Ce arme mai au candidatii in lipsa de afise: Firea cu rugaciunile, Nicusor Dan cu Internetul

Duminica, 08 Mai 2016, ora 21:17
5636 citiri
Ce arme mai au candidatii in lipsa de afise: Firea cu rugaciunile, Nicusor Dan cu Internetul
Foto: Arhiva Ziare.com

Noua lege electorala ii obliga pe candidatii la alegerile locale sa renunte la afisajul stradal de mari dimensiuni cu care erau obisnuiti si la "cadourile electorale" cu insemnele partidului, astfel ca principalele lor arme raman manifestarile traditionale, administratorii de bloc si Internetul.

"Noi vom face aceeasi campanie pe care am facut-o si pana acum, traditionala, punand in centrul campaniei oamenii si legatura directa cu ei. Concret, fiecare dintre candidatii nostri are recomandarea generala de la partid - sunt convins ca o trateaza ca si misiune - de a merge si de a lua legatura cu fiecare cetatean pe care il vizeaza ca posibil elector - din usa in usa, din poarta-n poarta, din casa in casa.

Nu vizam adunari cetatenesti mari, actiuni de mare amploare, ci mergem la oameni acolo unde ii gasim, acasa, la camp unde e cazul, la manifestarile organizate traditional, dar nu de catre noi - targuri, oboare", a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacsu.

Alegeri locale 2016 Prima campanie electorala fara corturi si bannere pe strazi

El sustine ca noua varianta a legii este mai buna, pentru ca "toti candidatii sunt obligati sa ia legatura mult mai mult, in mod direct, cu cetatenii".

Lupul isi schimba parul, dar naravul ba: Reforma PSD nu include si firmele de casa

Secretarul general al social-democratilor a identificat si un aspect negativ al legii: "Este absolut absurd ca in perioada de precampanie sa ai voie absolut orice, iar in campanie sa nu mai ai voie nimic. Acum, niste elemente de outdoor vizual nu cred ca ar fi fost o mare nenorocire".

Un exemplu de abordare "traditionala" a PSD in campanie vine din partea senatorului PSD Gabriela Firea, candidat la Primaria Capitalei, si a sotului sau, care candideaza independent la Primaria Voluntari, Florentin Pandele.

"Dragi credinciosi din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Arges, Dambovita si alte zone apropiate de Capitala, cu bucurie va aduc la cunostinta ca, intre 13 si 15 mai, Braul Maicii Domnului va fi adus la Catedrala din Voluntari, de catre maicutele de la Manastirea Kato Xenia din Grecia, la initiativa primarului din Voluntari.

Rugaciunile la Braul Maicii Domnului sunt grabnic ajutatoare pentru sanatate, depasirea greutatilor, liniste si pace sufleteasca. Si eu m-am rugat, in Grecia, la Braul Maicii Domnului, acum cativa ani, si rugaciunea mi-a fost ascultata. Acum avem o ocazie rara de a ne indrepta rugaciunea la Braul Maicii chiar pe meleagurile noastre! Sa va fie ascultata si indeplinita rugaciunea!", a scris Firea pe Facebook duminica dupa-amiaza.

Incepe campania: Corturile si bannerele trebuie sa dispara la miezul noptii. Fara galeti, brichete ori sepci electorale

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, a declarat ca noua lege electorala va permite candidatilor sa dezbata "exclusiv" problemele bucurestenilor si sa lase de-o parte "actiunile de imagine".

"Campania de anul acesta este intr-adevar atipica, legislatia electorala este destul de restrictiva, dar poate ca este mai bine asa pentru ca astfel ne vom concentra in urmatoarea luna pe programe si solutii concrete, pe dezbateri de idei si proiecte pentru bucuresteni, cum este cazul meu. Ma voi concentra pe intalnirile cu bucurestenii, cu asociatii profesionale, cu toti cei care vor sa discute despre proiectele si viziunea noastra pentru Bucuresti", a afirmat candiatul PNL la Primaria Capitalei.

Nicusor Dan se concentreaza pe online

Candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul (USB), Nicusor Dan, a declarat ca se va concentra pe online.

"Vom continua sa mergem pe Internet, cum am mers si pana acum. O sa incercam sa fim foarte prezenti la panourile de afisaj puse la dispozitie de primarii pentru ca acolo va fi o bataie. Se vor acoperi afise si trebuie sa revenim tot timpul cu afise. Vom incerca sa mergem cat mai mult in cartiere cu echipa noastra de voluntari. Am vrea sa existe in fiecare dupa-amiaza de ordinul a zece echipe pe teren care sa se duca in cartiere, cu candidatii la sectoare, iar eu sa merg prin rotatie la fiecare", a explicat Nicusor Dan.

Candidatul PMP la Primaria Capitalei, Robert Turcescu, a declarat ca nu ar fi recurs la folosirea "cadourilor electorale" nici daca legislatia ar fi permis acest lucru, asa cum s-a intamplat la celelalte alegeri.

Klaus Iohannis, mesaj inainte de campanie: Mergeti la vot, nu toti candidatii sunt la fel!

"O lege proasta, facuta pe picior"

Exista si politicieni care critica deschis prevederile noii legi, unul dintre ei fiind copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu.

"Suntem azi la inceputul campaniei electorale, o campanie electorala complet neobisnuita, nefireasca, care cred ca ar starni nedumerirea multor oameni care vin din tari cu o democratie consolidata de ani de zile, unde asa ceva nu s-a vazut (...).

Si cred ca ati observat astazi in sala, pentru ca suntem oameni care avem respect pentru lege, chiar daca legea este proasta, colegii nostri au ridicat cu totii foi de hartie albe in sala. Nu stiu daca ati observat, in loc sa fie figura candidatului, cu numele lui, au ridicat foi de hartie albe. Tocmai ca sa aratam care este nefirescul acestei campanii electorale bazata pe o lege care este bineinteles proasta, facuta pe picior", a declarat presedintele Senatului sambata, la Galati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#campanie fara bannere, #Firea rugaciuni campania, #Nicusor Dan online campanie , #alegeri locale 2016