Cati romani sunt interesati de alegerile locale si cu ce partid ar vota - sondaj INSCOP

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 15:35
5047 citiri
Cati romani sunt interesati de alegerile locale si cu ce partid ar vota - sondaj INSCOP

Peste jumatate dintre romani sunt interesati de alegerilor locale din iunie, iar 38,4% dintre respondenti ar vota listele PSD pentru consiliile locale si judetene si 36,7% pe cele ale PNL, releva un sondaj INSCOP.

Potrivit sondajului, doar 57,7% dintre romani declara ca sunt interesati de alegerile locale, 22,3% dintre respondenti spun ca sunt foarte interesati, iar 35,4% ca sunt interesati. In schimb, 19,4% sustin ca sunt oarecum interesati, 12,6% nu sunt foarte interesati, iar 9,9% - nu sunt deloc interesati de scrutinul din iunie.

Din cei 57,7% dintre respondentii care se declara interesati de alegerile locale, doar 44,3% exprima o optiune de vot, 13,4% fiind nehotarati sau alegand sa nu raspunda la intrebare.

Astfel, daca duminica viitoare ar fi chemati la urne, 38,4% dintre romani ar vota listele PSD pentru consiliile locale si judetene, iar 36,7% pe cele ale PNL.

Ce spun romanii despre votarea unui primar cercetat pentru coruptie - sondaj INSCOP

In clasamentul intentiei de vot pentru consiliile locale si judetene urmeaza PMP cu 5,5%, UDMR - 5,1%, ALDE - 4,1%, M10 - 1,6%, UNPR - 1,2%, PRM - 1,2%, PSRO - 1%, PRU - 0,7% si PNTCD - 0,6%.

Potrivit cercetarii, 1,9% dintre romani ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid national, iar 0,4% opteaza pentru un partid local sau regional.

Intrebati daca ar vota la alegerile locale candidatii unui partid nou infiintat, doar 27,2% dintre romani raspund pozitiv, in timp ce 41,9% declara contrariul. 21,6% dintre intervievati sunt nehotarati, iar 9,3% aleg varianta NS/NR.

Guvernul tehnocrat si-a pierdut farmecul. Cati romani cred ca Ciolos e mai rau ca Ponta - sondaj INSCOP

De asemenea, 39,7% afirma ca ar fi dispusi ca la alegerile locale sa acorde votul unui candidat independent, fara legaturi cu partidele politice actuale, in timp ce 31,8% nu ar vota cu un asemenea candidat. 20,8% nu sunt hotarati inca daca sa acorde votul unui candidat independent, iar 7,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

"Asadar, exista un segment important din populatie dispus sa acorde votul unei formatiuni noi sau unui candidat independent, cu conditia ca persoanele care se vor prezenta la alegerile locale sa nu mai fi fost implicate pana in prezent in viata politica", arata autorii cercetarii.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda Adevarul in perioada 21 - 28 martie, pe un esantion de 1.063 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Citeste si:
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, 18 septembrie, la începutul Consiliului Național al PNL, că are susținerea a 40 de filiale din țară din care 34 au votat doar moțiunea lui...
Orban estimează că modul de validare a noilor miniştri ar putea ajunge la Curtea Constituţională
Orban estimează că modul de validare a noilor miniştri ar putea ajunge la Curtea Constituţională
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, apreciază că modul în care vor fi validaţi noii miniştri, după plecarea USR, precum şi dacă acest lucru implică un vot de încredere pentru întregul...
Sursa: AGERPRES