca trebuie unul sa se retraga.

Daca s-ar retrage Predoiu, in conditiile in care Nicusor Dan vrea mai departe sa mearga pana la ruperea electoratului PNL in doua, atunci, daca ar face gestul asta, ar fi o sansa - dar si in acelasi timp sa-si retraga candidatii si de la sectoare, pentru ca si la sectoare se produc prabusiri", a explicat Bruno Stefan, pentru Ziare.com.

Citeste si despre ultimatumul lansat luni dimineata de Catalin Predoiu, care i-a cerut lui Nicusor Dan sa spuna clar, pana seara, daca se va retrage.

In cealalta tabara, cu o singura exceptie, Gabriela Firea a reusit sa ridice procentajul in sondaje al candidatilor PSD de la sectoare.

"Ceea ce imi arata mie sondajele este ca Firea ii ridica pe mai toti candidatii PSD - cu exceptia lui Negoita, care era sus -, care au pornit cu sanse foarte mici, cu sanse colosale sa fie batuti de candidatii PNL, si care acum au inceput sa creasca semnificativ, amenintand chiar locul 1, desi au pornit de pe pozitii secunde.

Tocmai pentru ca electoratul dreptei este divizat in doua, pentru ca rup si cei de la USB 6-7 procente in sectoare. Daca s-ar produce schimbarea asta, eu cred ca s-ar putea ca Bucurestiul sa nu fie preluat de PSD decat in vreo doua sectoare.

Nu conteaza ca are sanse mai mari sau mici (Nicusor Dan - n.red.), conteaza ca actionand amandoi sau toti trei, luandu-l in calcul si pe Robert Turcescu - dar este posibil sa se retraga -, electoratul de dreapta ramane divizat. Si electoratul liberal nu are incredere in Nicusor Dan, increderea in el este scazuta, era vreo 7 si ceva la suta.

Nu stiu care este decizia, dar mergand in doi, divizeaza voturile dreptei, pentru ca Nicusor Dan, desi nu se declara de dreapta electoratului, este unul de dreapta. Divizarea electoratului de dreapta nu face decat sa-i ofere Gabrielei Firea un succes zdrobitor, cu un impact destul de mare si pentru alegerile din toamna", este de parere Bruno Stefan.

Citeste cum Predoiu i-a cerut lui Nicusor Dan sa fie sustinut candidatul cu cele mai mari sanse in sondaje si cum candidatul USB a acceptat, duminica, aceasta provocare.

Prezenta mica la vot favorizeaza partidele mici

Sociologul trage un semnal de alarma si cu privire la absenteismul care se prevede, ce poate ajunge chiar si la peste 60 la suta. In plus, este de parere ca o astfel de situatie ar avantaja partidele mici, inclusiv pe cele de extrema dreapta.

"S-ar muta electoratul, in conditiile in care vede ca nu are pe cine sa voteze, nu cred ca ar sta semnificativ acasa. Dar acum situatia este una incerta, inclusiv pentru electorat. La ultima masuratoare, 61 la suta din oameni nu s-au hotarat daca sa voteze sau nu.

Este foarte mare absenteismul. Apropierea alegerilor de regula motiveaza oamenii, ii atrage. Noi nu avem o campanie care sa ii atraga, ci mai degraba sa ii impinga spre absenteism.

Am pornit cu o prezenta de vot de 60 la suta si am ajuns acum la 38-39 la suta prezenta la vot. Si scade continuu. E o campanie care, fortand cumva un vot cu participare redusa, nu face decat sa favorizeze si partidele mici. PRU, de pilda, se mobilizeaza la maxim si intra in Consiliu, PRM si el la maxim si intra in Consiliu.

Daca am fi avut un vot popular mare, partidele mici nici nu ar fi atins pragul sa intre in Consiliul General", a subliniat Bruno Stefan.

Legea finantarii partidelor trebuie schimbata

Acesta este de parere ca alegatorii nu au cum sa fie informati corespunzator, din cauza Legii finantarii partidelor, despre care spune ca "toti politicienii si-au dat seama acum ca e nociva democratiei si cred ca o vor schimba".

"A fost o lege aberanta, care nu a favorizat pe nimeni si nici pe cetateni. A redus cheltuielile, dar pana la urma a facut o foarte scazuta vizibilitate a acestor alegeri. Nu poti, candidat, sa bati toate casele, trebuie sa iti faci campanie si legitim sa iti pui bannere, legal, normal. E ca si cum o lege ar interzice mersul pe jos. E aberatie aceasta lege.

In orasele mici, lucrurile sunt mai clare, nu sunt multi candidati, lumea ii cunoaste, ei apuca sa-si faca publicitate. In orasele mari, legea asta face imposibila desfasurarea de campanii normale, pentru ca publicul e mult mai mare. Candidatul la primarie se adreseaza la sute de mii de oameni in orasele mari. In Iasi, de exemplu, cum sa-si faca o campanie cu doua bannere, cu doua afise, cu doua pliante?

Nu se poate sa-ti faci campanie asa", este de parere sociologul.

Citeste mai multe despre Legea finantarii partidelor si despre cum se desfasoara campania fara corturi si bannere.

Potrivit cercetarilor sale, doar 89 la suta dintre bucuresteni stiu ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur.

"Este o schimbare in electorat cum n-am mai vazut pana acum niciodata. De la zi la zi se schimba ceva. Schimbarea poate este data si din cauza dificultatilor de a masura. 90 la suta dintre oamenii contactati pentru a masura nu mai raspund la sondaje. E o ura a oamenilor sa mai raspunda, de aceea, sondajele au o marja de eroare mult mai mare decat aveau in trecut, indiferent ca sunt prin telefon, ca sunt pe Internet, ca e la usa oamenilor, e un refuz de a-si comunica opiniile. Si asta face si deciziile politicienilor dificil de luat, pentru ca nu se pot baza pe informatii certe", ne-a mai spus Bruno Stefan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#sondaj candidat dreapta Bucuresti, #Predoiu retragere Bucuresti, #Nicusor Dan retragere Bucuresti, #sondaj Nicusor Dan Predoiu Bucuresti, #sanse candidati Bucuresti, #sondaje candidati Bucuresti , #alegeri locale 2016